Πτώση στις εισπράξεις ταινιών με γυναίκες πρωταγωνίστριες

Δημοσίευση: 19 Απριλίου 2021, 17:21
Συντάκτης:

Σύμφωνα με την έρευνα της Dr. Martha Lauzen, επικεφαλής του κέντρου μελέτης των γυναικών στη τηλεόραση και τον κινηματογράφο, το ποσοστό των πιο επιτυχημένων εισπρακτικά ταινιών με γυναίκες πρωταγωνίστριες έπεσε στο 29% για το 2020 έναντι 40% για το 2019, το ίδιο ποσοστό με το 2016, την χρονιά πριν ξεσπάσει το #MeToo. Θα πρέπει βέβαια να συνυπολογιστεί η εν γένει κατάσταση του κινηματογράφου για το 2020 και το ότι δεν κυκλοφόρησαν όλες οι ταινίες που είχαν ανακοινωθεί, οπότε μπορεί το ποσοστό να ήταν αρκετά διαφορετικό, όμως δεν παύει να είναι μια οπισθοχώρηση σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Σχετικά με τις ηλικίες, για το 2020 οι άνδρες από 40 ετών και άνω είχαν αναλάβει το 52% των ανδρικών ρόλων στις πρώτες εκατό πιο επιτυχημένες ταινίες, ενώ οι γυναίκες άνω των 40 μόλις το 32% των γυναικείων χαρακτήρων, κάτι που δείχνει την εμπιστοσύνη στους μεσήλικες άντρες και την σταδιακή απόσυρση από την ενεργό δράση για τις μεσήλικες γυναίκες. «Είδαμε αρκετές ώριμες γυναίκες και θεωρήσαμε ότι η ηλικιακή διάκριση είχε εκλείψει στο Χόλιγουντ», δήλωσε η Lauzen. «Αλλά αν δεν τυχαίνει το επώνυμό σου να είναι Streep ή McDormand, οι ευκαιρίες δείχνουν ότι δεν θα δουλέψεις και πολύ σε ταινίες».

Η έρευνα που ονομάζεται «It’s a Man’s (Celluloid) World» δείχνει ότι μόνο το 17% των ταινιών έχουν περισσότερους γυναικείους από αντρικούς χαρακτήρες. Αντίθετα, το 78% των ταινιών έχουν περισσότερους αντρικούς χαρακτήρες και μόλις το 5% έχει ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων. «Ως πρωταγωνίστριες, οι γυναίκες πήγαν ένα βήμα πίσω, έπειτα από δύο χρόνια προόδου. Αυτό αντανακλάται και στον μικρό αριθμό ταινιών με πρωταγωνίστριες γυναίκες που διεκδικούν το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Μόνο δύο ταινίες, το Nomadland και το Promising Young Woman, έχουν γυναίκα πρωταγωνίστρια» αναφέρει η Lauzen. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που και οι δύο ταινίες είναι σκηνοθετημένες από γυναίκες.

Η ίδια πτώση παρατηρείται και στις μαύρες γυναίκες που από το 20% έπεσαν στο 17%, από τις οποίες μόνο το 13% είχαν βασικό ρόλο στις ταινίες. Από την άλλη στα θετικά, αυξήθηκε, έστω και ελάχιστα, το ποσοστό των γυναικών που έχουν βασικό ρόλο στις ταινίες, από 37% το 2019 σε 38% για το 2020, ενώ οι γυναίκες που έχουν έναν ομιλούντα ρόλο, έστω δηλαδή με μια ατάκα, από το 34% πήγε στο 36%. Οι λατινοαμερικανίδες γυναίκες εκπροσωπήθηκαν το 2020 κατά 6% έναντι 5% το 2019, ενώ οι Ασιάτισσες κατά 6% έναντι 7% το 2019. Επομένως, το 6% ήταν Ασιάτισσες, το 6% Λατίνες, το 74% λευκές και 1% άλλης εθνικότητας. Η ίδια έρευνα δείχνει ότι ταινίες με γυναίκα στην σκηνοθεσία ή/και στο σενάριο έχουν πιο πολλές πιθανότητες να πρωταγωνιστήσουν, καθώς από αυτές τις ταινίες στο 60% πρωταγωνιστούν γυναίκες, ενώ στις ταινίες αντρών σκηνοθετών/σεναριογράφων στο 17% πρωταγωνιστούν γυναίκες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos