Black coal thin ice

Black coal thin ice - κριτική ταινίας

Ιστορία μυστηρίου που βραβεύτηκε με Χρυσή Άρκτο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου to 2014 και φέρει την σκηνοθετική υπογραφή του Yi'nan Diao, που εκτελεί και χρέη σεναριογράφου.  Η ιστορία ξεκινάει δείχνοντας ανθρώπινα μέλη να βρίσκονται διασκορπισμένα σε σωρούς με κάρβουνα εν έτει 1999 με έναν αστυνομικό να διερευνά το μυστήριο χωρίς επιτυχία. Στη συνέχεια μεταφερόμαστε χρονικά στο 2004 όπου ο ίδιος ντετέκτιβ αναλαμβάνει να διαλευκάνει μία νέα υπόθεση που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την- προ 5ετίας- άλυτη αλλά αναπτύσσει συναισθήματα για την βασική ύποπτη θολώνοντας την κρίση του.

Αδιαμφισβήτητη η χημεία του πρωταγωνιστικού ζευγαριού αν και η ηθοποιός Gwei Lun-Mei «καπελώνει» αρκετές φορές τον συνάδελφο (Fan Liao) χάρη στην εκφραστικότητά της και την ερμηνευτική της δεινότητα.  Ο ρυθμός αφήγησης είναι αρκετά αργός αλλά όχι σε βαθμό που κουράζει, συμβάλλει και η μουσική επένδυση στο να μείνουμε προσηλωμένοι στο έργο.  Στη τρίτη του σκηνοθετική δουλειά o Yi'nan Diao χειρίζεται με μαεστρία την κάμερα χαρίζοντας ιδιαίτερα πλάνα με φόντο την χιονισμένη Κίνα. To πάλλευκο χιόνι γίνεται ο ιδανικός καμβάς για να διαπράττονται ειδεχθή εγκλήματα και να καλύπτονται αμέσως όπως μας έχει διδάξει και το ‘’Fargo’’. Το μόνο μεμπτό σημείο του φιλμ νουάρ είναι πως δεν παρέχει μία ανατρεπτική, ιδιαίτερη εξήγηση παρόλο που είχε έκρηξη συναισθημάτων και πυροτεχνημάτων.

Πράγματι η βραβευμένη ταινία είναι σκοτεινή και «παγερή» όπως μας προϊδεάζει και ο τίτλος αλλά δεν φτάνει ποτέ στη δραματική κορύφωση που λαχταρούσαμε. Kατά την ταπεινή μας γνώμη έπρεπε να τιμηθεί με Χρυσή Άρκτο η ταινία ‘’71’’ με τον Jack O'Connell να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας κάτω από τις άριστες σκηνοθετικές οδηγίες του Yann Demange.

Yπόθεση: Ένας πρώην αστυνομικός υποδύεται τον πελάτη σε ένα καθαριστήριο ώστε να παρακολουθεί την υπάλληλο που συνδέεται με τρεις δολοφονίες αντρών, όμως στην πορεία αρχίζει να την ερωτεύεται. Είναι τυχαίο πως όλα τα θύματα ήταν ερωτικά συνδεδεμένα μαζί της ή φέρει κάποια ευθύνη;

Πρώτη δημοσίευση: 16 Δεκ. 2015, 20:35
Ενημέρωση: 16 Δεκ. 2015, 20:35
Τίτλος:
Black coal thin ice (Μαύρος άνθρακας σε λευκό πάγο)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
110
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos