The sanctity of space

The sanctity of space - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο σπουδαίος φωτογράφος Μπραντ Γουόσμπερν μας έχει χαρίσει τις ωραιότερες αεροφωτογραφίες βουνών, όλων των εποχών. Πετώντας πάνω από αχαρτογράφητες οροσειρές, κρεμασμένος από την ανοιχτή πόρτα ενός αεροπλάνου, ο Γουόσμπερν τράβηξε θρυλικές φωτογραφίες, χάρη στις οποίες μπόρεσε να σχεδιάσει χάρτες, να πραγματοποιήσει επιστημονικές έρευνες, να ανακαλύψει τις πρώτες αναβάσεις και να εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους.

Πάνω από ογδόντα χρόνια μετά από την πρώτη αεροφωτογραφία του Όρους Ντενάλι από τον Γουόσμπερν, δύο φίλοι ορειβάτες, ο Ρενάν Οζτούρκ και ο Φρέντι Γουίλκινσον κοιτάζουν κάποιες φωτογραφίες του Γουόσμπερν και έχουν την εξής τρελή ιδέα: το όνειρό τους δεν είναι να ανεβούν την οροσειρά, αλλά να διασχίσουν πλαγίως τις πιο απαγορευτικές κορυφές της, τον ορεινό όγκο του Moose’s Tooth.

Άποψη: Μια ιστορία περιπέτειας ντυμένη στα λευκά και μια υπενθύμιση του γιατί ο άνθρωπος γοητεύεται από την εξερεύνηση. Αυτά μας προσφέρει με τις εικόνες του που κόβουν την ανάσα το ντοκιμαντέρ του Οζτούρκ. O κινηματογραφιστής και ορειβάτης, έχει σκηνοθετήσει -επίσης σε μεγάλο υψόμετρο- το “Sherpa”, το οποίο το περιοδικό Variety χαρακτήρισε ως "οπτική και συναισθηματική γροθιά".

Το "The Sancity of Space" διηγείται την εκπληκτική ιστορία του Γουόσμπερν που πρωτοστάτησε στη χρήση της αεροφωτογραφίας στη χαρτογραφία, δημιουργώντας εξαιρετικά λεπτομερείς χάρτες περιοχών που προηγουμένως οι γεωγράφοι παραμελούσαν. Είναι ο άντρας πίσω από τη φωτογραφία που δίνει σε δύο φίλους την απίθανη ιδέα να διασχίσουν τον ορεινό όγκο του Mooses Tooth, ο οποίος περιέχει μερικές από τις πιο απαγορευτικές κορυφές της Αλάσκας.

Η παράλληλη εξιστόρηση των κατορθωμάτων του Γουόσμπερν και των περιπετειών των Ρενάν Οζτούρκ και Φρέντι Γουίλκινσον, με αντιπαράθεση διαφορετικών χρονοδιαγραμμάτων, έχει ως αποτέλεσμα περιστασιακά “αδιέξοδα” στην αφήγηση.

Τα πλάνα της παγετώδους απόκοσμης φύσης, ωστόσο, είναι εκπληκτικά, το ίδιο και το αρχειακό υλικό με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αλάσκας.

Και με τη συζήτηση για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή να αφορά πλέον όλους, αυτές οι εικόνες μεγαλείου της φύσης, εντυπωσιάζουν με έναν τρόπο θλιβερό και αφήνουν μια γεύση επείγουσας ανάγκης.

Πρώτη δημοσίευση: 14 Απριλίου 2022, 02:12
Ενημέρωση: 21 Απριλίου 2022, 10:08
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The sanctity of space (Η ιερότητα του βουνού)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
101
Εταιρία διανομής: 
Release: 
14

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
25430
Feelgood
24309
Film Group
5090
Tanweerr
3888
Το εγκλημα μου, 1η Ιουνιου Το εγκλημα μου, 1η Ιουνιου