Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες

Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Σε ένα μικρό και απομονωμένο χωριό της Καρδίτσας με ελάχιστους κατοίκους οι πιο πολλοί εργάζονται στην παραγωγή ντομάτας και προϊόντων που προέρχονται από αυτήν όπως γεμιστά. Ο Αλέξανδρος που ηγείται της παραγωγής αποφασίζει να βάζει μουσική κατά την καλλιέργεια της ντομάτας και η μουσική δεν είναι άλλη από τον Βάγκνερ.

Άποψη: Η μουσική είναι γνωστό πλέον ότι πέρα από χαλάρωση, διασκέδαση και δημιουργία συναισθημάτων, έχει και θεραπευτικές ιδιότητες και γι’ αυτό δημιουργήθηκε η μουσικοθεραπεία, ή στις εγκύους συνιστούν να βάζουν μουσική  για να ακούει το βρέφος. Από ότι φάνηκε από το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου που  προβλήθηκε στο τμήμα Culinary της φετινής Μπερλινάλε, η μουσική κάνει καλό και στις ντομάτες.

Η Μαριάννα Οικονόμου, σκηνοθέτιδα ντοκιμαντέρ όπως Ο Πιο Καλός ο Μαθητής και Ο Πιο Μακρύς Δρόμος, στρέφει τη προσοχή της στον θεσσαλικό κάμπο και στην καλλιέργεια της ντομάτας με έναν ομολογουμένως απρόβλεπτα ευχάριστο τρόπο. Η Οικονόμου επιλέγει να αντιμετωπίσει το θέμα της σαν ένα ντοκιμαντέρ-κωμωδία, διότι από την μία πλευρά υπάρχει το στοιχείο του ντοκιμαντέρ, της παρουσίασης της διαδικασίας που απαιτείται για την παραγωγή των προϊόντων και την αποστολή τους σε άλλες χώρες, από την άλλη όμως υπάρχει μια χιουμοριστική διάθεση από όλους τους συντελεστές της ταινίας, που την κάνουν πολύ ευχάριστη. Ακόμα και αν κάποιον δεν τον ενδιαφέρει η καλλιέργεια ντομάτας στην Καρδίτσα, σίγουρα θα απολαύσει τους διαλόγους που ξεκινούν από τα βαζάκια που θα βάλουν τα γεμιστά μέχρι αν υπάρχει ζωή μετά θάνατον.

Οι πρωταγωνιστές, ο Αλέξανδρος και το χαρέμι του, αλλά και οι υπόλοιπες προσωπικότητες που εμφανίζονται, στέκουν τόσο ακομπλεξάριστα μπροστά στον φακό που νιώθεις ότι είναι πλέον συνηθισμένοι σε αυτό. Το μόνο που θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη έκταση στο ντοκιμαντέρ είναι η δύναμη της μουσικής του Βάγκνερ, που εν τέλει αποτελεί δευτερεύον θέμα. Πάντως, ο στόχος της ταινίας επετεύχθη στο έπακρο: και να ενημερωθούμε για τις δυσκολίες του επαγγέλματος και να μας ανοίξει η όρεξη για την ντομάτα και όλα όσα την περιλαμβάνουν.

Πρώτη δημοσίευση: 11 Απριλίου 2019, 12:55
Ενημέρωση: 18 Απριλίου 2019, 03:12
Τίτλος:
Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
72

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
14966
Feelgood
13837
Tanweer
8254
Tanweer
6294
Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos