Τι θα γίνει, θα αφήσετε κανένα σινεμά στο κέντρο;

Δημοσίευση: 9 Νοε. 2022, 20:10
Συντάκτης:

Άλλοι τρεις κινηματογράφοι απειλούνται με αφανισμό από το κέντρο της Αθηνας, μια είδηση που μόνο να εξοργίζει μπορεί κάθε σινεφίλ με συνείδηση και ενσυναίσθηση. 

H κατάσταση δυστυχώς γίνεται ολοένα και χειρότερη και μετά το Όσκαρ, το Έμπασσυ, το Τιτάνια και το Πτι Παλαι, αλλά και την 10ετή πλέον αδράνεια των Αττικόν και Απόλλων, άλλες δύο αίθουσες κινδυνεύουν σοβαρά: το σκοτάδι δείχνει να απλώνεται βαθύ και πηχτό και εκτός της κινηματογραφικής αίθουσας. Το ιστορικό Ιντεάλ της Πανεπιστημίου (έδρα των δημοσιογραφικών μας προβολών χρόνια τώρα), το Αελλώ, το μοναδικό σινεμά 12μηνης χρήσης που έχει απομείνε σε ολόκληρη την Πατησίων (!) και το Άστορ που λειτουργεί πετυχημενα ξανά από το 2015 υπό την διεύθυνση της εταιρείας διανομής Weird Wave στην στοά Κοραή.

Όπως μας έκανε γνωστό με επιστολή του ο υπύθυνος της τελευταίας, Μπάμπης Κονταράκης, βρίσκονται σε εξέλιξη προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση διαφόρων ακινήτων ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ (Υπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων), μεταξύ των οποίων και τα κτίρια που στεγάζουν το Ιντεάλ, το Άστορ και το Αελλώ, χωρίς οι προαναφερθείσες αίθουσες να προστατεύονται από κάποιον δεσμευτικό όρο για την διατήρηση της παρούσας χρήσης τους. 

Εδώ μπορείτε να δείτε την πρόσκληση του ΕΦΚΑ για Ιντεάλ και Αελλώ

Εδώ μπορείτε να δείτε την πρόσκληση του ΕΦΚΑ για το Άστορ

αστοραστορ

Βάσει των όρων του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν προσφορές για τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο τουλάχιστον τεσσάρων αστέρων, με ελάχιστο ύψος επένδυσης για εργασίες αναβάθμισης τα 15,2 εκατ. ευρώ, ενώ το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα διαμορφώνεται σε 60.000 ευρώ. Η παραχώρηση θα είναι μέγιστης διάρκειας 45 ετών (35+10), ενώ οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 9 Νοεμβρίου. 

Όπως σημειώνει ο κύριος Κονταράκης: "Ο ΕΦΚΑ (Υπ. Εργασίας) είναι ο ιδιοκτήτης, μεταξύ πολλών άλλων, και των ακινήτων που στεγάζουν το Ιντεάλ, το Άστορ (το οποίο και διαχειριζόμαστε) και το Αελλώ και θέλει να αξιοποιήσει τα ακίνητα χωρίς όμως καμία δέσμευση για τη διατήρηση των κινηματογράφων. Με άλλα λόγια, η αξιοποίηση των ακινήτων μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό και τις τρεις αίθουσες, ιστορικά τοπόσημα και χώρους πολιτισμού της Αθήνας. 

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον ΕΦΚΑ μας ενημέρωσαν ότι θέλουν να δώσουν όλο το ακίνητο για γραφεία ή ξενοδοχείο χωρίς καμία δέσμευση για διατήρηση του κινηματογράφου Άστορ. Στην παρατήρηση μας ότι το κτίριο είναι διατηρητέο-έργο τέχνης, απάντησαν ότι η διατήρηση του κινηματογράφου μπορεί να γίνει μόνο αν το επιθυμεί ο νέος εκμισθωτής, και πάλι όμως χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση. Ενώ για το Ιντεάλ μας ενημέρωσαν πως είναι πολύ πιθανό να γκρεμιστεί!

Σε επόμενη επικοινωνία μας με τον ΕΦΚΑ, όπου ζητούσαμε μια συνάντηση για το θέμα, μας απάντησαν ότι μπορούμε να συναντηθούμε αφού πρώτα οριστικοποιηθούν οι οικονομικές μελέτες για να μας ενημερώσουν για τις αποφάσεις τους (!).

αελλωαελλω

Για εμάς το πρόβλημα δεν είναι απλώς οικονομικής φύσης, αλλά βούλησης και θέσης απέναντι στον πολιτισμό της πόλης και την πολιτιστική της κληρονομιά. Με άλλα λόγια, το βασικό θέμα είναι η διατήρηση των χώρων καθ'αυτών, ως χώρων κινηματογραφικού πολιτισμού και κοινωνικής συνάντησης.
Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρούμε ότι μετά από αυτά τα δύο απίστευτα χρόνια της πανδημίας θα χρειαστεί μια συνολικότερη θεσμική βούληση προστασίας των αιθουσών, μέσα από την ανακήρυξη διατηρητέας χρήσης των χειμερινών κινηματογραφων (αντίστοιχα με το νόμο της Μερκούρη που έσωσε τα θερινά). Μια εγγύηση συνέχισης λειτουργίας των χώρων υπό όποιο νέο ή παλιό καθεστώς θα ήταν μια σημαντική εξέλιξη..."
 
Επαναλαμβάνω, η κατάσταση είναι δύσκολη και τουλάχιστον επικίνδυνη για την διατήρηση του πολιτισμού το κέντρο της πρωτεύουσας. Η πρόθεση των ιδιόκτητων trust & funds είναι να γεμίσουν το κέντρο με ξενοδοχειακές μονάδες, αυτό το γνωρίζουμε όλοι και είναι εμφανές. Εκτός από την προστασία των θεσμικών φορέων που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη, αλλά μάλλον δεν ισχύει κάτι τέτοιο, χρειάζεται και η στήριξη του κοινού, ώστε αυτοί οι άνθρωποι και αυτές οι αίθουσες να συνεχίζουν να στηρίζουν το ελληνικό και το ανεξάρτητο σινεμά να συνεχίσουν να ανάβουν τα φώτα τους στην πόλη.
Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The year I started masturbating

The year I started masturbating

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Ο κόσμος μια φιλόδοξης καριερίστα καταρρέει όταν τη χωρίζουν λίγο προτού κλείσει τα...
4 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
16481
Tanweer
11170
Feelgood
6814