Ταινιάρες στο Ταινιόραμα! - Εβδομάδα 4η

Δημοσίευση: 8 Ιουνίου 2012, 00:37

Το "Ταινιόραμα 2012 - Οι Αναμνήσεις ενός Κινηματογραφιστή" θα σας ταξιδέψει στα μυστικά κινηματογραφικών διαμαντιών που αγνοούσατε την ύπαρξή τους, ή τα ψάχνατε απεγνωσμένα, ή είχατε ξεχάσει και θέλετε να ξαναθυμηθείτε, ή έχετε λατρέψει και θέλετε να ξαναδείτε. Για όλους σας έχει το πρόγραμμα και το μόνο σίγουρο είναι ότι Ταινιόραμα και αδερφοί Στεργιάκη στον κινηματογράφο Άστυ, σημαίνει μεράκι, αγάπη και συνεπώς εγγύηση για καλό κινηματογράφο.

Το Ταινιόραμα γιορτάζει τα 21 χρόνια της AMA Films με προβολές 126 ταινιών που εντάσσονται σε 42 ενότητες. Έως 27 Ιουνίου. Το MOVE IT (όπως και πέρυσι) θα σας έχει κάθε Πέμπτη αναλυτικό πρόγραμμα προβολών ταινιών της εβδομάδας, θα υπάρξουν κάποια έκτακτα reviews από συνεργάτες μας, ενώ μείνετε συντονισμένοι διότι ετοιμάζουμε διαγωνισμούς με δώρα διπλές προσκλήσεις, ενώ στο μπαρ του κινηματογράφου -αν είστε τυχεροί- μπορείτε να προμηθευτείτε ελεύθερα παλαιότερα συλλεκτικά τεύχη του μοναδικού μηνιαίου αμιγώς κινηματογραφικού free press της Ελλάδας!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ποιητές με Κάμερα

Οθέλλος (Othello, 1952, 90΄) 18.00

Εξαιρετική μεταφορά του κλασικού σαιξπηρικού έργου, στο οποίο η Δεισδαιμόνα, κόρη Βενετού αριστοκράτη, ερωτεύεται τον Οθέλλο, Μαυριτανό στρατιωτικό. Σε σκηνοθεσία του σπουδαίου δημιουργού Όρσον Γουέλς, ο οποίος πρωταγωνιστεί κιόλας. Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών της χρονιάς εκείνης.

8½ (1963, 138΄) 20.00

Ένας γοητευτικός πλην τρελαμένος κινηματογραφικός σκηνοθέτης χάνεται μες στον κυκεώνα των μνημών και των φαντασιώσεών του. Αυτή η υπέροχη, κλασική και διαχρονική ταινία του Φεντερίκο Φελίνι, με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Κλαούντια Καρντινάλε και Αϊνούκ Αϊμέ, κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας και Κουστουμιών.

Αντρέι Ρουμπλιόφ (Andrei Rublev, 1966, 165΄) 22.20

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο (στη μεγάλου μήκους φόρμα) του Αντρέι Ταρκόφσκι ήταν άκρως εντυπωσιακό το 1966. Το –σχεδόν- τρίωρο έπος για τη ζωή, τις περιπέτειες και τις φιλοσοφήσεις του Ρώσου αγιογράφου του 15ου αιώνα Αντρέι Ρούμπλιόφ σηματοδότησε την αρχή της καριέρας ενός πολύ σημαντικού auteur στην ιστορία του κινηματογράφου. Στο σενάριο συνεργάστηκε ο Αντρέι Κοντσαλόφσκι. Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών.


 

ΣABBATO 9 ΙOYNIOY

Road Movies

Η Γεύση του Κερασιού (Taste of Cherry, 1997, 95΄) 18.00

Ο κύριος Μπαντί είναι ένας μεσήλικας που σχεδιάζει ν’ αυτοκτονήσει και ψάχνει απεγνωσμένα να βρει κάποιον να τον βοηθήσει. Αυτός ο πολύ σημαντικός Ιρανός σκηνοθέτης, ο Αμπάς Κιαροστάμι, ξεπερνώντας τις όποιες απαγορεύσεις στην πατρίδα του, κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα με αυτό το αριστούργημα.

Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου (Midnight Cowboy, 1969, 113΄) 20.10

Ένας αρρενωπός άντρας από την επαρχία, που εκδίδεται, και ο ασθενικός φίλος του προσπαθούν να επιβιώσουν στους δύσκολους νυχτερινούς δρόμους της Νέας Υόρκης. Αυτό το εντυπωσιακό αστικό γουέστερν του Τζον Σλέσινγκερ κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου, καθώς και Χρυσή Σφαίρα και βραβεία στη Μπερλινάλε.

Κάποτε στην Ανατολία (Once Upon a Time in Anatolia, 2011, 150΄) 22.10

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών για τον σημαντικότερο σκηνοθέτη –αυτή τη στιγμή- στην Τουρκία, τον Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν. Μια ομάδα αντρών, αστυνομικοί, κρατικοί υπάλληλοι, ένας εισαγγελέας, ένας γιατρός κι ένας κρατούμενος, αναζητούν στη νυχτερινή ύπαιθρο στα βάθη της Ανατολίας, την τοποθεσία όπου ο τελευταίος έχει θάψει το θύμα μιας δολοφονίας. Υπαρξιακό σινεμά δρόμου μιας διαφορετικής κουλτούρας.


 

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ

Μεταπολεμικά Αριστουργήματα

Κλέφτης Ποδηλάτων (Ladri di Biciclette, 1948, 93΄) 18.00

Ο Βιτόριο Ντε Σίκα αποτυπώνει τη φρίκη και την κτηνωδία στην κατεστραμμένη, μεταπολεμική Ιταλία. Ταινία-ορόσημο του ιταλικού νεορεαλισμού, που κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Ξένης Ταινίας και προτάθηκε για Όσκαρ σεναρίου. Χρόνια αργότερα έλαβε και τιμητικό Όσκαρ. Ένας πατέρας και ο γιος του ψάχνουν να βρουν το κλεμμένο ποδήλατο του πρώτου, που του είναι τόσο απαραίτητο για τη δουλειά του.

Ο Πορτοφολάς (Pickpocket, 1959, 75΄) 20.10

Το αριστούργημα του Ρομπέρ Μπρεσόν αποτυπώνει την ένδεια στο Παρίσι μετά τον πόλεμο. Με την αξέχαστη ερμηνεία του Μαρτίν ΛαΣάλ. Ο Μισέλ, ένας νεαρός άνδρας που ζει σε μια τρώγλη, μαθαίνει την τέχνη του πορτοφολά και επιδίδεται σ' αυτή χωρίς να μπορεί να ξεφύγει. Όμως η Ζαν, μια κοπέλα που τον αγαπά, θα αποδειχθεί η σωτηρία του.

Το Χρήμα της Οργής (The Killing, 1956, 85΄) 22.10

Ταινία της πρώτης σκηνοθετικής περιόδου του Στάνλει Κιούμπρικ είναι αυτό το αξεπέραστο φιλμ νουάρ, χαρακτηριστικό της εποχής εκείνης, με πρωταγωνιστή τον Στέρλινγκ Χέιντεν. Μετά την αποφυλάκισή του, ο Τόνι Κλέι σχεδιάζει αριστοτεχνική απάτη στον ιππόδρομο με σκοπό την κλοπή εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς να πάθει κανείς κακό. Λογαριάζει, όμως, χωρίς τη σύζυγο ενός εκ των συνεργατών του και του εραστή της, οι οποίοι έχουν τα δικά τους σχέδια.


 

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ

Παρανοϊκές Καταστάσεις

Matador (1986, 110΄) 18.00

Πρώην ταυρομάχος και γυναίκα δικηγόρος μπλέκονται σε ακραίες και παρανοϊκές καταστάσεις λόγω και των ενδόμυχων ψυχολογικών τους. Από τις καλύτερες μαύρες κωμωδίες του Πέδρο Αλμοδόβαρ που λάτρεψαν οι σινεφίλ των ‘80s. Με τον Αντόνιο Μπαντέρας.

Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη (Possesssion, 1981, 127΄) 20.10

Νεαρή γυναίκα εγκαταλείπει το σπίτι της για αδιευκρίνιστο λόγο. Τότε ο άντρας της αποφασίζει να τη βρει για να μάθει την αλήθεια. Οι παράξενες συμπεριφορές που διαπιστώνει τον προβληματίζουν. Ερωτικό θρίλερ από τον σημαντικό Πολωνό σκηνοθέτη Αντρέι Ζουλάφσκι. Με την εξαιρετική, βραβευμένη στις Κάννες ερμηνεία της Ιζαμπέλ Ατζανί.

Παρανοϊκοί Δολοφόνοι (The Honeymoon Killers, 1969, 108΄) 22.20

Ο Αμερικανός Λέοναρντ Καστλ σκηνοθέτησε μια και μόνο ταινία, αυτό το καλτ φιλμ μυστηρίου που βασίζεται σε πραγματική ιστορία της δεκαετίας του 1940. Τότε, μια υπέρβαρη νοσοκόμα, η Μάρθα, και ένας ισπανόφωνος μικροαπατεώνας ζιγκολό, ο Ρέι, βρήκαν μεν τον έρωτα τους ανακάλυψαν δε πως θα ξαφρίζουν γηραιές κυρίες σκοτώνοντας τες στο τέλος. Παραπάνω από 12 θύματα άφησαν πίσω τους οι δύο serial killers. Με τις εξαιρετικές ερμηνείες των Σίρλει Στόλερ και Τόνι Λο Μπιάνκο.


 

ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ

Γαλλικό Cult Σινεμά

Οι Δολοφόνοι της Τάξεως (Les Assassins de l’ Ordre, 1971, 107΄) 18.00

Δικαστής ερευνώντας απόπειρα δωροδοκίας στα ενδότερα της αστυνομίας, προχωράει σε όλο και περισσότερες ανακαλύψεις, ταυτόχρονα όμως συναντά και μεγάλα εμπόδια. Δράμα μυστηρίου, με πρωταγωνιστή τον διάσημο μουσικό Ζακ Μπρελ, δια χειρός Μαρσέλ Καρνέ (“Τα παιδιά του παραδείσου”).

Δολοφόνος με το Αγγελικό Πρόσωπο (Le Samourai, 1967, 105΄) 20.10

Κλασικό φιλμ νουάρ του γαλλικού σινεμά, δια χειρός Ζαν Πιερ Μελβίλ, με πρωταγωνιστή τον σταρ της εποχής Αλέν Ντελόν. Ένας επαγγελματίας δολοφόνος αναλαμβάνει μια τελευταία αποστολή, παρότι νιώθει την αστυνομία όλο και πιο κοντά του.

Incognito (1958, 100΄) 22.10

Αρχετυπικό φιλμ νουάρ του 1958, σε σκηνοθεσία Πάτρις Ντέιλι, με τον αξεπέραστο Έντι Κονσταντάιν ως Μπομπ Στάνλει, Αμερικανό πράκτορα στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος επιστρέφει στη Γαλλία μετά τον πόλεμο δουλεύοντας μυστικά για το FBI.


 

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ

Στα Γρανάζια της Παγκοσμιοποίησης

Η Κραυγή ενός Ανθρώπου (A Screaming Man, 2010, 92΄) 18.00

Ρεαλιστικό, χαμηλών τόνων δράμα από το Τσαντ, που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών, σε σκηνοθεσία Μοχαμάτ Σαλέχ Χαρούν. Ο 60χρονος Άνταμ, πρώην πρωταθλητής κολύμβησης και νυν υπάλληλος σε ξενοδοχείο, έρχεται αντιμέτωπος με την αλλαγή ιδιοκτησίας της επιχείρησης, τη σχέση με το γιο του και, κυρίως, με τον εμφύλιο πόλεμο που ταλανίζει χρόνια το Τσαντ.

Η Υπόσχεση (La Promesse, 1996, 92΄) 20.10

Ο Ιγκόρ και ο πατέρας του Ροτζέρ νοικιάζουν διαμερίσματα σε παράνομους μετανάστες, οι οποίοι πολλές φορές δουλεύουν –επίσης παράνομα- γι’ αυτούς. Τα πράγματα όμως παίρνουν άσχημη τροπή, όταν πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη ο επιθεωρητής. Μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, που καθιέρωσαν τους Βέλγους αδελφούς Νταρντέν.

Ανάμεσα στους Τοίχους (Entre les Murs, 2008, 128΄) 22.20

Σε μια υποβαθμισμένη συνοικία του Παρισιού, ένας νεαρός καθηγητής και οι 25 μαθητές μιας τάξης του λυκείου ξεκινούν τη σχολική χρονιά, η οποία θα βάλει σε δοκιμασία τις αξίες και τα πιστεύω τους. Η ταινία της χρονιάς, που έσπασε ταμεία, κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, και έκανε τον σκηνοθέτη της Λοράν Καντέ τον πλέον δημοφιλή στη διεθνή κινηματογραφία.

Πληροφορίες: Άστυ (Πλ. Κοράη 4, Μετρό Πανεπιστήμιο, Τηλ. 2103833118) / Εισιτήριο: 6 ευρώ και για τις τρεις προβολές / Κάρτα Διαρκείας: 30 ευρώ και για τις 126 προβολές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos