Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ "Αθήνα"

Δημοσίευση: 14 Οκτ. 2010, 01:50

Η Αθήνα σε πρώτο πλάνο στο 3ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων στο Αμφιθέατρο του Ρ/Σ «Αθήνα 9.84» στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι, την Παρασκευή 15, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι μέσα από το ευαίσθητο βλέμμα των παλαιότερων και νεότερων κινηματογραφιστών να αναδειχθεί το προφίλ μιας σύγχρονης μεγαλούπολης. Επίσης, να αναδειχθούν πρόσωπα που σηματοδότησαν με το έργο, το ταλέντο και την προσφορά τους τη διαδρομή και το σήμερα της πόλης. Να αναδειχθούν ήχοι, μουσικές και τραγούδια που είναι συνυφασμένα με τη διαδρομή της, αλλά και έχουν σφραγίσει ιδιαίτερες στιγμές των κατοίκων της, αλλά και να αναδείξει μικρές καθημερινές ιστορίες απλών ανθρώπων της πόλης, που συνθέτουν όμως το μωσαϊκό της καθημερινής ζωής των κατοίκων της σημερινής Αθήνας.

Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν 14 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, καλύπτοντας τρεις θεματικές ενότητες:

Πρόσωπα της Πόλης

Eνα Τραγούδι για την Πόλη

Αθήνα η Πόλη μου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προβολή, μετά από πολλά χρόνια, της ταινίας ντοκιμαντέρ του Παντελή Βούλγαρη «Μεγάλος Ερωτικός», που ζωντανεύει με μοναδικό τρόπο τις ερμηνείες της Φλέρης Νταντωνάκη και του Δημήτρη Ψαριανού της ομώνυμης συλλογής τραγουδιών, αλλά και η ταινία του Λάκη Παπαστάθη «Κάρολος Κουν», που ζωντανεύει την παρουσία του μεγάλου δασκάλου. Aμφότερες θα προβληθούν την πρώτη ημέρα.

Το Σάββατο θα προβληθούν ταινίες που μιλούν για την πόλη μέσα από τις μουσικές και τα τραγούδια που σημάδεψαν τις ζωές και τις ιδιαίτερες στιγμές των Αθηναίων, αλλά επίσης διαμόρφωσαν κοινωνικά κινήματα, συνήθειες και τάσεις ως σήμερα. Θα προβληθεί η ταινία του Αντώνη Μποσκοϊτη «Ζωντανοί στο κύτταρο - Σκηνές Ροκ» σχετικά με το άτυπο ελληνικό Woodstock και η ταινία «Δρόμοι του ρεμπέτικου» των Τίμωνα Τουλμάση και Ηρώς Σιαφλιάκη.

Τέλος, την Κυριακή, το φεστιβάλ θα κλείσει με την προβολή ταινιών νεότερων δημιουργών που ασχολούνται με ανθρώπους της Πόλης. Πορτραίτα ανθρώπων της διπλανής πόρτας, που αποτελούν μια απόπειρα ανθρωπογεωγραφίας της σημερινής πόλης. Θα προβληθούν μεταξύ άλλων η ταινία της Εύας Στεφανή «Τι ώρα είναι;», η «Οδός Σφακτηρίας» της Μαριάννας Οικονόμου, αλλά και η ταινία «12 το βράδυ 6 το πρωί» της Καλλιόπης Λεγάκη. Θα προβληθεί επίσης, σε πρώτη προβολή η ταινία της Κινηματογραφικής Ομάδας Ντοκιμαντέρ του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων «Ακαδημία Πλάτωνος Ντοκ», που είναι η αποτύπωση μιας ιδιότυπης εκπαιδευτικής κοινότητας που δραστηριοποιείται γύρω από τον Αρχαιολογικό χώρο της σημερινής ομώνυμης περιοχής.

Ώρα έναρξης: 18.30

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ