Σινεμά Ψ στον κινηματογράφο Τριανόν

Δημοσίευση: 4 Φεβ. 2023, 14:26
Συντάκτης:

Ο κλάδος Τέχνης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) επανέρχεται φέτος με τον θεσμό «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική» που μετονομάζεται εφεξής «Σινεμά Ψ».

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στις 6.00μ.μ., εγκαινιάζει τη νέα συνεργασία του με τον κινηματογράφο Τριανόν απ’ όπου ξεκινήσε το 2008. Η θεματική του εφετινού προγράμματος «Η ψυχοθεραπεία στην έβδομη τέχνη» επιδιώκει τη συμμετοχή στην περιρρέουσα επίκαιρη συζήτηση, που αφορά την αναγνώριση της ψυχοθεραπείας στη χώρα μας και τον επαγγελματικό ρόλο του ψυχοθεραπευτή.
Μέσα από τις μεταφορές, τις μεταθέσεις, τις μετωνυμίες, την σημειολογία, αλλά και την αισθητική της κινηματογραφικής γλώσσας, θα μας δοθεί η ευκαιρία να κατανοήσουμε, αλλά και να μιλήσουμε για τις ψυχοθεραπευτικές μεθόδους και προσεγγίσεις, την πρόσληψη τους από την κοινωνία αλλά και την αποτελεσματικότητα τους.
Αμέσως μετά από κάθε προβολή, θα ακολουθεί συζήτηση με την συμβολή ψυχιάτρων και καλλιτεχνών, η οποία θα επιτρέψει στους παρευρισκόμενους να εκφράσουν τις απόψεις τους και να αναπτυχθεί γόνιμος διάλογος για ένα τόσο επίκαιρο, ουσιαστικό και παράλληλα συχνά αμφιλεγόμενο ζήτημα. Στόχος του αφιερώματος είναι η τριπλή συνάντηση του υποκειμενικού λόγου του θεατή με τον λόγο του δημιουργού και τον λόγο της επιστήμης, της ψυχιατρικής και της ψυχοθεραπείας, με πρόθεση την ανάδειξη του κρυφού αλλά και φανερού λόγου της ταινίας. 


Το πρόγραμμα των προβολών υπαγορεύεται αφ΄ ενός από το ερώτημα «Ποια μπορεί να είναι η συμβολή της ψυχανάλυσης στη μελέτη του κινηματογραφικού σημαίνοντος;», ερώτημα που έχει ήδη τεθεί από τον Christian Metz, και αφ’ ετέρου, από την επιθυμία της ίδιας ψυχιατρικής κοινότητας να συνεργαστεί με έγκυρους φορείς του κινηματογραφικού χώρου και να συναρθρώσουμε έναν κοινό λόγο για την κοινωνία και τα προβλήματά της, μέσα από την δυναμική ταινιών εμπνευσμένων δημιουργών. Η ψυχοδυναμική προσέγγιση του ανθρώπου και των κοινωνικών ομάδων μέσω του σινεμά αποτελεί ένα είδος «εφαρμοσμένης ψυχοθεραπείας», αξιοποιώντας την ενσυναισθητική δύναμη της τέχνης διευρύνοντας την ερμηνευτική της ικανότητα.

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00 στον κινηματογράφο Τριανόν θα προβληθεί η ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ "A dangerous method", με τους Βίγκο Μόρτενσεν,Κίρα Νάιτλι, Μάικλ Φασμπέντερ, Βενσάν Κασέλ.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον Στέλιο Κρασανάκη, Ψυχίατρο –Δραματοθεραπευτή-Διδάσκοντα ΕΚΠΑ και ομιλητές τον Νίκο Τζαβάρα, Καθηγητή ψυχιατρικής-Ψυχαναλυτή και τη Χρυσή Γιαννουλάκη, Ψυχίατρο-Ψυχαναλύτρια.

Εισιτήρια 7 ευρώ θα βρείτε εδώ. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Πρώτη δημοσίευση: 4 Φεβ. 2023, 14:26
Ενημέρωση: 4 Φεβ. 2023, 14:26
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos