Ο Δον Κιχώτης των Αrcade Fire

Δημοσίευση: 20 Ιουλίου 2017, 21:09
Συντάκτης:

Τι σχέση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε έναν Άγγλο σκηνοθέτη και την πιο διάσημη καναδική μπάντα της τελευταίας 15ετίας; Ο λόγος για τον αγαπημένο Terry Gilliam, τους Arcade Fire και ένα ημιτελές κινηματογραφικό project, που ξεκίνησε μεγαλόπνοα και κατέληξε να αποτελεί βραχνά για τα μέλη της μπάντας!

Όλα ξεκίνησαν το 2005, όταν οι Arcade Fire κυκλοφόρησαν το εμβληματικό ντεμπούτο τους, Funeral, και τράβηξαν το ενδιαφέρον εκατομμυρίων μουσικόφιλων, ένας εκ των οποίων ήταν ο Terry Gilliam. O πρώην Monty Python, σε συνέντευξή του στο Φεστιβάλ Καννών εκείνης της χρονιάς, δεν παρέλειψε να δώσει τα εύσημα στους Καναδούς για τη συναισθηματική ένταση και την ονειρική ατμόσφαιρα της μουσικής τους. Τα καλά του λόγια έφτασαν στα αυτιά του frontman των Arcade Fire, Win Butler, που όντας ήδη fan του σκηνοθέτη του Brazil, έπεισε τα υπόλοιπα μέλη ότι ήταν ο ιδανικός άνθρωπος που θα μπορούσε να οπτικοποιήσει το τραγούδι τους Une année sans lumière.

Έτσι, τρία μέλη των Arcade Fire συναντήθηκαν με τον Gilliam σε έναν από τους σταθμούς της τότε ευρωπαϊκής περιοδείας τους, αντάλλαξαν ιδέες, προγραμμάτισαν γυρίσματα σε συναυλίες και από video clip το όλο concept πήρε τη μορφή μιας μισάωρης ταινίας μικρού μήκους. Ο Gilliam ανέθεσε μάλιστα το σενάριο στον σταθερό συνεργάτη του Tony Grisoni (Fear and Loathing in Las Vegas), ενώ ένα κινηματογραφικό συνεργείο ακολούθησε τους Arcade Fire στις περιοδείες και τις διακοπές τους.

Στις τηλεφωνικές συζητήσεις μεταξύ του Gilliam, ο οποίος ήταν εν μέσω γυρισμάτων του Dr Parnassus και του Butler, που ηχογραφούσε τον δεύτερο δίσκο των Arcade Fire, o δεύτερος εκμυστηρεύτηκε στον πρώτο ότι δεν ήθελε πια απλά να γράφει και να παίζει ροκ τραγούδια, αλλά είχε ένα νέο καλλιτεχνικό όραμα, εμπνευσμένο από τον Wagner, το οποίο θα αποτελούσε τον απόλυτο συγκερασμό της μουσικής, του κινηματογράφου και της φιλοσοφίας.

Όχημα του οράματός τους θα αποτελούσε το Une année sans lumière, μόνο που τώρα θα έπαιρνε τη μορφή μιας δίωρης rock όπερας! Σύμφωνα με πρώην δικηγόρο της εταιρείας παραγωγής των Arcade Fire, την Canteloupe, το project πήρε ένα σεβαστό funding από επενδυτές της πλευράς του Gilliam, αλλά οι αναλυτές εκτίμησαν ότι θα χρειαζόντουσαν ακόμα $12-15 εκατομμύρια, τα οποία θα προέκυπταν από μελλοντικά κέρδη της μπάντας. Με τη συνολική αξία των Arcade Fire να εκτιμάται στα $30 εκατομμύρια το 2015,  ακούγεται ότι στο πρόγραμμά τους για την περίοδο 2017-2018 έχουν ενταχθεί επαναληπτικά γυρίσματα και editing για το Une année sans lumière, καθώς τα μέλη της μπάντας είναι νομικά υποχρεωμένα να ολοκληρώσουν το project και να αποσβέσουν τα έξοδά του.

Πηγές από τον κύκλο των Arcade Fire δηλώνουν ότι πλέον τα μέλη δεν το συζητάνε καν μεταξύ τους και ότι ο Butler αισθάνεται απαίσια για την τροπή των πραγμάτων, καθώς ένα τραγούδι που έγραψε στα 23 του τον «κυνηγάει» ακόμα και δεν έχει επιλογή από το να φέρει το project εις πέρας

Τα καλά νέα; Ο Gilliam ολοκλήρωσε φέτος το The Man who Killed Don Quixote, μετά από 17 ολόκληρα χρόνια γυρισμάτων. Συνεπώς, με απλά μαθηματικά, μπορούμε να ελπίζουμε ότι σε μια 20ετία, ίσως και να δούμε επιτέλους αυτό το ταλαίπωρο Une année sans lumière στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos