Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας

Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας - κριτική ταινίας

Πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία της πολυσυζητημένης ταινίας «Χρυσή Αυγή, προσωπική υπόθεση», η Angelique Kourounis επιστρέφει με τη νέα της ταινία – ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή. Υπόθεση όλων μας. Ποια αντίσταση;»,  η οποία είναι η συνέχεια και ολοκλήρωση της πολυετούς έρευνάς της για το ναζιστικό αυτό μόρφωμα.  

Η ταινία διατρέχει τα πεντέμιση χρόνια της ιστορικής δίκης κατά του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Μία δίκη πιο σημαντική από τη δίκη της Νυρεμβέργης, διότι τότε οι στρατιωτικοί δικαστές δίκαζαν μη εκλεγμένους ναζί αξιωματούχους  τους οποιους είχαν ήδη ως σύμμαχοι νικήσει. 

Ήταν στρατιωτική νίκη. Στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ένα αστικό δικαστήριο δικάζει εν καιρώ ειρήνης το σύνολο μιας βουλευτικής ομάδας νόμιμα εκλεγμένης,  επί επτά χρόνια τρίτης πολιτικής δύναμης της χώρας. 

Είναι πολιτική νίκη. Παρακολουθώντας στενά και χρονικά τη δίκη της Χρυσής Αυγής, η ταινία εστιάζει στην αφύπνιση της Ελληνικής κοινωνίας και αναρωτιέται ποια μπορεί να είναι η απάντηση στον φασισμό, τον ναζισμό και την άκρα δεξιά που ανθίζουν σ’ όλην την Ευρώπη. 

Είναι αυτή η απάντηση δικαστική, πολιτική , κοινωνική, θεσμική ή ένοπλη; 

Ταυτόχρονα, το ντοκιμαντέρ ανακαλύπτει την εσωτερική λειτουργία της Χρυσής Αυγής μέσα από τα αναγνωστέα της δίκης και επικεντρώνεται στο πρόσωπο της Μάγδας Φύσσα, της μητέρας του Παύλου Φύσσα που υποχρέωσε την ελληνική κοινωνία να σταματήσει να κλείνει τα μάτια στην άνοδο της Χρυσής Αυγής. Η Μάγδα Φύσσα είναι η μάνα που παρά τη θέλησή της έγινε σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα,  ενός αγώνα που είναι υπόθεση όλων μας.

H ταινία «Χρυσή Αυγή. Υπόθεση όλων μας. Ποια αντίσταση;»  θα κάνει την Αθηναϊκή της πρεμιέρα στις 28 του Γεναρη στις 18.30 στον κινηματογράφο Studio παρουσία τηε σκηνοθέτιδος, της Μάγδας Φύσσα, αλλά και συνηγόρων της πολιτικής αγωγής. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Πρώτη δημοσίευση: 27 Ιαν. 2022, 02:26
Ενημέρωση: 3 Φεβ. 2022, 02:54
Τίτλος:
Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
117
Εταιρία διανομής: 
Release: 
27 Ιανουαρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos