Masterclass πως θα γυρίσετε μια ταινία με το κινητό σας, με ελεύθερη είσοδο

Δημοσίευση: 21 Μαρτίου 2023, 16:08
Συντάκτης:

Στο πλαίσιο του πρώτου Mobile Film Contest Ταινίες Τσέπης, πραγματοποιείται μία σειρά masterclass, επιμελημένα από τους σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες Άρτεμις Αναστασιάδου, Θανάση Νεοφώτιστο, Δημήτρη Ζάχο, Κωνσταντίνο Σαμαρά, Δάφνη Χαιρετάκη και τους Samsung Galaxy Trainers από την Samsung Electronics Hellas, Θοδωρή Πετρόπουλο και Άννι Τζήλιου .

Συγκεκριμένα, για τέσσερα Σάββατα τα masterclass θα προσφέρουν υποστήριξη και καθοδήγηση σε όσες και όσους τα παρακολουθήσουν ώστε να γυρίσουν μια ταινία με συσκευή κινητού τηλεφώνου και να την καταθέσουν στον διαγωνισμό Ταινίες Τσέπης.

Πολλά περισσότερα για το πως θα λάβετε μέρος, σας έχουμε γράψει εδώ.

Η παρακολούθηση των masterclass δεν είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. Τα masterclass πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο στον κινηματογράφο Άστορ (Σταδίου 28, Στοά Κοραή), ενώ αμέσως μετά υπάρχουν διαθέσιμα και online στο cinematek.gr.

Το Σάββατο 18 Μαρτίου  πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο Άστορ το πρώτο masterclass  με ομιλητή τον σκηνοθέτη Θανάση Νεοφώτιστο. Με τίτλο «Ένα Αεροπλάνο στην Πατησίων: ο χώρος στο Σινεμά», ο Θανάσης Νεοφώτιστος μίλησε για τον σχεδιασμό παραγωγής, αφού είναι το κλειδί ώστε να χτιστούν οι κατάλληλες συνθήκες χώρου, χρόνου και ατμόσφαιρας. Μέσα από την ανάλυση των δυο ταινιών του (Airhostess-737, Λεωφόρος Πατησίων) παρουσίασε πρακτικές προσεγγίσεις τόσο σχετικά με τον σχεδιασμό παραγωγής, όσο και με τον ήχο χώρου, το κάδρο και τη σημασία τους στη μεταφορά μιας ιστορίας στη μεγάλη οθόνη.

Σάββατο 25 Μαρτίου, 13.00

Ομιλητής: Δημήτρης Ζάχος

Θέμα: Πλάθοντας το ρόλο

Πώς προχωράμε στην επιλογή των προσώπων που θα ενσαρκώσουν τους ήρωες της ταινίας μας, πώς οργανώνουμε την προετοιμασία και τις πρόβες και πώς καθοδηγούμε το γύρισμα ώστε να αποδοθεί η ιστορία μας με τρόπο αληθοφανή και πειστικό; Ο Δημήτρης Ζάχος με αφορμή την ταινία μικρού μήκους «Βούτα» (2020, 18’) θα μιλήσει για την συνεργασία του με ερασιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιούς, με σκοπό να σχολιαστούν εκτός από την υποκριτική και άλλες βασικές επιλογές όπως η θέση της κάμερας, το φως και ο ρυθμός μιας σκηνής και να γίνει ένας διάλογος για τα εκφραστικά εργαλεία της τέχνης του κινηματογράφου.

Σάββατο 1 Απριλίου, 13.00

Ομιλήτρια: Άρτεμις Αναστασιάδου

Θέμα: Από το σενάριο στην οθόνη

Πόσο μεταμορφώνεται η ιδέα μας από το σενάριο στην υλοποίηση; Πώς η πραγματικότητα έρχεται σε σύγκρουση με όλα αυτά που φανταστήκαμε; Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε δημιουργικό έλεγχο των μέσων μας και να φτιάξουμε μια ταινία που ξεπερνά τις προσδοκίες μας; Το masterclass αυτό θα χρησιμοποιήσει αληθινά παραδείγματα από την υλοποίηση ταινιών μικρού μήκους για να μοιραστεί τα πολλά λάθη και τα υπέροχα θαύματα που συμβαίνουν όταν αποφασίσουμε να σκηνοθετήσουμε μια ταινία.

Σάββατο 1 Απριλίου, 15.00

Ομιλήτρια: Δάφνη Χαιρετάκη

Θέμα: Αγαπητό μου ημερολόγιο: Ταινίες σε πρώτο πρόσωπο

Ο François Truffaut έλεγε πως ο κινηματογράφος του μέλλοντος θα είναι απόλυτα προσωπικός. «Οι νέοι σκηνοθέτες θα εκφράζονται με το εγώ και θα μας αφηγούνται αυτά που τους συμβαίνουν: μια ερωτική ιστορία, την πολιτική τους συνειδητοποίηση, εμπειρίες από ένα ταξίδι τους (…) Οι ταινίες του αύριο θα είναι πράξεις αγάπης.»

Μακριά από τις νόρμες και τις απαιτήσεις της βιομηχανίας, το κινηματογραφικό δοκίμιο μας επιτρέπει να βρούμε την δική μας γλώσσα, για να αφηγηθούμε και να καταγράψουμε ελεύθερα τις πιο οικείες μας μνήμες και ιστορίες. Μέσα από παραδείγματα και αποσπάσματα ταινιών, θα δούμε πως μπορούμε με μόνο μέσο το κινητό μας να δημιουργήσουμε προσωπικές εξομολογήσεις ή μυθοπλασίες, να καταγράψουμε την πραγματικότητα που μας περιβάλλει και να δημιουργήσουμε έναν χώρο συνάντησης με τους άλλους.

Σάββατο 8 Απριλίου, 13.00

Ομιλητής: Κωσταντίνος Σαμαράς

Θέμα: Τι είναι μια κάμερα;

«Ο κινηματογράφος είναι μια εφεύρεση χωρίς μέλλον»: η προφητεία αυτή μπορεί να μην παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν δεν έβγαινε από τα ίδια τα στόματα των αδερφών Λυμιέρ, των εφευρετών που οργάνωσαν την πρώτη κινηματογραφική προβολή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Έχουν περάσει 128 ολόκληρα χρόνια από εκείνο το πρώτο σοκ, και πλέον ο καθένας κουβαλά μια κινηματογραφική κάμερα στην τσέπη του παντελονιού του. Άρα η προφητεία των Λυμιέρ ήταν λάθος - ή μήπως όχι; Μήπως οι κάμερες είναι παντού, αλλά δεν ξέρουμε πια τι να τις κάνουμε; Ή μήπως πρέπει να ξεχάσουμε όσα ξέρουμε, για να κυνηγήσουμε τις εικόνες που θα μας συγκινήσουν, που θα μας σοκάρουν, και θα μας κάνουν να δούμε αλλιώς τον κόσμο; Χρησιμοποιώντας ένα απρόσμενο πάντρεμα παραδειγμάτων και αναφορών από την ιστορία του κινηματογράφου, το masterclass μας προκαλεί να ξανασκεφτούμε από το μηδέν τη σχέση μας με την κάμερα, αυτήν την ήδη παλιά αλλά ακόμα τόσο νέα εφεύρεση.

Σάββατο 8 Απριλίου, 15.00

Ομιλητές: Πετρόπουλος Θοδωρής και Άννι Τζήλιου

Θέμα: Mobile Videography: Samsung Galaxy S23 Series Masterclass

Τα καλύτερα short films λένε πως προέρχονται από τις καλύτερες στιγμές μας. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτές εμφανίζονται απροσδόκητα; Το mobile videography είναι το must των καιρών μας και τα smartphones αποτελούν πλέον σημαντικά εργαλεία δημιουργίας.

Στο masterclass αυτό, όχι μόνο θα μάθετε την πολυπλοκότητα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των καμερών ενός smartphone, αλλά και τις κατάλληλες ρυθμίσεις και τεχνικές για να πετύχετε εκπληκτικά αποτελέσματα, αντίστοιχα μιας επαγγελματικής κάμερας. Ιδανικός συνοδοιπόρος σε αυτό το δημιουργικό ταξίδι είναι η νέα σειρά smartphone Galaxy S23 της Samsung  που προσφέρει προηγμένες δυνατότητες λήψης βίντεο, κινηματογραφικών προδιαγραφών

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 21 Μαρτίου 2023, 16:08
Ενημέρωση: 21 Μαρτίου 2023, 16:08
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Galveston

Galveston

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Το 1988 στη Νέα Ορλεάνη, ο Roy (Ben Foster) ως hitman αναλαμβάνει μία...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
16481
Tanweer
11170
Feelgood
6814
Το εγκλημα μου, 1η Ιουνιου Το εγκλημα μου, 1η Ιουνιου