75ο Φεστιβάλ Καννών: Αυτή είναι η φανταστική αφίσα του

Δημοσίευση: 20 Απριλίου 2022, 10:52
Συντάκτης:

Μια από τις ωραιότερες αφίσες της σύγχρονης ιστορίας του έδωσε στη δημοσιότητα το 75ο Φεστιβάλ των Καννών, αποτίοντας φόρο τιμής στο σπουδαίο «The Truman Show» του Πίτερ Γουίαρ, με τον Τζιμ Κάρεϊ.

<a href="/nea/75o-festival-kannon-ayti-einai-i-episimi-afisa-toy/69781">75ο Φεστιβάλ Καννών: Αυτή είναι η επίσημη αφίσα του</a>ΣΧΕΤΙΚΑ75ο Φεστιβάλ Καννών: Αυτή είναι η επίσημη αφίσα του

Ακριβώς όπως ο αλησμόνητος Τρούμαν που ενσαρκώνει ο μοναδικός Τζιμ Κάρεϊ του οποίου τα δάχτυλα βουρτσίζουν τον ορίζοντά του, το Φεστιβάλ των Καννών παίρνει την ακραία φύση του κόσμου στο βήμα του για να τον ξανασυλλάβει. Η κλιματική κρίση, οι ανθρωπιστικές καταστροφές και οι ένοπλες συγκρούσεις… οι λόγοι για τις ανησυχίες είναι πολλοί. Όπως το 1939 και το 1946, το Φεστιβάλ επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την ισχυρή του πεποίθηση ότι η τέχνη και ο κινηματογράφος είναι εκεί που ξετυλίγονται ο στοχασμός και η ανανέωση της κοινωνίας. Και όμως παραμένει πιστή στην ιδρυτική του δέσμευση που κατοχυρώνεται στο άρθρο 1 των κανόνων του: «Σκοπός του Διεθνούς Φεστιβάλ du Film, σε πνεύμα φιλίας και καθολικής συνεργασίας, είναι να αποκαλύψει και να προβάλει ποιοτικές ταινίες προς το συμφέρον της εξέλιξης του η τέχνη του κινηματογράφου».

Tο «Dodo» του Πάνου Κούτρα στο 75ο Φεστιβάλ Καννών

Το The Truman Show (1998) των Peter Weir και Andrew Niccol είναι μια σύγχρονη αντανάκλαση του σπηλαίου του Πλάτωνα και η αποφασιστική αυτή σκηνή προτρέπει τους θεατές όχι μόνο να βιώσουν τα σύνορα μεταξύ της πραγματικότητας και της αναπαράστασής της, αλλά και να αναλογιστούν τη δύναμη της μυθοπλασίας, μεταξύ χειραγώγησης και κάθαρσης. Ακριβώς όπως ο Τρούμαν ξεφεύγει από το ψέμα καθώς σηκώνεται, το Φεστιβάλ, με το περίφημο κόκκινο χαλί του, προσφέρει στους θεατές την αλήθεια των καλλιτεχνών όταν μπαίνουν στην κινηματογραφική αίθουσα.

Κάννες 2022: Δύο γυρισμένες στην Ελλάδα ταινίες, διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα

Φεστιβάλ Καννών 2022: Το επίσημο πρόγραμμα

Φεστιβάλ Καννών 2022: Τα μεγάλα hits

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Scoop

Scoop

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, αυτό το δράμα παρουσιάζει εκ των έσω πώς οι...
15 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos