Το Φεστιβάλ Βερολίνου επιστρέφει στις αίθουσες και πρωτοπορεί ξανά

Δημοσίευση: 14 Οκτ. 2022, 14:17
Συντάκτης:

Δύο χρονιές ο covid μας στέρησε την μαγεία της Berlinale.

<a href="/festival-verolino/berlinale-2023-timitiki-hrysi-arktos-ston-stiven-spilmpergk/67359">Berlinale 2023: Τιμητική Χρυσή Άρκτος στον Στίβεν Σπίλμπεργκ</a>ΣΧΕΤΙΚΑBerlinale 2023: Τιμητική Χρυσή Άρκτος στον Στίβεν Σπίλμπεργκ

Ο ιός δεν έχει τελειώσει (τα κρούσματα συνεχίζονται χιλιάδες καθημερινά και στην Ελλάδα και οι θάνατοι δεκάδες), αλλά έχει κοπάσει κάπως η ορμή, οι περισσότεροι από εμάς έχουν νοσήσει και εμβολιαστεί, οπότε νιώθουμε κάπως πιο ασφαλείς και δεν τρομάζουμε τόσο.

Στο Βερολίνο έχουν αποφασίσει φέτος να στήσουν ένα Φεστιβάλ όπως παλιά, αποκλειστικά με φυσικές προβολές, για πρώτη φορά μετά το 2020.

Και ως συνήθως, πρωτοπορεί ξανά, μετά την απόφαση της διοργάνωσης να καταργήσει τις διακρίσεις φύλων στα βραβεία ερμηνείες.

Θα εγκαινιάσει ένα βραβείο για καλύτερη τηλεοπτική σειρά, το οποίο θα δίνεται μεν μέσω Berlinale Series Market που εκτυλίσσεται παράλληλα με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, όμως οι σειρές θα προβάλλονται σε όλους τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Το βραβείο στήθηκε σε συνεργασία με το (διάσημο για τις αποκλειστικές του ειδήσεις) κινηματογραφικό site Deadline και η λογική πίσω από το εγχείρημα είναι αυτή «της προβολής των σειρών σε μεγάλη οθόνη ως μέρος μια συλλογικής εμπειρίας», όπως σχολίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Κάρλο Τσατριάν.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα της Berlinale είναι η πολιτική της συνείδηση αφύπνισης. Οι διοργανωτές λοιπόν εκφράζουν ξεκάθαρα την αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία στον πόλεμο με την Ρωσία που συνεχίζεται μετά από 8 μήνες: «Τα κινηματογραφικά φεστιβάλ είναι που στηρίζουν και ενδυναμώνουν την ελευθερία της φωνής, την έκφρασης και του ειρηνικού διαλόγου. Με την εξακολουθητική επιθετικότητα ενάντια στην Ουκρανία και τις θαρραλέες διαμαρτυρίες και τη πάλη για την ελευθερία στο Ιράν, η Μπερλινάλε στηρίζει ακόμα πιο σθεναρά τις δημοκρατικές αξίες, θυμάται τα θύματα του πολέμου, της καταστροφής, της καταπίεση και στηρίζει την διαφορετικότητα στην εκπροσώπηση στο Φεστιβάλ».

Το 73ο Φεστιβάλ Βερολίνου θα διεξαχθεί 16-26 Φεβρουαρίου 2023.

Το MOVE IT θα βρεθεί εκεί με την πολυπληθέστερη -όπως κάθε χρόνο- αποστολή διαπιστευμένων συνεργατών από ένα μέσο και θα σας μεταφέρει τα πάντα.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Run Sweetheart Run

Run Sweetheart Run

Θα το βρείτε: Amazon Prime Video

Σύνοψη: Ασκούμενη δικηγόρος αναγκάζεται να βγεί με πελάτη του αφεντικού της, όλα μοιάζουν ονειρικά...
15 ώρες