Nέα αφίσα και αφιερώματα για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση: 28 Σεπτεμβρίου 2011, 03:39

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και σίγουρα ασυνήθιστες οι επιλογές του φετινού (52ου) Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (που παρουσίασε επίσης την αφίσα του και πολύ θα θέλαμε την γνώμη σας...), όσον αφορά στα αφιερωματικά του τμήματα. Η διοργάνωση που θα διεξαχθεί μεταξύ 4-13 Νοεμβρίου θα φιλοξενήσει αφιερώματα στον ιδιαίτερο Ιταλό σκηνοθέτη Πάολο Σορεντίνο, τη σουρεαλίστρια Αμερικανίδα δημιουργό και συνεργάτιδα του Τζιμ Τζάρμους Σάρα Ντράιβερ, τον ιδιαίτερα ταλαντούχο Δανό σκηνοθέτη Όλε Κρίστιαν Μάντσεν και τον προκλητικό Αυστριακό κινηματογραφιστή Ούλριχ Ζάιντλ.

Από την φιλμογραφία του Πάολο Σορεντίνο ξεχωρίζει φυσικά μακράν το αριστουργηματικό Il Divo. Στο φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει πρεμιέρα και η πρόσφατη - και πρώτη αγγλόφωνη - ταινία του σκηνοθέτη, This must be the place, με πρωταγωνιστή τον Σον Πεν.

Η Σάρα Ντράιβερ, μια «ιέρεια» του ανεξάρτητου σινεμά, το οποίο υπηρετεί πιστά από τη δεκαετία του ’80 ως ηθοποιός, σκηνοθέτιδα και παραγωγός, θα παραβρεθεί στη φετινή διοργάνωση. Παράλληλα, ως συνεργάτιδα και σύντροφος του Τζιμ Τζάρμους, εκτός από σύντομους ρόλους στις ταινίες του, έχει υπογράψει και την παραγωγή σε πολλές από αυτές, όπως στο Πέρα από τον παράδεισο που θα προβληθεί στο 52ο ΦΚΘ. Το μικρού μήκους ντεμπούτο της, You are not I (1981) χαρακτηρίστηκε απ’ το Cahiers du Cinéma ως μια από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του ’80.

Ο Όλε Κρίστιαν Μάντσεν (που επίσης θα παρεβρεθεί) αποτελεί έναν απ’ τους σημαντικότερους δημιουργούς του νέου κύματος του δανέζικου κινηματογράφου. Ισορροπώντας ανάμεσα στο art house και το εμπορικό σινεμά, ξεχωρίζει το εντυπωσιακό Flame and Citron που είδαμε στην χώρα μας, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα κάνει πρεμιέρα και το Superclasico (2011), πρώτη κωμωδία του σκηνοθέτη, γυρισμένη στην Αργεντινή (!).

«Ποτέ ξανά στο σινεμά δεν μπόρεσα να κοιτάξω κατάματα την κόλαση», δήλωσε ο Βέρνερ Χέρτζογκ για το ντοκιμαντέρ Animal Love του Ούλριχ Ζάιντλ. Έμπειρος ντοκιμαντερίστας, καυστικός μυθοπλάστης, ο Ζάιντλ αποτελεί μια από τις πιο οξυδερκείς και προκλητικές φωνές του ευρωπαϊκού σινεμά. Οι ταινίες του Ούλριχ Ζάιντλ, θολώνοντας τα όρια ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, διαρρηγνύουν κάθε ταμπού, εισβάλλοντας πότε σαρκαστικά, πότε αποστασιοποιημένα, ωστόσο πάντα ανθρώπινα στη σφαίρα της ιδιωτικότητας. Θυμηθείτε το -βραβευμένο στη Βενετία- Dog days και το Import / Export.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
19 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos