ΣΕΙΡΕΣ

"La casa de papel" season 4: Πάθος και ψεγάδια

Δημοσίευση: 9 Απριλίου 2020, 12:00
Συντάκτης:

Σύνοψη: Εκεί που μας άφησε το τέλος της τρίτης σεζόν, στο δάσος με τον καθηγητή να τρέχει να σώσει ανεπιτυχώς την Ρακέλ ή Λισσαβόνα και να νομίζει ότι την έχουν σκοτώσει, ξεκινάει ο τέταρτος κύκλος της ισπανικής σειράς του Netflix. Απεγνωσμένος προσπαθεί να βρει τρόπο να σώσει την τέλεια ληστεία που έχει διοργανώσει στην Εθνική Τράπεζα της χώρας, όσο ο κλοιός στενεύει, τόσο απέξω όσο και από μέσα, από τους ομήρους.

<a href="/nea/netflix-etoimazei-koreatiki-ekdohi-toy-la-casa-de-papel/65550">Το Netflix ετοιμάζει κορεάτικη εκδοχή του La Casa De Papel</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤο Netflix ετοιμάζει κορεάτικη εκδοχή του La Casa De Papel

Άποψη: Η υπερ-επιτυχημένη και πολυαγαπημένη ισπανική σειρά La Casa de Papel που τόσο κόσμο έχει εθίσει μετατρέποντας τους κοκκινοφόρους Νταλί σε σύμβολα, επιστρέφει με την τέταρτη, αλλά όχι τελευταία σεζόν, όπως εμφανώς υποδεικνύει το όγδοο και τελευταίο επεισόδιο της σεζόν που αφήνει  την υπόθεση στην μέση, άρα έχουμε και άλλα να περιμένουμε. Από την μία αυτό είναι καλό γιατί θα εξακολουθούμε να παρακολουθούμε τις περιπέτειες των ληστών με ονόματα πόλεων, από την άλλη υπάρχει ο φόβος μήπως όλο αυτό ξεφουσκώσει μιας και έπειτα από τις δύο πολύ καλές πρώτες σεζόν, ακολούθησε μία μέτρια και επαναλαμβανόμενη τρίτη σεζόν με τον φόβο μήπως δεν έχει τίποτα άλλο να πει. Ευτυχώς η τέταρτη σεζόν διέψευσε τις δυσοίωνες προβλέψεις, μιας και επέστρεψε δυναμικά, θυμίζοντας τις χρυσές εποχές των δύο πρώτων σεζόν, με εμφανή ωστόσο σημάδια κόπωσης.

Κατ’ αρχάς,  η σειρά απέκτησε εκ νέου αυτό που είχε αρχίσει να χάνει, δηλαδή την αγωνία, την ταραχή, το χάος. Έτσι και εδώ οι ληστές δυσκολεύονται απίστευτα να τα φέρουν εις πέρας. Πιέζει  η αστυνομία, πιέζουν οι όμηροι και ειδικά ο Γανδία, πιέζουν ακόμα και οι ίδιοι με τις συγκρούσεις που θα προκύψουν μεταξύ τους αλλά και τα συναισθήματα διότι όπως εύστοχα λέει ο Καθηγητής, στην αρχή είχα μια συμμορία με ονόματα πόλεων ενώ τώρα υπάρχουν συναισθήματα, και όπως θα δούμε δεν βοηθάει.

Μια σεζόν που διαθέτει νεύρο, ένταση, εξαιρετικές σκηνές μάχης, με αξεπέραστη εκείνη του πέμπτου επεισοδίου, μιας από τις καλύτερες σκηνές όλης της σειράς, αλλαγές στρατοπέδων, πισώπλατα μαχαιρώματα και τον θάνατο να καραδοκεί συνεχώς σαν δαμόκλειος σπάθη. Οι ήρωες φτάνουν στα άκρα με την όλη επιχείρηση να απολαμβάνει νίκες αλλά να έρχεται αντιμέτωπη και με οδυνηρές ήττες.

Ας πάμε τώρα στα αρνητικά στοιχεία που έκαναν αρκετούς να δυσανασχετήσουν με την τέταρτη σεζόν. Η σειρά ας το παραδεχτούμε, όσο και να εθιζόμαστε μαζί της, ποτέ δεν είχε καλογραμμένο σενάριο. Ανέκαθεν έπασχε από την απλοϊκότητα των διαλόγων. Έτσι όσο περνάνε οι σεζόν και αναγκαστικά κάποια πράγματα επαναλαμβάνονται, οι σεναριακές και διαλογικές αδυναμίες θα είναι πιο εμφανείς. Επίσης η σειρά ποτέ δεν έκρυψε ότι στην ουσία είναι ένα μελόδραμα δράσης, μόνο που το μελόδραμα και αυτό είναι ακόμα εντονότερο στην τέταρτη σεζόν, χωρίς όμως να χάνει από τις σκηνές δράσης που πολλοί μπορεί να αναζητούν.

Τέλος, υπάρχουν σαφώς απλουστεύσεις προκειμένου να προχωρήσει το σενάριο, κυρίως με κάποιες εξηγήσεις από το παρελθόν ή με την ταχύτητα με την οποία ταξιδεύει από χώρα σε χώρα ο «Μασσαλία» που μόνο με εκείνη του Τύριον Λάνιστερ στις τελευταίες σεζόν του GOT μπορεί να συγκριθεί. Επομένως, όλοι οι λόγοι για τους οποίους αγαπήσαμε την σειρά είναι εδώ και μάλιστα σπρινταρισμένοι, όλα τα ψεγάδια που τόσο καιρό προσπερνούσαμε είναι εδώ αλλά εμφανέστερα με το τέλος της σεζόν να είναι τόσο ανοιχτό για το τι θα ακολουθήσει και πώς θα εξελιχθεί η ληστεία που μόνο αγωνία φέρνει, αγωνία και για το τι θα γίνει αλλά και να μην ναυαγήσει η σειρά στο τέλος.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos