Η ελληνική μικρού μήκους ταινία ξανά στις Κάννες

Δημοσίευση: 20 Απριλίου 2022, 14:36
Συντάκτης:

Νέα ευχάριστα νέα από τις Κάννες  για το ελληνικό σινεμά. Μετά το "Dodo" του Πάνου Κούτρα, και η μικρού μήκους ταινία «Στον θρόνο του Ξέρξη» της Εύης Καλογηροπούλου θα συμμετάσχει στην Εβδομάδα Κριτικής (Semaine de la  Critique), διευρύνοντας την ελληνική συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση των Καννών, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο. Για δεύτερη συνεχή χρονιά η ελληνική ταινία μικρού μήκους διεκδικεί βραβείο στην Εβδομάδα Κριτικής. Πέρυσι, η μικρού μήκους «Brutalia, εργάσιμες μέρες» του Μανώλη Μαυρή κέρδισε το βραβείο του σημαντικού αυτού παράλληλου προγράμματος του φεστιβάλ των Καννών.

<a href="/o-roympen-estloynt-pire-deytero-hryso-foinika-aytoi-ehoyn-kataferei-mehri-tora/66515">Ο Ρούμπεν Έστλουντ πήρε δεύτερο Χρυσό Φοίνικα. Αυτοί το έχουν καταφέρει μέχρι τώρα: </a>ΣΧΕΤΙΚΑΟ Ρούμπεν Έστλουντ πήρε δεύτερο Χρυσό Φοίνικα. Αυτοί το έχουν καταφέρει μέχρι τώρα:

Tο «Dodo» του Πάνου Κούτρα στο 75ο Φεστιβάλ Καννών

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) συγχαίρει τη δημιουργό, την παραγωγό Αμάντα Λιβανού (Neda Film)  και τους υπολοίπους συντελεστές της ταινίας. Η συμμετοχή τους στο διαγωνιστικό πρόγραμμα της Εβδομάδας Κριτικής επιβεβαιώνει περίτρανα για άλλη μια φορά τους δεσμούς που έχoυν δημιουργήσει η ελληνική ταινία μικρού μήκους και οι δημιουργοί της, οι εγγυητές του μέλλοντος της κινηματογραφίας μας, με το κορυφαίο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου.

Η εικαστική καλλιτέχνις και σκηνοθέτις Ε. Καλογηροπούλου έχει συνδέσει την κινηματογραφική της καριέρα με το φεστιβάλ των Καννών. Συγκεκριμένα: το 2020 η μικρού μήκους ταινίας της «Motorway 65» είχε συμμετάσχει στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ διεκδικώντας Χρυσό Φοίνικα. Πέρυσι, το δικό της «Cora», υπό ανάπτυξη μεγάλου μήκους κινηματογραφικό σχέδιο, ενταγμένο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΚΚ, βραβεύτηκε στο L’ Atelier της Cinefondation των Καννών.

Η ταινία «Στον θρόνο του Ξέρξη» βασίζεται στο video-art «Ανήκω σε μένα» της Ε. Καλογηροπούλου. Το βλέμμα της, όπως στο «Motorway 65» έτσι και εδώ, είναι στραμμένο σε άκρες του ευρύτερου αστικού αθηναϊκού τοπίου και στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος -στη θάλασσα όπου ο Ξέρξης έχασε τον στόλο του- που φαντάζει σαν δυστοπικό σκηνικό σημερινών αποξενωμένων ανθρώπων.

Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο γνωστός τραγουδιστής Γιώργος Μαζωνάκης. Curatorial direction: Αφροδίτη Παναγιωτάκου. Το σενάριο είναι του Γιώργου Τελτζίδη, η διεύθυνση φωτογραφίας του Evan Μαραγκουδάκη, το μοντάζ του Γιώργου Ζαφείρη, η σκηνογραφία των Εβελίνα Δαρζέντα και Άννα Ζώτου. Η μουσική της Kid Moxie. Παραγωγή: Onnasis Culture.

Κάννες 2022: Δύο γυρισμένες στην Ελλάδα ταινίες, διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα

Φεστιβάλ Καννών 2022: Το επίσημο πρόγραμμα

Φεστιβάλ Καννών 2022: Τα μεγάλα hits

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 20 Απριλίου 2022, 14:36
Ενημέρωση: 20 Απριλίου 2022, 14:36
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ