Το "Motorway 65" της Εύης Καλογηροπούλου στο Φεστιβάλ Καννών

Δημοσίευση: 20 Ιουνίου 2020, 14:16
Συντάκτης:

Ανακοινώθηκε το διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους του 73ου Φεστιβάλ των Καννών, ανάμεσά τους είναι και το «Motorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου που θα διεκδικήσει τον Χρυσό Φοίνικα ανάμεσα σε 10 φιλμ, τον προσεχή Νοέμβριο..

<a href="/nea/kannes-2024-episimo-programma-toy-77oy-festival-kannon/69732">Κάννες 2024: Το επίσημο πρόγραμμα του 77ου Φεστιβάλ Καννών</a>ΣΧΕΤΙΚΑΚάννες 2024: Το επίσημο πρόγραμμα του 77ου Φεστιβάλ Καννών

Πέρυσι, ο Βασίλης Κεκάτος πήγε στις Κάννες και βραβεύτηκε με Χρυσό Φοίνικα για το έργο του «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς». Η Εύη Καλογηροπούλου δεν θα έχει την ευκαιρία να ζήσει τη χαρά του ίδιου ταξιδιού –οι Κάννες φέτος δεν θα ’χουν επισκέπτες, ούτε προβολές, λόγω των γνωστών υγειονομικών συνθηκών. Το «εικονικό» ταξίδι της Ελληνίδας σκηνοθέτιδος, όμως, είναι ένα πραγματικό γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Η Εύη Καλογηροπούλου είναι σκηνοθέτις αλλά και εικαστική καλλιτέχνις. Φαίνεται αυτό στο «Motorway 65», στον τρόπο που τοποθετεί την αποσπασματική δράση στο κινηματογραφικό κάδρο. Σκηνικό της είναι η άκρη της πόλης, το αστικό βιομηχανικό τοπίο σε περιοχές του Ασπρόπυργου όπου ζουν μετανάστες ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες Πόντιοι από τη Ρωσία. Το «Μotorway 65» φαντάζει σαν αλληλουχία μικρών εκρήξεων ζωής παραπλεύρως του μεγάλου αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στην Αθήνα.

Η ιστορία είναι για μια νεαρή εργάτρια στο εργοστάσιο πυρομαχικών της ΠΥΡΚΑΛ, που ετοιμάζεται για οριστικό λουκέτο. Η σχέση της ηρωιδας με τον αδελφό της, αθλητή της ελληνορωμαϊκής πάλης, αφήνει να διαφανούν εντάσεις που έχουν ως αιτία τους τον ρατσισμό. Παράλληλα, η σχέση της με μια νεαρή κοπέλα αφρικανικής καταγωγής σταδιακά διοχετεύει όλο το ενεργειακό φορτίο της ταινίας σε μια άλλη εικόνα γύρω από το ξένο και το διαφορετικό, αλλάζοντας την προοπτική του δράματος ή της ηθογραφίας.

Στο «Motorway 65» εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Έλλη Τρίγγου, Αργύρης Πανταζάρας, Ξένια Ντάνια, Στάθης Παπαδόπουλος, Ουσμάν Μοχάμεντ, Αντρίντ και Αντριάν Σουλί, Πέτρος Μανουηλίδης, Θοδωρής Λεβαντής, Λήδα Δάλλα, Κώστας Τσιούκας, Βαγγέλης Λίγγος και ο Νέγρος του Μοριά.

Update 30/7/20: Αυτή είναι η επίσημη αφίσα της ταινίας που αποτελεί μία συμπαραγωγή της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και εμπνέεται τον τίτλο της από τον αυτοκινητόδρομο - γέφυρα της βιομηχανικής ζώνης της περιοχής Ελευσίνας - Ασπροπύργου, ενώ αφηγείται τη σχέση δύο αδελφών που ζουν και αλληλεπιδρούν με τις διαφορετικές πολιτισμικές κοινότητες της περιοχής. Από τη μια πλευρά της γέφυρας βρίσκονται οι μετανάστες από τη Μαύρη Θάλασσα από την άλλη μία πληθώρα μεταναστών με διαφορετικά υπόβαθρα που βρίσκονται μεταξύ τους σε ένταση. Αυτή η γεωγραφική και κοινωνική διαίρεση που αντανακλάται και στην αισθητική κουλτούρα της περιοχής, μπερδεύει και τη σχέση των δύο αδελφών. Καθώς και τη σχέση της αδερφής με την φίλη της από την απέναντι γειτονιά.


 
Σενάριο και Σκηνοθεσία: Εύη Καλογηροπούλου  /  Παραγωγή από την Εύη Καλογηροπούλου  /  Εκτελεστικοί παραγωγοί: Χριστίνα Μουμούρη & Μίνα Δέκρη  /  Διευθύντρια Φωτογραφίας: Χριστίνα Μουμούρη  /  Ενότητα 2 Δαμιανός Αρωνίδης  /  Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος  /  Ήχος: Γιάννης Αντύπας  /  Σχεδιαστής ήχου: Mohammed Rowe  /  Ηχητική μίξη: Κώστας Φυλακτίδης  /  Χρωματιστής: Δημήτρης Καρτέρης  /  Πρωτότυπη μουσική: Mohammed Rowe, Νέγρος του Μοριά: Kevin Zans Ansong  /  Masla.G: Γιώργος Κιοσές-Τασόπουλος  /  Σκηνογράφος/Ενδυματολόγος: Μάρλη Αλιφέρη  /  Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου  /  Διευθυντής παραγωγής: Ρωμανός Αργυρόπουλος-Ιωάννου  /  Βοηθός σκηνοθέτη - συνέχεια: Ανδρέας Παπανικόλας  /   Μια συμπαραγωγή της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (Eleusis 2021) και των Marni Films και Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.  /  
Με την υποστήριξη του Rosa Luxemburg Stiftung

Update 27/10/20: Πρεμιέρα απόψε. Καλή επιτυχία!

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos