Κινηματογράφος Άστορ υπό εξαφάνιση

Δημοσίευση: 4 Μαρτίου 2023, 22:58
Συντάκτης:

Πριν 4 μήνες σας είχαμε γράψει διεξοδικά για τους τρεις κινηματογράφους που αειλούνται με αφανισμό από το κέντρο της Αθηνας, μια είδηση που μόνο να εξοργίζει μπορεί κάθε σινεφίλ με συνείδηση και ενσυναίσθηση. 

<a href="/nea/eyharista-nea-gia-astor-ohi-kai-toso-kala-gia-inteal/68162">Ευχάριστα νέα για το Άστορ, όχι και τόσο καλά για το Ιντεάλ</a>ΣΧΕΤΙΚΑΕυχάριστα νέα για το Άστορ, όχι και τόσο καλά για το Ιντεάλ

Μερικές εβδομάδες μετά και προφανώς εξ'αιτίας του ντόρου που έγινε από πολλά δημοσιεύματα σαν το δικό μας, ο e-ΕΦΚΑ έστειλε δελτίο Τύπου απαντώντας στις διαμαρτυρίες για τον πληστηριασμό των κτιρίων στα οποία ανήκουν και κατ’επέκταση το ενδεχόμενο αλλαγής χρήσης τριών εμβληματικών κιηματογράφων του αθηναϊκού κέντρου: των Ιντεάλ, Άστορ και Αελλώ,

Αποδείχθηκε όμως ότι ψευδόταν ακολουθώντας μια ύπουλη τακτική. Σύμφωνα με τα όσα μας ήρθαν στο mail από τον ιδιοκτήτη του κινηματογράφου (και έρχονται να προστεθούν σε όσα ακόμη πιο ανησυχητικά ακούμε για τον κινηματογράφο Ιντεάλ τα τελευταία 24ωρα): 

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις νέες εξελίξεις σχετικά με τον κίνδυνο αφανισμού του κινηματογράφου Άστορ.

Από την τελευταία μας επικοινωνία, μία από τις ελάχιστες θετικές θεσμικές εξέλιξεις ήταν το ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Αθηναίων, ένα ψήφισμα συνεκτικό με την προγενέστερη άποψη των δημοτικών παρατάξεων, αλλά και του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, για τον οποίο οι κινηματογράφοι της Αθήνας είναι “κομμάτι του πολιτισμού της πόλης” και κάθε κλειστό σινεμά, είναι μια “ανοιχτή πληγή” στην πόλη.

Από την άλλη η αφωνία του Υπουργείου Πολιτισμού κορυφώθηκε με μια εκτός θέματος απάντηση του υπουργείου στα συνολικά τέσσερα ερωτήματα που κατατέθηκαν στη Βουλή, η οποία προκάλεσε περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την ίδια τη λειτουργία του Yπουργείου.

Η σημαντικότερη παρέμβαση που έγινε έως σήμερα ήρθε από το ΥΠΕΝ το οποίο πήρε την πρωτοβουλία να ανακηρυχθούν το Ιντεάλ και το Άστορ διατηρητέοι ως προς την χρήση κινηματογράφοι, κάτι το οποίο ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή. Η διαδικασία όριζε ένα διάστημα τριάντα ημερών για να υποβληθούν απόψεις ή ενστάσεις. Έτσι, την τελευταία μέρα της διαδικασίας ο ΕΦΚΑ έκανε ένσταση και μάλιστα με τρόπο ώστε να μην προλάβουμε να απαντήσουμε στις αιτιάσεις του! Ως αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή η διαδικασία κήρυξης διατηρητέας της χρήσης του Άστορ από το ΥΠΕΝ έχει παγώσει.

Αποδείχθηκε λοιπόν ότι ο ΕΦΚΑ είναι αναξιόπιστος, και η προηγούμενη ανακοίνωση του, απλώς, εμπαιγμός. Θυμίζω ότι στο δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 22/11/2022, έγραφε μεταξύ άλλων, ότι “Δεν δρομολογείται αλλαγή χρήσης των κινηματογράφων Αελλώ, Άστορ και Ιντεάλ”, ενώ για την υπόθεση του ΑΣΤΟΡ πιο συγκεκριμένα, έγραφε “αναφορικά με τον κινηματογράφο ‘Αστορ, ήδη υλοποιείται ο σχεδιασμός του φορέα, προκειμένου η αίθουσα κινηματογράφου να μην αλλάξει χρήση, το υπόλοιπο κτίριο να αξιοποιηθεί από επενδυτή και να λειτουργήσει και ένα κατάστημα στο ισόγειο. Οι πρώτες μελέτες, που ήδη έχουν υλοποιήσει οι αρμόδιες διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ, δείχνουν πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό.”

Τώρα, στην ένσταση του, μετά από μια σειρά από ακροβατικών ισχυρισμών, καταλήγει, χαρακτηριστικά, ότι η ύπαρξη του Άστορ είναι “τροχοπέδη” για να επισκευαστεί και να λειτουργήσει το κτίριο στο οποίο στεγάζεται. Αφήνω σε εσάς να χαρακτηρίσετε τη στάση του δημόσιου οργανισμού ΕΦΚΑ και του διοικητή του και πώς αυτή μεταφράζεται σε όρους δημοσίου συμφέροντος.

Όμως δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ το εξής: ποιός είναι το εμπόδιο αυτή τη στιγμή για την Αθήνα;

Το Άστορ ή ο ΕΦΚΑ;

Στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.

Φιλικά,

Μπάμπης Κονταράκης

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos