Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2021: Ambassador o Φώτης Σεργουλόπουλος

Δημοσίευση: 18 Οκτ. 2021, 18:07

Με πρέσβη τον παρουσιαστή, ηθοποιό και δημοσιογράφο Φώτη Σεργουλόπουλο, αλλά και με νέες δράσεις και πρωτοβουλίες που στηρίζουν το ελληνικό σινεμά, η Αγορά του 62ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (4-14/11/2021) ετοιμάζεται να υποδεχτεί ξανά την εγχώρια και διεθνή κινηματογραφική αγορά στη Θεσσαλονίκη, μετά την περσινή επιτυχημένη διαδικτυακή διοργάνωσή της.

φεστιβαλ θεσσαλονικης 2021ΣΧΕΤΙΚΑΦεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2021: Αυτοί είναι οι Έλληνες πρωταγωνιστές

O Φώτης Σεργουλόπουλος σπούδασε υποκριτική σε Ελλάδα και Γαλλία, δούλεψε από νεαρή ηλικία στο θέατρο και στον κινηματογράφο, ενώ από το 1996 άρχισε να εργάζεται τόσο ως δημοσιογράφος (Κλικ,  Status, Time Newsweek) όσο και ως ραδιοφωνικός παραγωγός. Το 1997, ξεκίνησε τη μακρά καριέρα του στην τηλεόραση ως παρουσιαστής ψυχαγωγικών εκπομπών και έγινε από την πρώτη στιγμή ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα του τηλεοπτικού κοινού. Αυτή τη χρονιά, είναι υπεύθυνος μιας σειράς podcast στη LiFO με τίτλο «Τελικά καλά τα κατάφερες», όπου παρουσιάζει πορτρέτα ανθρώπων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ενώ παράλληλα συμμετέχει στην τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ, Χαιρέτα μου τον Πλάτανο. Με την ιδιότητά του στον χώρο του podcast συμμετείχε τον Μάρτιο του 2021 και σε ένα masterclass για τα podcast που διοργάνωσε διαδικτυακά το 23o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, ο Φώτης Σεργουλόπουλος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον χώρο της εστίασης, ως ιδιοκτήτης στο εστιατόριο «Artisanal» και στο club «Shamone». Παραμένει, ωστόσο πάντα, ένας φανατικός και πιστός σινεφίλ, παρακολουθώντας τους νέους κινηματογραφιστές και το έργο τους.

Ως ambassador της Αγοράς στο 62ο Φεστιβάλ ο Φώτης Σεργουλόπουλος θα προωθήσει τις σημαντικές διεργασίες μέσα από τις οποίες προκύπτει το σινεμά του αύριο, φροντίζοντας παράλληλα να επικοινωνήσει σε δημιουργούς, δημοσιογράφους, καθώς και στο ευρύ κοινό, τον σημαντικό ρόλο της Αγοράς.

Και στη φετινή διοργάνωση, όπως κάθε χρόνο, η Αγορά του Φεστιβάλ στηρίζει το ελληνικό σινεμά, διοργανώνοντας νέες δράσεις και πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές και εφόδια στους νέους επαγγελματίες του σινεμά. Παράλληλα, φιλοξενεί μια σειρά από συναρπαστικές συζητήσεις με διακεκριμένους ομιλητές και καλεσμένους. Με μια πρώτη συνοπτική ματιά, η Αγορά του 62ου ΦΚΘ:

●                 Διοργανώνει εργαστήριο casting directors, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, που απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς από την Ελλάδα.

●                 Εγκαινιάζει τη νέα πρωτοβουλία Agora Short Film Lab, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και το Clermont-Ferrand International Short Film Festival, στην οποία κορυφαίοι επαγγελματίες του σινεμά δίνουν πολύτιμες συμβουλές στους βραβευμένους σκηνοθέτες της Δράμας και του Κλερμόν-Φεράν.

●                 Συνεχίζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τη δράση Meet the Future, που θα είναι αφιερωμένη στο μοντάζ.

●                 Υποδέχεται 14 νέα πρότζεκτ στο Crossroads Co-Production Forum, 2 εκ των οποίων προέρχονται από την Ελλάδα.

●                 Καλωσορίζει 8 νέα πρότζεκτ στο Works in Progress, 2 εκ των οποίων προέρχονται από την Ελλάδα.

●                 Φιλοξενεί για έκτη συνεχόμενη χρονιά τη δράση Thessaloniki Locarno Industry Academy, μια συνεργασία ανάμεσα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

●                  Εντάσσει για μια ακόμη χρονιά στις δράσεις της το πρόγραμμα mentoring του EWA (Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Δίκτυο Γυναικών)

●                 Παρουσιάζει μια σειρά από συναρπαστικές συζητήσεις στο πλαίσιο των Agora Talks

 Επίσης στο πλαίσιο της Αγοράς η εικαστικός Λουκία Αλαβάνου, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η Μπιενάλε Βενετίας το 2022, θα δώσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη μια γεύση από το έργο της που θα δούμε στη Βενετία και το οποίο έχει καθαρά κινηματογραφικό χαρακτήρα. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποστηρίζει το έργο της Αλαβάνου με τίτλο Στον δρόμο για τον Κολωνό. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί πριν την προβολή των 6 μικρού μήκους ταινιών της, που φέτος εντάσσονται στο spotlight του τμήματος >>Film Forward.

Η Αγορά του ΦΚΘ, η οποία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA και στην οποία δίνονται βραβεία σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 13 Νοεμβρίου 2021. Η ψηφιακή βιντεοθήκη της Αγοράς επιστρέφει, σε συνεργασία με την επαγγελματική πλατφόρμα Cinando, και προσφέρει σε διαπιστευμένους επαγγελματίες την ευκαιρία να παρακολουθούν online περισσότερες από 150 επιλεγμένες ταινίες από την Αγορά και από το πρόγραμμα της 62ης διοργάνωσης (ανάλογα με την έγκριση του εκάστοτε δικαιούχου). Aναλυτικά οι δράσεις: 

Agora Short Film Lab (9-12 Νοεμβρίου 2021)

Το Agora Short Film Lab για ταινίες μικρού μήκους, που θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 12 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του 62ου ΦΚΘ, αποτελεί μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και το Clermont-Ferrand International Short Film Festival. Στο νεοσύστατο εργαστήριο της Αγοράς συμμετέχουν οι σκηνοθέτες που κέρδισαν τα σημαντικότερα βραβεία στο Εθνικό Διαγωνιστικό του 44ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (Χρυσός Διόνυσος Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Σεναρίου), καθώς και οι τρεις σκηνοθέτες που απέσπασαν τα σημαντικότερα βραβεία στο φετινό φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν (Μέγα Βραβείο στο Διεθνές Διαγωνιστικό, Μέγα Βραβείο στο Lab Competition και Μέγα Βραβείο στο Εθνικό Διαγωνιστικό). Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τους σκηνοθέτες:

Μανώλη Μαυρή (Χρυσός Διόνυσος για την ταινία Brutalia, Days of Labour)  /  Νίκο Τσεμπερόπουλο (Βραβείο Σκηνοθεσίας για την ταινία Soul Food)  /  Βαγγελιώ Σουμέλη (Βραβείο Σεναρίου για την ταινία Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα)  /  Katarina Rešek (Σλοβενία, Μέγα Βραβείο στο Διεθνές Διαγωνιστικό για την ταινία Sisters)  /  Pat Heywood & Jamil McGinnis (ΗΠΑ, Μέγα Βραβείο στο Lab Competition για την ταινία Gramercy)  /  Pauline Penichout (Γαλλία, Μέγα Βραβείο στο Εθνικό Διαγωνιστικό για την ταινία Mat and Her Mates). Project manager του Agora Short Film είναι η Χριστίνα Λιάπη.

Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου, λαμβάνοντας ανεκτίμητες πρακτικές συμβουλές για τα επόμενα βήματά τους στον χώρο και ειδικότερα για το πέρασμα στον κόσμο των ταινιών μεγάλου μήκους. Οι εισηγητές του Agora Short Film Lab θα καταθέσουν τις πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις τους για διάφορα στάδια της κινηματογραφικής διαδικασίας, όπως το σενάριο, την παραγωγή, το μάρκετινγκ και τον κομβικό ρόλο των sales agents. Παράλληλα, θα προσφέρουν κατευθυντήριες γραμμές στους τομείς του pitching και του networking, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για τα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά προγράμματα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ και τις δράσεις της Αγοράς, καθώς και να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις με συναδέλφους και καταξιωμένους επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Meet the Future

Το Meet the Future συνδέει το Ελληνικό Τμήμα του Φεστιβάλ με την Αγορά και έχει ως στόχο να αναδεικνύει κάθε χρόνο έναν διαφορετικό κλάδο των επαγγελματιών του κινηματογράφου στην Ελλάδα, προωθώντας τη δουλειά τους και προσφέροντας εφόδια και γνώσεις ώστε δικτυωθούν στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα. Φέτος, τη σκυτάλη παίρνουν οι νέοι επαγγελματίες του μοντάζ, που καθιερώνονται σταδιακά στην ελληνική και διεθνή αγορά. Οι επτά προσκεκλημένοι θα παρουσιάσουν στους έλληνες και ξένους επαγγελματίες του σινεμά το showreel τους, θα παρακολουθήσουν ομιλίες και εργαστήρια, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δύο στοχευμένες, κεκλεισμένων των θυρών, συναντήσεις με τον Γιώργο Μαυροψαρίδη και τον Γιάννη Χαλκιαδάκη. Οι συμμετέχοντες στο φετινό Meet the Future είναι οι:

Θοδωρής Αρμάος  /  Νίκος Βαβούρης  /  Χρήστος Γιαννακόπουλος  /  Στάμος Δημητρόπουλος  /  Γιώργος Ζαφείρης  /  Μυρτώ Καρρά  /  Λίβια Νερουτσοπούλου                  

Crossroads – Φόρουμ συμπαραγωγών (5-9 Νοεμβρίου 2021)

Μεταξύ των 14 φετινών πρότζεκτ του Crossroads Co-production Forum (5-9 Νοεμβρίου, 2021), θα παρουσιαστούν δύο (2) ελληνικά και ένα (1) κυπριακό πρότζεκτ στο στάδιο της προ-παραγωγής. Στόχος του Crossroads Co-production Forum είναι να υποστηρίξει τους παραγωγούς ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους που συνδέονται με περιοχές της Μεσογείου, της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Οι παραγωγοί των επιλεγμένων κινηματογραφικών σχεδίων σε ανάπτυξη θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα σχέδιά τους με συμπαραγωγούς, διανομείς, εκπροσώπους εταιρειών πωλήσεων (sales agents) και κορυφαίους ειδικούς από τομείς της παραγωγής. Η επιτροπή του φετινού Crossroads αποτελείται από τους: Κωνσταντίνος Βασίλαρος |  Παραγωγός,  Studio Bauhaus – Ελλάδα  /  Alessandro Gropplero | Υπεύθυνος When East Meets West / Trieste Film Festival – Ιταλία  /  Virginie Devesa | Εκπρόσωπος πωλήσεων, Alpha Violet – Γαλλία. Τα ελληνικά και το κυπριακό πρότζεκτ: 

 1. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
  Σκηνοθεσία: Γιώργος Φουρτούνης, Παραγωγή: Ελένη Κοσσυφίδου - Blackbird Productions, Ελλάδα
   
 2. ΒΑΒΥ
  Σκηνοθεσία: Νίκος Κυρίτσης, Παραγωγή: Μαρία Δρανδάκη - Homemade Films, Ελλάδα 
   
 3. SHIBBOLETH
  Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Ματθαίου, Παραγωγή: Τώνια Μισιαλή - Bark Like A Cat Films, Κύπρος
   

Tα βραβεία του Crossroads Co-production Forum είναι: Το μεγάλο βραβείο post-production  (εικόνα και ήχο) από την εταιρία Δύο Τριάντα Πέντε (2|35). Το βραβείο ανάπτυξης σεναρίου 8.000 ευρώ  από το CNC (Centre National du Cinéma et de l'image animée). Το χρηματικό βραβείο Finos Film 3.000 ευρώ σε ελληνικό πρότζεκτ.  Η διαπίστευση του  Producer’s Network του Φεστιβάλ των Καννών. Η επιλογή ενός πρότζεκτ από το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας. Η υποτροφία του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου Script 2 Film Workshops. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ελληνικό πρότζεκτ της Initiative Film. Το βραβείο THESSALONIKI EAVE Marketing Workshop Scholarship.

Agora Works in Progress (5-9 Νοεμβρίου 2021)

Οκτώ ταινίες θα συμμετάσχουν στο τμήμα Works in Progress της Αγοράς (5-9 Νοεμβρίου 2021), το οποίο θα πραγματοποιηθεί τόσο δια ζώσης στη Θεσσαλονίκη όσο και διαδικτυακά. Οι ταινίες που βρίσκονται στο στάδιο πριν την ολοκλήρωσή τους, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές, θα παρουσιαστούν το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στους καλεσμένους επαγγελματίες. Το τμήμα Agora Works in Progress της Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί προβολές οι οποίες αφορούν αποκλειστικά τους διαπιστευμένους της Αγοράς και παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα συμμετέχουν στην 62η διοργάνωση. Με αυτό τον τρόπο, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να είναι οι πρώτοι που θα ανακαλύψουν ταινίες μεγάλου μήκους από τη Μεσόγειο, την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο πριν την ολοκλήρωσή τους.  Οι εφτά από αυτές τις ταινίες θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στους επαγγελματίες του σινεμά. Οι δημιουργοί, εκτός από την ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους πωλήσεων, προγραμματιστές από άλλα φεστιβάλ και δυνητικούς συνεργάτες, θα διαγωνιστούν για το βραβείο 119 Marvila Studios για υπηρεσίες post-production εικόνας, το βραβείο MuSou Music & Sound Award (σύνθεση πρωτότυπης μουσικής, audio post-production, ανεύρεση και διασφάλιση άδειας πνευματικών και δισκογραφικών δικαιωμάτων εμπορικής χρήσης), το βραβείο Marketing της Asterisk* και το βραβείο ΕΡΤ Agora Works in Progress των 2.000 ευρώ σε ελληνική ταινία. Η επιτροπή του φετινού Agora Works in Progress είναι οι: Dorota Lech | Διεθνές Πρόγραμμα, Toronto International Film Festival - Καναδάς  /  Νίκος Σμπιλίρης | Παραγωγός, Boo Productions - Ελλάδα  /  Simon Gabriele | Εκπρόσωπος Πωλήσεων - Indie Sales - Γαλλία
Οι ταινίες είναι:

 1. ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ
  Σκηνοθεσία: Νίκος Πάστρας, Παραγωγή: Νικόλας Αλαβάνος - FILMIKI, Νίκος Πάστρας, Ελλάδα, Εκτός Διαγωνισμού
 1. ΗΣΥΧΙΑ 6-9

Σκηνοθεσία: Χρήστος Πασσαλής, Παραγωγή: Μαρία Δρανδάκη - Homemade Films, Ελλάδα

Agora Talks (6-12 Νοεμβρίου) 

Τα Agora Talks επιστρέφουν με μια σειρά από συναρπαστικές συζητήσεις και παρουσιάσεις, που έχουν ως στόχο να προσφέρουν στους επαγγελματίες διαπιστευμένους εργαλεία και εφόδια για την καλύτερη κατανόηση στα θέματα της σύγχρονης συμπαραγωγής και του film marketing από το στάδιο της ανάπτυξης. 

Χώρα, σε Βλέπω, ο 20ός αιώνας του Ελληνικού Σινεμά

Ομιλητές: Δημήτρης Παπανικολάου, Αφροδίτη Νικολαΐδου, Γκέλυ Μαδεμλή, Φαίδρα Βόκαλη

Την τελευταία δεκαετία η επιτυχία του Νέου Κύματος, δεν έφερε μόνο νέες συνθήκες για την παραγωγή, διανομή και προβολή του ελληνικού κινηματογράφου. Δημιούργησε και τη διάθεση να ξαναδούμε ταινίες από το ελληνικό κινηματογραφικό αρχείο με νέα ματιά• την ανάγκη να ξαναπούμε τις πολλαπλές και τεμνόμενες ιστορίες τους. Πώς μπορούμε να κάνουμε μια πολυφωνική και πολυπρισματική ιστορία του παρόντος για τον ελληνικό κινηματογράφο; Και γιατί χρειαζόμαστε μια τέτοια χειρονομία σήμερα;

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Χώρα, σε βλέπω, ο Δημήτρης Παπανικολάου (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) και η Αφροδίτη Νικολαΐδου (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), μέλη της επιμελητικής ομάδας, συνομιλούν με την Γκέλυ Μαδεμλή (υποψήφια διδάκτορας, Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ) και την Φαίδρα Βόκαλη (Γενική Διευθύντρια της ΕΑΚ) για το βιβλίο που πλαισιώνει τη δράση και θέτει μια σειρά τέτοιων ερωτημάτων.

To ΧΩΡΑ, ΣΕ ΒΛΕΠΩ είναι ένα πρόγραμμα διάσωσης, ψηφιοποίησης, προβολής και μελέτης του ελληνικού κινηματογράφου του 20ού αιώνα, που διοργανώνεται από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Με τη χορηγία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας – ΕΚΟΜΕ (μεγάλος χορηγός), του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Ημέρα Εκπαίδευσης: «Πώς ένα film office βρίσκει τη θέση του στον χάρτη;» (9 Νοεμβρίου)

Η Διεύθυνση Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου διοργανώνει εκπαιδευτική δράση για τα περιφερειακά film offices της Ελλάδας σε συνεργασία με το European Film Commissions Network (EUFCN), στο πλαίσιο της Αγοράς του 62ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Athens Film Office.

Στόχος της δράσης είναι η εκπαίδευση, ενημέρωση και δικτύωση των στελεχών δημοτικών και περιφερειακών γραφείων εξυπηρέτησης οπτικοακουστικών παραγωγών της Ελλάδας (Film Offices). Στη διάρκεια της συγκεκριμένης Ημέρας Εκπαίδευσης, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του EUFCN (από Τσεχία, Σουηδία, Γερμανία, Ισπανία, Νορβηγία, Σερβία, Ιταλία) θα αναπτύξουν θεματικές κομβικής σημασίας τόσο για το αρχικό στάδιο ανάπτυξης όσο και για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των film offices (καλές πρακτικές προσέλκυσης και διευκόλυνσης απαιτητικών οπτικοακουστικών παραγωγών, καθώς και προβολής και προώθησης μιας περιφέρειας κτλ.). Σκοπός της δράσης είναι να μεταδοθεί τεχνογνωσία και εξειδίκευση από τους πλέον έμπειρους ευρωπαίους film commissioners και να αναπτυχθούν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας με τα περιφερειακά film offices της Ελλάδας.  

Περισσότερα για τις δράσης της Αγοράς της φετινής διοργάνωσης εδώ. 

Τα πάντα για το φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εδώ. 

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 18 Οκτ. 2021, 18:07
Ενημέρωση: 18 Οκτ. 2021, 18:07
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tulip
26441
Feelgood
11743
Feelgood
3456