Μια συγκινητική μικρού μήκους για την πολλαπλή σκλήρυνση

Δημοσίευση: 29 Απριλίου 2018, 15:05

Η πολλαπλή σκλήρυνση, είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Το αίτιο που την προκαλεί είναι ασαφές. Μάλλον η εμφάνισή της ορίζεται από το συνδυασμό περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων. Επίσης, αναγνωρίζεται μία ανοσολογικού τύπου «επίθεση» του οργανισμού στο περίβλημα μυελίνης των νεύρων.

Από τη στιγμή που η νόσος θα εκδηλωθεί υπάρχουν στην πορεία της περίοδοι υφέσεως και εξάρσεως. Οι υποτροπές της νόσου είναι συνήθως απρόβλεπτες και μπορεί να συμβούν χωρίς προειδοποίηση. Φαίνεται όμως ότι συμβαίνουν συχνότερα την άνοιξη και το καλοκαίρι, μετά από διάφορες λοιμώξεις, μετά από σωματική ή ψυχολογική καταπόνηση, κατά τους πρώτους μήνες της κυήσεως ή μετά τον τοκετό.

Η πολλαπλή σκλήρυνση εμφανίζεται συνήθως στους ενήλικες ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών και είναι σαφώς συχνότερη μεταξύ των γυναικών και μεταξύ ατόμων της λευκής φυλής. Προσβάλλει περίπου 2.5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Στο γενικό πληθυσμό η πιθανότητα νόσησης είναι περίπου 1 : 1000. Η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο στην εμφάνισή της – άτομα των οποίων νοσεί ένας/μία αδελφός/ή ή ένας γονέας παρουσιάζουν 1 – 3% πιθανότητα να νοσήσουν τα ίδια. Επίσης, μελέτες σε δίδυμους έδειξαν ότι το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 30%.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την Πολλαπλή Σκλύρηνση με πρωταγωνίστρια την Γιούλικα Σκαφιδά. Το ντοκιμαντέρ σκηνοθετεί ο Χρήστος Μουστάκας και την μουσική επένδυση έχει αναλάβει ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Παραγωγή: Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας – WONDERSPOT media

ΤΑΙΝΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Δε θες να χάνεις κλιπ;
Εγγράψου στο youtube κανάλι μας!
Wicked little letters, από την Spentzos Wicked little letters, από την Spentzos