European Media

Μη ζητήσεις ποτέ σέλφι από τον Σον Πεν

Δημοσίευση: 6 Ιουνίου 2026, 03:05
Συντάκτης:

Ο Σον Πεν αποφάσισε να κάνει κάτι σχεδόν αδιανόητο για έναν σταρ του 2026: να δηλώσει δημόσια ότι δεν θέλει να φωτογραφίζεται με κανέναν. Καμία εξαίρεση. Κανένας συμβιβασμός. Κανένα «μόνο μία γρήγορη φωτογραφία». Και αν αναρωτιέστε αν υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις, ο ίδιος φρόντισε να δώσει ένα παράδειγμα τόσο ακραίο ώστε να γίνει αμέσως τίτλος σε όλο το διαδίκτυο.

<a href="/nea/oscars-2026-i-apoysia-toy-son-pen-itan-pio-dynati-omilia-tis-vradias/73324">Oscars 2026: Η απουσία του Σον Πεν, ήταν πιο δυνατή ομιλία της βραδιάς</a>ΣΧΕΤΙΚΑOscars 2026: Η απουσία του Σον Πεν, ήταν πιο δυνατή ομιλία της βραδιάς

Η αφορμή ήταν μια δημόσια συζήτηση με τη δημοσιογράφο του CNN Κέιτλιν Κόλινς στο Tribeca Festival της Νέας Υόρκης. Ο Πεν, πάντα πρόθυμος να μιλήσει χωρίς φίλτρα, πέρασε από την Ουκρανία στην ξυλουργική, από την πολιτική στο Χόλιγουντ και τελικά στις σέλφις, οι οποίες φαίνεται να αποτελούν πλέον τον προσωπικό του εφιάλτη.

Πρώτα εξήγησε γιατί απουσίαζε από τα φετινά Όσκαρ, παρότι κέρδισε το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου — το τρίτο Όσκαρ της καριέρας του. «Δεν είναι μόνο επειδή πρόκειται για μια τελετή βραβείων», είπε. «Θα ήταν το ίδιο αν αυτή η ομάδα πήγαινε σε ένα πάρτι μετά και κάποιος έμπαινε εκεί. Αυτό αντιπροσώπευε πάντα κοινωνική δυσφορία για μένα· υπερβολικά πολλοί άνθρωποι. Πλέον έχω καταλήξει, και είμαι δεσμευμένος για όλη μου τη ζωή, ότι δεν θα πάω πουθενά για να βρεθώ σε μια προκαθορισμένη ομάδα με περισσότερα από οκτώ άτομα».

Ο Πεν εξήγησε ότι οι μεγάλες συγκεντρώσεις τού προκαλούν άγχος και αίσθημα τρόμου, επειδή αισθάνεται πως οι ανθρώπινες επαφές μετατρέπονται σε σύντομες, επιφανειακές ανταλλαγές. «Σου δίνουν μόνο 15 λεπτά ανά άνθρωπο», είπε, περιγράφοντας γιατί δυσκολεύεται σε τέτοιες περιστάσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε ήδη συζητήσει το ζήτημα με τους συνεργάτες του από το “One Battle After Another” πριν από τα Όσκαρ και όλοι συμφώνησαν ότι θα ήταν «καλύτερο για την ψυχική μου υγεία» να μην παρευρεθεί. Έτσι έκανε κάτι που πιθανότατα κανένας υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων δεν θα πρότεινε ποτέ: αντί να πάει στην τελετή, πήγε στην Ουκρανία. Από εκεί παρακολούθησε τα Όσκαρ, τα οποία μεταδόθηκαν μεταξύ δύο και πέντε τα ξημερώματα τοπική ώρα. Και προς μεγάλη του έκπληξη, το διασκέδασε. «Για πρώτη φορά πραγματικά απόλαυσα τα Όσκαρ», παραδέχθηκε. «Ήταν υπέροχα».

Η πραγματική αποκάλυψη της συζήτησης, πάντως, δεν αφορούσε τα βραβεία αλλά κάτι πολύ πιο χαρακτηριστικό της εποχής μας: τις selfies. Ο Πεν περιέγραψε την εμπειρία του στις φετινές Χρυσές Σφαίρες ως το σημείο καμπής που τον έκανε να αποφασίσει πως δεν θέλει να ξαναβρεθεί σε αντίστοιχη διοργάνωση. «Το καλύτερο που μπορούσα ποτέ να νιώσω ήταν ανακούφιση», είπε. «Πήγα στις Χρυσές Σφαίρες. Δεν είχα ξαναπάει ποτέ. Και εκεί αποφάσισα: “Δεν μπορώ να το κάνω αυτό”». Φεύγοντας από την εκδήλωση, βρέθηκε αντιμέτωπος με αυτό που κάθε σύγχρονος σταρ γνωρίζει καλά: δεκάδες κινητά τηλέφωνα υψωμένα στον αέρα και δεκάδες άνθρωποι που ζητούν μια φωτογραφία. Η αντίδρασή του ήταν αφοπλιστικά απόλυτη.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει ποτέ να βγάζουν selfies με κανέναν. Είναι κακό για εσάς· είναι κακό για όλους. Ρουφάει την ψυχή...»

Και ακολουθεί ένα ακραίο παράδειγμα: «Είναι η γιαγιά που επέζησε του Ολοκαυτώματος μαζί με το εξάχρονο παραπληγικό εγγόνι της που έρχεται με το καροτσάκι; Η απάντηση είναι ένα σκληρό όχι».Η φράση ακούγεται σχεδόν σαν αστείο, αλλά στην πραγματικότητα συνοψίζει όλη τη λογική του. Ο Πεν δεν επιχειρεί να εξηγήσει γιατί θα έπρεπε να υπάρχουν εξαιρέσεις. Υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο: ότι η ίδια η κουλτούρα της selfie έχει μετατρέψει τη συνάντηση με έναν άνθρωπο σε συλλεκτικό αντικείμενο.

Σε μια εποχή όπου οι διασημότητες κρίνονται από το πόσο προσβάσιμες δείχνουν να είναι, ένας από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς της γενιάς του δηλώνει ότι δεν θέλει πια να συμμετέχει σε αυτή τη συμφωνία. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
26980
Tanweer
6945
Spentzos
4228
L'Etranger, από την Spentzos L'Etranger, από την Spentzos