Κλέφτες καταστημάτων

Κλέφτες καταστημάτων - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Επιστρέφοντας από ένα σούπερ μάρκετ με τα κλοπιμαία τους, ο Οσάμου και ο γιος του συναντούν ένα μικρό κορίτσι εγκαταλελειμμένο μέσα στο κρύο. Αρχικά, αποφασίζουν να τη φιλοξενήσουν προσωρινά· όταν όμως καταλαβαίνουν ότι αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, θα της δώσουν μια κανονική θέση στο σπίτι τους. Αν και η μεγάλη οικογένεια είναι φτωχή και ίσα ίσα τα βγάζει πέρα με τις δουλειές τους και τις μικροκλοπές, ζουν ευτυχισμένοι όλοι μαζί, ώσπου ένα απρόσμενο γεγονός αποκαλύπτει κρυμμένα μυστικά, θέτοντας σε κίνδυνο τους δεσμούς που τους ενώνουν.

Άποψη: Ο τελευταίος Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ των Καννών είναι μια ευγενής, ζωογόνος αναθεώρηση του ορισμού της οικογένειας, με τη χαρακτηριστική διεισδυτική ματιά του μεγάλου Ιάπωνα κινηματογραφιστή.

O Xιροκάζου Κόρε-Έντα είναι κατά κάποιο τρόπο ο Κεν Λόουτς της Άπω Ανατολής, χωρίς την έντονη πολιτικοποίηση. Όχι ότι αποφεύγει το κοινωνικό σχόλιο ή ότι του λείπει η "επανασταστική" διάθεση να κριτικάρει, αλλά πρωτίστως τον ενδιαφέρει να στήσει κινηματογραφικά ένα οικογενειακό δράμα, με ατόφια συγκίνηση, εμπλουτισμένη με κωμικά στοιχεία (όχι πάντα στην σωστή δόση) και έναν απροσποίητο ουμανισμό που σε σκλαβώνει.

Χρησιμοποιεί σαν αφηγηματικό όχημα τον μικρόκοσμο της οικογένειας για να σκιαγραφήσει την ανατομία μιας γενικότερης κοινωνικής τάξης και το αποτέλεσμα είναι συνολικά αν το δει κανείς, αφοπλιστικό, χωρίς να αποφεύγει στιγμές υπερβολής και ίσως και απλοϊκότητας. Όμως το σινεμά του έχει μια γλύκα, αγαπά σχεδόν υπερβολικά τους ήρωές του και φροντίζει τελικά να τους δώσει το συγχωροχάρτι για όσα ατοπήματα ηθικής που σχεδόν καθημερινά εξασκούν για να επιβιώσουν σε μια κοινωνία υποκριτική και σκληρή.

Και σίγουρα με ένα μοντέλο αποτυχημένο που αποτυπώνεται σε μια συγκλονιστική ατάκα: «Γιατί μάθαινες στα παιδιά σου να κλέβουν;» ρωτάει ένας αστυνομικός τον πατερα. «Δεν ξέρω τι άλλο να τους μάθω» απαντάει εκείνος...

Με φυσικές και αφοπλιστικές ερμηνείες και μια αφηγηματική ροή που εστιάζει στα λίγα και τα απλά που συνιστούν την ευτυχία, παρά τις ελάχιστες αστοχίες τους, οι "Κλέφτες Καταστημάτων" σου ζεσταίνουν την καρδιά και χαράζουν ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σου που αργεί να φύγει.

Πρώτη δημοσίευση: 6 Δεκ. 2018, 16:37
Ενημέρωση: 13 Δεκ. 2018, 14:28
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Κλέφτες καταστημάτων (Manbiki kazoku / Shoplifters)
Είδος: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
121
Εταιρία διανομής: 
Release: 
6 Δεκεμβρίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ