Η πολύ απλή ιδέα πίσω από τα horror του James Wan

Δημοσίευση: 13 Απριλίου 2022, 13:03
Συντάκτης:

Παρά την επιτυχία που γνώρισε ο James Wan από τις πρόσφατες πολύ πετυχημένες ταινίες δράσης του, παραμένει πάντα λάτρης του horror. Όπως εξηγεί και ο ίδιος το sequel του Aquaman, Aquaman and the Lost Kingdom έχει πολλές επιρροές από το sci-fi horror του 1965 Planet of the Vampires, με την υπογραφή του Mario Bava. Παρά την αγάπη του για το είδος, είναι όμως λίγο δύσκολο να προσδιοριστεί το στοιχείο του horror στη δουλειά του James Wan. Όπως είχε πει και ο ίδιος στο Hear Us Scream το 2021:

<a href="/tainies/aquaman-and-lost-kingdom/69211">Aquaman and the Lost Kingdom</a>ΣΧΕΤΙΚΑAquaman and the Lost Kingdom

“Όπως στις περισσότερες ταινίες μου τρόμου, θα είναι πάντα κάτι απλό όπως  ο θόρυβος μιας πόρτας που ανοίγει μόνη της”.

Είναι αλήθεια ότι πολλές από τις ταινίες του τις χαρακτηρίζει το στοιχείο της απλότητας, όπως στο Conjuring όταν ένα ζευγάρι μετακομίζει στο καινούριο του σπίτι, και η πρώτη ένδειξη που έχουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, είναι ότι το σκυλί τους αρνείται να μπει μέσα. Το κοινό έχει προϊδεαστεί, αλλά οι πρωταγωνιστές δεν έχουν καν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι κάτι υπερφυσικό υπάρχει στην ατμόσφαιρα.

Τι υπάρχει κρυμμένο από κάτω

Όταν έχει ορίσει τη βασική πλοκή στην ταινία, τότε αρχίζουν να σοβαρεύουν τα πράγματα. Στο Saw και στο Insidious για παράδειγμα, οι πρωταγωνιστές συνειδητοποιούν σταδιακά που έχουν μπλέξει.  Και όσο για το αγαπημένο Conjuring, αν νομίζετε ότι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί σε κάποιον είναι ένα στοιχειωμένο σπίτι, φανταστείτε ένα ολόκληρο στοιχειωμένο σύμπαν.

Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό στις ταινίες του είναι ότι οι πρωταγωνιστές ανακαλύπτουν πράγματα για το παρελθόν τους που αγνοούσαν, και μέσα από αυτά διαλευκάνουν το μυστήριο της κάθε υπόθεσης, όπως στα Dead Silence, Insidious, και Malignant. Μία πολύ δυνατή μεταφορά - και κύριο στοιχείο της ιδέας του τρόμου για τον Wan - για ανθρώπους που αρνούνται να αντιμετωπίσουν καταπιεσμένα τραύματα του παρελθόντος, και πως αυτά επηρεάζουν το παρόν.

Ο τρόμος βρίσκεται στα απλά και καθημερινά πράγματα

Όσο πιο αθώο φαίνεται ένα αντικείμενο, ή ακόμα και μία κατάσταση, τόσο πιο τρομακτικό καταλήγει να είναι. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου:

“Έχω δώσει για παράδειγμα ζωή σε άψυχες κούκλες και γι αυτό με τραβάει πολύ το μοτίβο του στοιχειωμένου σπιτιού στις ταινίες μου. Για εμένα τα πιο κοινότυπα καθημερινά πράγματα είναι αυτά που μπορούν να γίνουν τα πιο τρομακτικά ”

Αυτό το έχουμε δει και με τον Billy, τη μαριονέττα στο Dead Silence, αλλά και με την Anabelle στο Conjuring, που είναι στην ουσία δύο παιδικές κούκλες τις οποίες οι πρωταγωνιστές αντιμετωπίζουν με όχι ιδιαίτερη προσοχή. Με παρόμοιο τρόπο και στο Malignant βλέπουμε μια γυναίκα που την κακοποιεί ο σύντροφος της, και δεν είναι ούτε καν αυτό το μεγαλύτερο της πρόβλημα.

Θα μπορέσει ο James Wan να μεταφέρει την πολύ χαρακτηριστική οπτική που έχει πάνω στο horror και στο Aquaman and the Lost Kingdom? Θα μάθουμε στις 17 Μαρτίου του ’23, που κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos