Ιανουάριος και αφιέρωμα στο νέο ασιατικό σινεμά

Δημοσίευση: 9 Ιαν. 2021, 03:18
Συντάκτης:

Αυτός ο μήνας στο Cinobo είναι αφιερωμένος στους μεγάλους auteurs και στο μεγάλο ασιατικό σινεμά που καθορίζει τον 21ο αιώνα. Ταινίες που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, Cinobo Exclusives και πολλές ακόμα προσθήκες στον κατάλογο του Cinobo, συνθέτουν ένα μεγάλο, πολυεπίπεδο αφιέρωμα. 

<a href="/nea/arkadiko-film-festival-parelthon-kai-paron-toy-eyropaikoy-sinema/69635">Το Αrkadiko Film Festival, το παρελθόν και το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤο Αrkadiko Film Festival, το παρελθόν και το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά

Το σπουδαιότερο Ασιατικό σινεμά του 21ου αιώνα είναι καθηλωτικό, μοντέρνο, αντισυμβατικό και σε καμία περίπτωση ενιαίο. Με δύο Χρυσούς Φοίνικες τα δύο τελευταία χρόνια και ολοένα και αυξανόμενη παρουσία σε αίθουσες και φεστιβάλ, οι νέοι μεγάλοι Ασιάτες auteurs δημιουργούν σινεμά παγκόσμιας απήχησης σε ένα όλο και πιο προετοιμασμένο κοινό.

Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Κίνα, Ταϊλάνδη. Ουμανιστικά δράματα, υπαρξιακές αναζητήσεις, μεγαλειώδη έπη, καλτ διαμάντια, μαεστρικά νουάρ, μαγικός ρεαλισμός. Το ασιατικό σινεμά είναι τόσο πολυσχιδές όσο και οι δημιουργοί του. Παρκ Τσαν-γουκ, Ζία Ζάνγκ-κε, Ντιάο Γινάν, Χιροκάζου Κορε-Έντα και φυσικά ο Μπονγκ Τζουν-χο έρχονται παρέα με σωρεία βραβείων από τις Κάννες μέχρι το Βερολίνο, να μας χαρίσουν τη δική τους μοναδική ματιά, σ’ αυτό το αφιέρωμα που ξεκινά 11 Ιανουαρίου. Οι ταινίες αναλυτικά: 

Η Υπηρέτρια (The Handmaiden) / Παρκ Τσαν-Γουκ 

Ο Παρκ Τσαν-Γουκ (Oldboy) επιστρέφει με ένα, βραβευμένο στις Κάννες, ερωτικό θρίλερ εποχής. Ανυπέρβλητη αισθητική σε μια ταινία-γιορτή των αισθήσεων.

Στις 11 Ιανουαρίου στο Cinobo

Η Διπλή Ζωή της Ασάκο (Asako I & II)  /  Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι

Ένα μυστηριώδες ποπ ρομάντζο, που εξελίχθηκε σε καλτ σινεφιλική ανακάλυψη. Η συμμετοχή-έκπληξη του 71ου Φεστιβάλ Καννών σε πρώτη πανελλαδική προβολή στο Cinobo.

Στις 12 Ιανουαρίου στο Cinobo

Πέρα από τα Βουνά (Mountains May Depart) / Ζία Ζάνγκε

O διάσημος Kινέζος δημιουργός Ζία Ζάνγκκε παρακολουθεί τη διαρκή δυτικοποίηση της χώρας του, με μια ιστορία που διαδραματίζεται σε 3 δεκαετίες σε μια Κίνα που αλλάζει.

Στις 13 Ιανουαρίου στο Cinobo

Το Εξπρές των Ζωντανών Νεκρών (Train to Busan) / Γέον Σανγκ-Χο

Η θρυλική ταινία τρόμου από τη Νότιο Κορέα. Τρόμος, αγωνία, αίμα, συναίσθημα, και ταξική ματιά, σε μια από τις διασημότερες ταινίες του είδους της περασμένης δεκαετίας.

Στις 14 Ιανουαρίου στο Cinobo

Το Παιχνίδι με τη Φωτιά (Burning) / Λι Τσανγκ-Ντονγκ

Ο Κορεάτης Λι Τσανγκ-Ντονγκ παίρνει ένα διήγημα του Μουρακάμι και δημιουργεί ένα βραδυφλεγές αριστούργημα ανάμεσα στο δράμα και το θρίλερ. Βραβείο Επιτροπής στις Κάννες.

Στις 15 Ιανουαρίου στο Cinobo

Νεκροταφείο της Δόξας (Cemetery of Splendour) / Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν

Μετά τον Χρυσό Φοίνικα, ο Ταϊλανδός Απιτσατπόνγκ Bιρασετάκουν επιστρέφει στο υπερβατικό σινεμά του που προσφέρει μια εμπειρία που δύσκολα περιγράφεται με λέξεις.

Στις 19 Ιανουαρίου στο Cinobo

Αίσθηση Αμαρτίας (Touch of Sin) / Ζία Ζάνγκε

4 ιστορίες βγαλμένες από τα βάθη της κινεζικής κοινωνίας, για τη βία και το πώς μεταδίδεται σαν ιός. Βραβείο Σεναρίου στις Κάννες για τον σπουδαίο Ζία Ζάνγκ-κε.

Στις 20 Ιανουαρίου στο Cinobo

Οι Στάχτες Μιας Αγάπης (Ash Is Purest White) / Ζία Ζάνγκε

Γκανγκστερικό έπος, μεγαλειώδης ιστορία αγάπης, ταξίδι αυτογνωσίας και πολιτικός σχολιασμός από τον σημαντικότερο και πιο επίκαιρο εν ζωή Κινέζο σκηνοθέτη, Ζία Ζάνγκε.

Στις 21 Ιανουαρίου στο Cinobo

Νυχτερινό Τρένο (Night Train) / Ντιάο Γινάν

Η ταινία που σύστησε τον Ντιάο Γινάν (Black Coal, Thin Ice) ως έναν από τους πιο συναρπαστικούς νέους Κινέζους σκηνοθέτες, κι έφτασε επάξια ως τις Κάννες.

Στις 25 Ιανουαρίου στο Cinobo

Η Λίμνη με τις Αγριόχηνες (The Wild Goose Lake) / Ντιάο Γινάν

Ένα καθηλωτικό νέον νουάρ θρίλερ από τον πολυβραβευμένο Ντιάο Γινάν (Black Coal, Thin Ice) που μας βυθίζει σε ένα πολύχρωμο σκοτάδι γεμάτο σκηνές δράσης και ανατροπές.

Στις 26 Ιανουαρίου στο Cinobo

Ήδη διαθέσιμες

Μαύρος Άνθρακας σε Λεπτό Πάγο (Black Coal, Thin Ice) / Ντιάο Γινάν

Χρυσή Άρκτος στο Φεστιβάλ του Βερολίνου για αυτό το εντυπωσιακό φιλμ νουάρ του Ντιάο Γινάν που τιμά και παράλληλα αποδομεί τους κώδικες του είδους.

Μνήμες Φόνων (Memories of Murder) / Μπονγκ Τζουν-Χο

Πριν το "Zodiac" ήταν οι "Μνήμες Φόνων" του Μπονγκ Τζουν-χο. Ο, οσκαρικός πια, σκηνοθέτης καθηλώνει με την αληθινή ιστορία των πρώτων σίριαλ-κίλερ φόνων της Κορέας.

Μητέρα (Mother) / Μπονγκ Τζουν-Χο

Θρίλερ, φιλμ νουάρ, οικογενειακό δράμα και κοινωνική σάτιρα σε μια από τις πιο αντισυμβατικές ιστορίες μητρικής αγάπης από τον συναρπαστικά αταξινόμητο Μπονγκ Τζουν-χο.

Σκύλος που Γαβγίζει (Barking Dogs Never Bite) / Μπονγκ Τζουν-Χο

Το γάβγισμα ενός σκύλου μετατρέπεται σε αγωνιώδη αστικό εφιάλτη στο ντεμπούτο του Μπονγκ Τζουν-χο που δείχνει πως ο δρόμος προς τα “Παράσιτα” δεν ήταν καθόλου τυχαίος.

Και Καλή Σας Μέρα (Have a Nice Day) / Λιου Τζιαν

Ο Λιου Τζιαν, πρωτοπόρος του ανεξάρτητου κινεζικού animation, παραδίδει ένα εξαιρετικό μεταμοντέρνο νουάρ με εφευρετικούς συμβολισμούς για την εικόνα της πατρίδας του.

Το Τρίτο Έγκλημα (The Third Murder) / Χιροκάζου Κορε-Έντα

Ένα χρόνο πριν το θρίαμβο στις Κάννες με τους «Κλέφτες Καταστημάτων», ο Χιροκάζου Κορε-Έντα μας δίνει τη δική του εκδοχή για το δικαστικό δράμα μυστηρίου.

Η Μικρή Μας Αδελφή (Our Little Sister) / Χιροκάζου Κορε-Έντα

Ένα ακόμα γενναιόδωρο κομμάτι από το βαθύτατα ανθρώπινο σινεμά του Χιροκάζου Κορε-Έντα. Υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα και Βραβείο Κοινού στο Σαν Σεμπαστιάν.

Τα Προσωπεία του Σαββάτου (Saturday Fiction) / Λου Γε

Υποψήφιο για Χρυσό Λέοντα στη Βενετία και με μια λαμπερή Γκονγκ Λι στον πρωταγωνιστικό ρόλο, το Saturday Fiction του Λου Γε θυμίζει παλιό καλό δυνατό κατασκοπευτικό θρίλερ.

Κλέφτες Καταστημάτων (Shoplifters) / Χιροκάζου Κορε-Έντα

Ο Χρυσός Φοίνικας ήρθε ως πανάξια επιβράβευση για το βαθιά ανθρωποκεντρικό σινεμά του Χιροκάζου Κορε-Έντα. Εδώ στην πιο διαυγή και υποδόρια συγκλονιστική στιγμή του.

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos