H τέχνη μας ενώνει, η μάχη δεν τελειώνει

Δημοσίευση: 14 Μαρτίου 2023, 14:07
Συντάκτης:

H υπόθεση με το πιθανό κλείσιμο των ιστορικών κινηματογράφων Ιντεάλ και Άστορ έχει προκαλέσει ανησυχία και αντιδράαεις στην κινηματογραφική κοινότητα.

Οι φοιτητές της Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Σταυράκου είχαν ευαισθητοποιηθεί πριν μερικούς μήνες με ένα βίντεο, επανήλθαν με μια επιστολή που εκφράζει όλη την ανησυχία για τα περιστατικά: 

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το μέλλον της κινηματογραφικών αιθουσών Άστορ και Ιντεάλ, δηλώνουμε την στήριξη μας στο αίτημά σας να κηρυχθούν διατηρητέοι οι ιστορικοί κινηματογράφοι και να διαφυλαχθεί η ύπαρξή τους.

Σε μια πραγματικότητα συνεχούς απαξίωσης της κινηματογραφικής παιδείας και τέχνης, και διαχρονικής απουσίας εθνικού κινηματογράφου όπως στις υπόλοιπες τέχνες του θεάτρου, της μουσικής, της ζωγραφικής, αυτή η τελευταία προσπάθεια να κλείσουν δύο από τις σημαντικότερες αίθουσες στην Ελλάδα είναι ακόμα ένα δείγμα του πόσο ασήμαντη είναι η κινηματογραφική τέχνη κι εργασία στην Ελλάδα.

Παράλληλα με το νομοσχέδιο για την παιδεία του φετινού καλοκαιριού και συγκεκριμένα με το άρθρο 296, και το κινηματοθέατρο Ίρις απειλείται με εξαφάνιση. Πλέον το κράτος δεν υποχρεούται σε χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών λεσχών όπως είναι ο Κινηματογραφικός Τομέας ΠΟΦΠΑ και η αίθουσα του Ίριδα, καταργεί την υπόσταση του ως Ανεξάρτητο Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και εκχωρεί κτιριακές υποδομές και αποθεματικό των ταμείων τους στο μητρικό πανεπιστήμιο. Έτσι κανείς δεν εγγυάται τη συνέχιση της λειτουργίας, της συγκεκριμένης κτιριακής εγκατάστασης όπως είναι η Ίριδα ή την διαφορετική αξιοποίηση της όπως το πανεπιστήμιο αποφασίσει. Η απαξίωση προς την κινηματογραφική παιδεία είναι ξεκάθαρα συνολική με τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού να μην παίρνουν θέση, άλλωστε και η σιωπή είναι μια θέση.

Ως διαχρονικοί θεατές των προβολών, αφιερωμάτων και φεστιβάλ που έχουν πραγματοποιηθεί σε Άστορ και Ιντεάλ, θαυμάζουμε το έργο σας και καταγγέλλουμε τον τρόπο με τον οποίο ο e-ΕΦΚΑ πλειοδοτεί τα ιστορικά κτίρια κατοχής του σε μια συστηματική προσπάθεια υπεροχής του κεφαλαίου και του ισχυρότερου. Θεωρούμε ανήκουστο το συμπέρασμα στην ένσταση του ΕΦΚΑ: "Η κήρυξη ως διατηρητέας της χρήσης του Κινηματογράφου Άστορ στον χώρο που καταλαμβάνει, δεδομένου ότι το ακίνητο φέρει ήδη δύο χαρακτηρισμούς (ως διατηρητέο και ως έργο τέχνης), σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος και το εύρος των εργασιών που θα απαιτηθούν (στατικές και εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες), θα αποτελέσει τροχοπέδη στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του κτιρίου." Αποτελεί μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση και θέση που θυσιάζει μια κινηματογραφική αίθουσα ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να νοικιάσουν ένα πιο συμφέρον και επικερδές έργο.

Ειδικά μέσα στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με το πολύνεκρο έγκλημα στα Τέμπη και τις συνεχείς καταλήψεις σε εθνικά και δημοτικά θέατρα, πανεπιστήμια και κρατικές σχολές τεχνών, η παραπάνω πρόταση είναι έως και προκλητική. Η δική μας Πρωτοβουλία δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα αφουγκραζόμενη τα προτάγματα της εποχής υποστηρίζοντας τα αιτήματα όλου του καλλιτεχνικού χώρου των σπουδαστών και εργαζομένων που βρίσκονται στο δρόμο αυτούς τους μήνες και επιπλέον απαιτώντας συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης που μας αξίζουν. Πιστεύουμε ότι τα αιτήματά μας συναντιούνται και οφείλουμε να αγωνιστούμε και μαζί σας.

Με εκτίμηση,
Πρωτοβουλία Σπουδαστών
Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου 

Πρώτη δημοσίευση: 14 Μαρτίου 2023, 14:07
Ενημέρωση: 14 Μαρτίου 2023, 14:07
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos