Ο James Brown συναντά τον Muhammad Ali στο Exile

Δημοσίευση: 16 Δεκ. 2015, 07:52

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, το Exile Room προβάλλει δύο κλασικά πλέον ντοκιμαντέρ που ζωντανεύουν την εκρηκτική ατμόσφαιρα γύρω από τον θρυλικό αγώνα του κορυφαίου πυγμάχου Muhammad Ali με τον πρωταθλητή George Foreman, στο Ζαΐρ του 1974, αλλά και την ανεπανάληπτη, διονυσιακή soul φιέστα που τον πλαισίωσε, με τη συμμετοχή μουσικών όπως ο James Brown και B.B. King.

When We Were Kings (1996)

Πέμπτη 17/12 στις 20:00 @ Exile Room

Σκηνοθεσία: Leon Gast / Χώρα: ΗΠΑ / Διάρκεια: 88’. Με αγγλικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη.

Ποτέ άλλοτε το μποξ δεν ήταν τόσο δημοφιλές όσο την εποχή που βασιλιάς του σπορ ήταν ο Muhammad Ali. Σε μια κίνηση ματ για την ενδυνάμωση των Αφρο-Αμερικανών τη δεκαετία του ’70, ο Ali επιστρέφει στις ρίζες του με έναν αγώνα-γεγονός: το θρυλικό πλέον “Rumble in the Jungle”, ενάντια στον πρωταθλητή βαρέων βαρών George Foreman, στην Κινσάσα, τον Σεπτέμβριο του 1974. Έπειτα από τρία χρόνια αποχής λόγω της άρνησής του να καταταχθεί στο στρατό, ο Ali επανέρχεται επιθετικά στο ρινγκ, κανείς όμως δεν πίστευε πραγματικά ότι θα μπορούσε να κερδίσει τον νεότερο και ανίκητο Foreman, παρά τις ηχηρές του δηλώσεις. Αν δεν σας αρέσει το σπορ, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε: το συναρπαστικό αυτό ιστορικό ντοκουμέντο πηγαίνει πολύ πιο μακριά από τα γάντια του μποξ. Δικαίως βραβευμένο με Όσκαρ, αποτελεί έναν στοχασμό πάνω στις απαιτήσεις και τις ευθύνες της διασημότητας, σε μια εποχή που η μαύρη Αμερική άρχιζε επιτέλους να αγκαλιάζει τις αφρικανικές ρίζες της, κυρίως χάρη στο παράδειγμα του Muhammad Ali. Float like a butterfly, sting like a bee!

Soul power (2008)

Πέμπτη 17/12 στις 21:40 @ Exile Room

Σκηνοθεσία: Jeffrey Kusama-Hinte / Χώρα: ΗΠΑ / Διάρκεια: 92’. Mε αγγλικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη.

Τι συμβαίνει όταν οι θρύλοι της αμερικανικής R&B προσγειώνονται μαζικά στο Ζαΐρ για να πλαισιώσουν μουσικά τον πιο διάσημο αγώνα μποξ όλων των εποχών; Το “Soul Power” συγκεντρώνει τόσο ταλέντο στα 92 λεπτά του, που αρκεί για να σου προκαλέσει ίλιγγο, αφού κάμερα κάνει (μεταξύ άλλων) ο θρυλικός Albert Maysles, στη διοργάνωση ανακατεύεται ο πολύς Don King, επί σκηνής χύνουν ιδρώτα ο James Brown, ο B.B. King, οι Sister Sledge, η Celia Cruz και άλλοι πολλοί, ενώ από τα παρασκήνια παρακολουθούν ο Muhammad Ali και ο George Foreman! Η ζωή στους δρόμους της Κινσάσα αναμιγνύεται με εκρηκτική μουσική, σε ένα ντοκιμαντέρ που έχει πλέον πάρει θέση δίπλα στα πιο θρυλικά concert films όλων των εποχών, όπως το “Monterey Pop”, το “Woodstock” και το “Gimme Shelter”. Αν δεν είχε τύχει να το ακούσετε ως τώρα, είναι γιατί πέρασαν δεκαετίες ολόκληρες μέχρι το υλικό να δει το φως της δημοσιότητας, βλέπε νομικές και άλλες μάχες...

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos