Κάννες 16 - Κεν Λόουτς: "Δεν μας κάνει χάρη η Ε.Ε."

Δημοσίευση: 14 Μαΐου 2016, 19:01

Στις Κάννες βρίσκεται ο Κεν Λόουτς για την παρουσίαση της ταινίας του «I, Daniel Blake» που απέσπασε ανάμικτα σχόλια. Ο πολιτικοποιημένος σκηνοθέτης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Brexit.

Η ταινία του αφορά Βρετανούς της εργατικής τάξης που έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα με τη γραφειοκρατία, προκειμένου να λάβουν κρατικά επιδόματα. Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την συνέντευξη τύπου: 

Ο Λόουτς είπε στη συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ ότι θεωρεί πως η απόφαση να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ είναι δύσκολη.

«Από τη μία, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα νεο-φιλελεύθερο πρότζεκτ» είπε. «Είναι μία κίνηση προς την ιδιωτικοποίηση και προς την απορρύθμιση. Οι δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν για τους εργαζόμενους και για το περιβάλλον δέχονται συνεχώς επίθεση, οπότε (η ΕΕ) δεν μας κάνει χάρες προς το παρόν. Από την άλλη, εάν φύγουμε γνωρίζουμε ότι οι μεμονωμένες κυβερνήσεις θα κινηθούν όσο πιο δεξιά γίνεται» τόνισε.

ken loach-hayley squires-paul lavertyken loach-hayley squires-paul laverty

Κατά τον Λόουτς η μόνη λύση είναι να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ και να «υπάρξουν συμμαχίες με άλλα ευρωπαϊκά αριστερά κινήματα».

«Υπάρχουν άνθρωποι που κατανοούν τι συμβαίνει στην Ευρώπη αλλά η πολιτικές τους δομές δεν τους επιτρέπουν να ακουστούν» είπε. «Πρέπει να τους αφήσουμε να ακουστούν και να δημιουργήσουμε συμμαχίες στην Γαλλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, οπουδήποτε» τόνισε.

Όσο για το θέμα της ταινίας του (ένας 59χρονος ξυλουργός μετά από ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο θα πρέπει να σταματήσει να δουλεύει για ένα διάστημα. Η γιατρός του τον κρίνει ακατάλληλο για εργασία, όμως οι κοινωνικές υπηρεσίες θεωρούν ότι δεν δικαιούται το ανάλογο επίδομα), ο Λόουτς είπε: «Νομίζω ότι είναι σοκαριστικό, καθώς δεν είναι θέμα μόνο στην χώρα μας, αλλά είναι θέμα για τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει μια συνειδητή σκληρότητα στον τρόπο που οργανώνουμε τις ζωές μας. Οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι ακούν ότι η φτώχεια τους είναι δικό τους λάθος. Εάν δεν έχεις δουλειά, είναι δικό σου λάθος. Δεν αφορά λίγους (αυτό), αφορά δεκάδες χιλιάδες σε όλη την Ευρώπη, είναι μαζικό φαινόμενο. Είναι βαθιά σοκαριστικό το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει στην καρδιά του κόσμου μας» πρόσθεσε.

 

Πηγή: in.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos