Βραβεία Ίρις 2020: Οκτώ ελληνικά "Όσκαρ" για την Ευτυχία

Δημοσίευση: 14 Απριλίου 2020, 16:11
Συντάκτης:

Η φετινή απονομή των Βραβείων Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι διαφορετική: Με οικοδεσπότες τον Πρόεδρο της Ακαδημίας, Γιώργο Τσεμπερόπουλο και τους ηθοποιούς και μέλη Ελλη Τρίγγου και Χρήστο Λούλη, τα βραβεία ανακοινώθηκαν διαδικτυακά, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.

<a href="/nea/hora-se-vlepo-provoles-sta-festival-toy-kosmoy/66718">&quot;Χώρα σε βλέπω&quot; προβολές στα φεστιβάλ του κόσμου</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Χώρα σε βλέπω" προβολές στα φεστιβάλ του κόσμου

Η «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή ήταν η μεγάλη νικήτρια της φετινής χρονιάς. Η βασισμένη στην ζωή της Ελληνίδας στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, ταινία του Άγγελου Φραντζή κέρδισε 8 Ίρις στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Α' Αντρικού (Π. Δαδακαρίδης), Β' Γυναικείου (Κ. Γκουλιώνη), Β' Αντρικού (Θ. Τοκάκης), Σκηνογραφίας, Ενδυματολογίας, Ήχου και Μακιγιάζ. Δεν κέρδισε ωστόσο αυτό του Α' Γυναικείου Ρόλου, καθώς η εξαιρετική Αγγελική Παπούλια (για το "Θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών" του Σύλλα Τζουμέρκα) επικράτησε της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη. Η ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα, που πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Πανόραμα του 69ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, κέρδισε και το Ίρις Σκηνοθεσίας.

Το «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου απέσπασε το Ίρις Ντοκιμαντέρ, ενώ η Κατερίνα Κοτζαμάνη κατέκτησε το 3ο Ίρις της συλλογής της σε ταινίες μικρού μήκους με το «Electric Swan».  Καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτιδα αναδείχθηκε η Ρηνιώ Δραγασάκη για το "Cosmic Candy" (που πήρε και βραβεία εφέ), το "Winona" του Αλέξανδρου Βούλγαρη απέσπασε τα Ίρις Μοντάζ και Πρωτότυπης Μουσικής, ο «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή το βραβείο Σεναρίου και το «Ζίζοτεκ» του Βαρδή Μαρινάκη το Ίρις Φωτογραφίας για την Χριστίνα Μουμούρη. 

 

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

Ευτυχία | Παραγωγός: Διονύσης Σαμιώτης

Τρίτη υποψηφιότητα για τον Διονύση Σαμιώτη (ήταν υποψήφιος το 2012 για την ταινία «Γάλα» και το ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια»).

 

Βραβείο Ντοκιμαντέρ

Οταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες της Μαριάννας Οικονόμου

Τρίτη υποψηφιότητα για την Μαριάννα Οικονόμου (ήταν υποψήφια το 2016 για Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ με το «Ο Πιο Μακρύς Δρόμος» και το 2019 για Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ με τα «Θραύσματα»).

 

Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας

Electric Swan της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

Τρεις υποψηφιότητες, τρεις νίκες για την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη: κέρδισε επίσης  με το «Washingtonia» (2014) και το «Limbo» (2017).

 

Βραβειο Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ

Χειροπαλαιστής του Γιώργου Γούση

 

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων

Heatwave του Φωκίωνα Ξένου

 

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Σύλλας Τζουμέρκας για το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών»

Τρίτη υποψηφιότητα στη σκηνοθεσία του Σύλλα Τζουμέρκα μετά τη «Χώρα Προέλευσης» το 2011 (ήταν υποψήφιος και για σκηνοθεσία και για βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη το οποίο και κέρδισε).

 

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

Ρηνιώ Δραγασάκη για το για το «Cosmic Candy»

Τρίτη υποψηφιότητα για τη Ρηνιώ Δραγασάκη. Ηταν υποψήφια 2 φορές για Ταινία Μικρού Μήκους το 2012 με το «Ο Φρέντυ, ο Λένιν και ο Μπαμπάς Μου» όταν και κέρδισε και το 2014 με το «Προαύλιο».

 

Βραβείο Σεναρίου

Ζαχαρίας Μαυροειδής για τον «Απόστρατο»

 

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου

Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης για την «Ευτυχία»

 

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου

Αγγελική Παπούλια για το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών»

Τρίτη υποψηφιότητα για την Αγγελική Παπούλια (επίσης το 2010 για Α' Γυναικείο Ρόλο στον «Κυνόδοντα» και το 2015 για Α' Γυναικείο Ρολο στο «A blast»).

 

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου

Θάνος Τοκακης για την «Ευτυχία»

 

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου

Κάτια Γκουλιώνη για την «Ευτυχία»

Δεύτερη υποψηφιότητα, δεύτερη νίκη ερμηνείας για την Κάτια Γκουλιώνη. Η πρώτη ήταν για Α' Γυναικείο Ρόλο στην «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου το 2018.

 

Βραβείο Φωτογραφίας

Χριστίνα Μουμούρη για το «Ζίζοτεκ»

 

Βραβείο Μοντάζ

Νίκος Πάστρας για τη «Winona»

 

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής

Δεσποινίς Τρίχρωμη, The Boy για τη «Winona»

Πέμπτη υποψηφιότητα για τον The Boy (aka Αλέξανδρο Βούλγαρη) για μουσική (στους «Αισθηματίες» το 2014 για το οποίο βραβεύτηκε, στο «Park» και το «Νήμα» το 2017, στο «Τελευταίο Σημείωμα» το 2018).

 

Βραβείο Σκηνογραφίας

Μιχάλης Σαμιώτης, Γιάννης Παπαδόπουλος για την «Ευτυχία»

Βραβείο Ενδυματολογίας

Ιουλία Σταυρίδου για την «Ευτυχία»

 

Βραβείο Ηχου

Νίκος Μπουγιούκος, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Αρης Λουζιώτης για την «Ευτυχία»

 

Βραβείο Μακιγιάζ

Δήμητρα Γιατράκου για την «Ευτυχία»

 

Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας

Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος, Γιάννης Αγελαδόπουλος, Ανδρέας Χέλμης, Γιώργος Φουκαράκης για το «Cosmic Candy»

Όλα τα βίντεο των υποψηφίων και των νικητών μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

 

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 14 Απριλίου 2020, 16:11
Ενημέρωση: 14 Απριλίου 2020, 18:00
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ