ΣΕΙΡΕΣ

"House of the dragon": Mε την συνταγή του GoT

Δημοσίευση: 23 Aug 2022, 16:52
Συντάκτης:

Σύνοψη: Δύο περίπου αιώνες πριν τη γέννηση της Daenerys Targaryen και τα γεγονότα του Game of Thrones, στον Iron Throne κάθεται ο Viserys Targaryen (Πάντι Κόνσινταϊν).

<a href="/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Όταν η σύζυγός του και ο μόνος αρσενικός απόγονός του πεθαίνουν μετά από μια φρικιαστική γέννα, ο βασιλιάς δέχεται πιέσεις από το συμβούλιό του να ορίσει τον διάδοχό του.

Αυτός θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στον μικρότερο αδερφό του, Daemon (Ματ Σμιθ) και την κόρη του Rhaenyra (Μίλι Άλκοκ), θέτοντας σε κίνηση τους τροχούς που θα οδηγήσουν σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο που θα μείνει γνωστός στην ιστορία του Westeros ως «Ο Χορός των Δύο Δράκων».

Γνώμη: Επειδή έχουν ειπωθεί σχεδόν όλα όσα μπορούν να ειπωθούν για το “Game of Thrones”, τη σειρά-φαινόμενο του HBO που καθήλωσε εκατομμύρια θεατές για μια δεκαετία, θα μπούμε κατευθείαν στο ψητό: αξίζει να δει κανείς το “House of the Dragon”, το prequel που έκανε πρεμιέρα την Κυριακή που μας πέρασε και υπόσχεται να μας κάνει να ξεχάσουμε το τραγικό φινάλε του προκατόχου του;

Μετά τη θέαση του πρώτου επεισοδίου, το οποίο «έριξε» την πλατφόρμα του HBO Max καθώς προσέλκυσε εκατομμύρια χρηστών, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οι δημιουργοί της νέας σειράς δεν προσπαθούν να παρεκκλίνουν από τη συνταγή που μετέτρεψε το “Game of Thrones” σε τηλεοπτικό must. Όλα όσα αγαπήσαμε είναι πάλι στις οθόνες μας, φέρνοντας μαζί τους μια γλυκιά νοσταλγία: οι μηχανορραφίες, οι μάχες και οι αιματοχυσίες, οι ασημένιες περούκες των Targaryen, η δίψα για εξουσία, οι σκηνές σεξ και οι αιμομικτικές τάσεις, και φυσικά οι δράκοι!

Είναι, όμως, όλα αυτά αρκετά για να επενδύσουμε πάλι τον χρόνο και την προσοχή μας στο σύμπαν του Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν;

Για όσους έχουν διαβάσει τα βιβλία, η εμπλοκή του ίδιου του συγγραφέα στη δημιουργία του “House of the Dragon” λειτουργεί σαν ένα είδος εγγύησης ότι η σειρά δεν θα ξεφύγει από το όραμά του. Άλλωστε, η ιστορία των Targaryen έχει γραφτεί και δεν περιμένουμε από τον Μάρτιν να την ολοκληρώσει, όπως συμβαίνει με το “A Song of Ice & Fire”, τη σειρά βιβλίων στην οποία βασίστηκε το “Game of Thrones”.

Και το πρώτο επεισόδιο, το οποίο ουσιαστικά συστήνει τα πιόνια της ιστορίας τοποθετώντας τα στη σκακιέρα, αποτελεί μια εξαιρετική εισαγωγή, καθώς ισορροπεί με άνεση ανάμεσα στις σκηνές διαλόγων και τις σκηνές δράσης. Κι επειδή εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ενδοοικογενειακή διαμάχη, κι όχι έναν πόλεμο ανάμεσα σε διαφορετικούς οίκους, ο θεατής δεν χαώνεται με τους διάφορους χαρακτήρες, όπως συνέβη με τον πιλότο του “Game of Thrones”, αλλά εξοικειώνεται άμεσα με αυτούς που θα παίξουν τους πιο κρίσιμους ρόλους.

Κι έτσι φτάνουμε στο καστ, το οποίο δεν απογοητεύει. Ο Πάντι Κόνσινταϊν (“Ο Θάνατος του Στάλιν”) μας παρουσιάζει μια πιο ανθρώπινη εκδοχή ενός Targaryen. Η πρωτοεμφανιζόμενη Μίλι Άλκοτ έχει και το παρουσιαστικό και την ερμηνευτική ικανότητα για να πείσει στον ρόλο της νεαρής πριγκίπισσας που ενδέχεται να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα καθίσει στον θρόνο. Ο Ρις Ίφανς (ο συγκάτοικος του Χιου Γκραντ στο «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ») είναι σχεδόν αγνώριστος ως το ψυχρό και υπολογιστικό Χέρι του Βασιλιά, ενώ ο Ματ Σμιθ (“Dr Who”) κλέβει με άνεση όλες τις εντυπώσεις στον ρόλο του σαδιστικά φιλόδοξου, και υπερόπτη αδερφού του βασιλιά, που πιστεύει ότι ο θρόνος του ανήκει δικαιωματικά.

Τέλος, το “House of the Dragon”, ως προϊόν της post MeToo εποχής, δεν είναι απλά μια ιστορία για άνδρες που παλεύουν για την εξουσία. Στον πυρήνα του διαφαίνεται η πρόθεση να εξετάσει τον ρόλο των γυναικών στις πατριαρχικές δομές εξουσίας και τους λόγους που τις αποτρέπουν από το να παίρνουν ηγετικές θέσεις. Κι ακόμα κι αν οι φεμινιστικές αποχρώσεις των διαλόγων μπορεί να φανούν πολύ in the nose, αν αναλογιστούμε το σύμπαν στο οποίο κινούνται οι γυναίκες του “House of the Dragon”, οι παραλληλισμοί που επιχειρεί η σειρά με το σήμερα είναι καλοδεχούμενοι.

Κι ενώ σύσσωμοι οι κριτικοί βαράνε από την Κυριακή τα πληκτρολόγια για να αποφασίσουν εάν το “House of the Dragon” δικαιώνει τα εκατομμύρια που έπεσαν για κάθε επεισόδιό του, το κοινό είναι αυτό που θα έχει τον τελικό λόγο σε αυτή την περίπτωση και η σειρά φαίνεται ότι φτιάχτηκε για να το ικανοποιήσει.

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 23 Aug 2022, 16:52
Ενημέρωση: 23 Aug 2022, 16:53
Συντάκτης:
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos