25ο ΦΝΘ – “Roofless Dreams”: Δυνατό, συγκινητικό και ανθρώπινο

Δημοσίευση: 8 Μαρτίου 2023, 16:40
Συντάκτης:

Σύνοψη: Είχαν δουλειά, οικογένεια, σπίτι,  ώσπου τα έχασαν. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί για δεκατρείς μήνες πέντε ανθρώπους που ζουν στα όρια της αστεγίας στους δρόμους της Αθήνας, όπως και τις προσπάθειες της ΜΚΟ Emfasis να τους στηρίξουν με κάθε τρόπο. Κακοποίηση, φυλάκιση, απώλεια... Οι «μάχες» τους αντικατοπτρίζουν κάποιες από τις δικές μας· το ίδιο συμβαίνει και τα όνειρά τους.

<a href="/festival-thessalonikis/26o-festival-ntokimanter-thessalonikis-ayxisi-rekor-se-theates/69664">26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές</a>ΣΧΕΤΙΚΑ26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές

Άποψη: Μια όμορφη Αθήνα με κρυμμένες ιστορίες. Σε διάστημα ενός χρόνου από τη μία Πρωτοχρονιά στην επόμενη, η κάμερα του έμπειρου δημοσιογράφου Σωτήρη Δανέζη ακολουθεί τους άστεγους της πόλης και τη δράση της ΜΚO “Emfasis” που τους εντοπίζει, τους στηρίζει και τους βοηθά τόσο πρακτικά όσο και ψυχολογικά.

«Πώς μένει κάποιος άστεγος;». «Γιατί δεν ζητούν βοήθεια;». «Δεν έχουν οικογένεια ή φίλους να απευθυνθούν;».

Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα που όλοι έχουμε σχετικά με την κατάσταση της αστεγίας, απαντώνται μέσα από τις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που βρίσκονται στον δρόμο, αλλά και των εθελοντών που φτάνουν κοντά τους προσφέροντας φαγητό σε συσσίτια, ζεστό τσάι και κουβέρτες σε ακραίες καιρικές συνθήκες, καταγραφές των προβλημάτων τους σε καθημερινή βάση με σκοπό κάποια στιγμή να τους βοηθήσουν να βρουν μια… στέγη πάνω από το κεφάλι τους.

Χωρίς μιζέρια αλλά με πολλή ανθρωπιά η κάμερα καταγράφει τις αιτίες, τον τρόπο ζωής, τους κινδύνους, τις δυσκολίες και τις μικρές επιτυχίες και των δύο πλευρών.

Μας εισάγει έτσι σε ένα κόσμο που κάθε μέρα αντικρίζουμε και ελάχιστα γνωρίζουμε, εκεί που ακόμα και η απόκτηση μιας ταυτότητας που θα σε κάνει πολίτη είναι μια μεγάλη μάχη που πρέπει να κερδηθεί.

Η δημοσιογραφική ματιά εμβαθύνει εδώ, ωστόσο, δεν κουράζει σε κανένα σημείο και προκαλεί μέχρι το τέλος του “Roofless Dreams” μια αβίαστη συγκίνηση. Παράλληλα, οι top view λήψεις των δρόμων μετατρέπουν τη φωτισμένη Αθήνα σε στέγη μερικών πραγματικά θλιβερών ιστοριών.

Tην ταινία μπορείτε να την δείτε online εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos