Ένα ντοκιμαντέρ για τον αθέατο κόσμο της ψυχικής ασθένειας στις αίθουσες

Δημοσίευση: 27 Φεβ. 2024, 12:28
Συντάκτης:

H ταινία Ladies in Waiting της Ιωάννας Τσουκαλά θα προβάλλεται στις αίθουσες (Αστορ & Ταινιοθήκη της Ελλάδος) από 26/2.

H ταινία απέσπασε την ειδική μνεία της επιτροπής στο τμήμα Newcomers του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2023 και είναι παραγωγής Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη / Haos Film.

Καθώς η εποχή των ψυχιατρικών ασύλων στην Ευρώπη έχει φτάσει στο τέλος της, το Ladies in Waiting ανοίγει ένα παράθυρο στο παρελθόν τους.

Μέσα από το μοναδικό πρίσμα των νοσηλευτριών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και τις ζωές των περιθαλπομένων, το Ladies in Waiting ρίχνει φως στον αθέατο κόσμο της ψυχικής ασθένειας, αποκαλύπτοντας μια πλευρά της που περιέχει διάνοια, χιούμορ, και φαντασία.

Ένα ντοκιμαντέρ για τα όρια, τις εμπειρίες ζωής και τις κοινωνικές διακρίσεις, το οποίο επιχειρεί να αποδομήσει και να επαναπροσδιορίσει τον ορισμό της ψυχικής υγείας. Η Ιωάννα Τσουκαλά προέρχεται από τον χώρο της Φωτογραφίας και των Κοινωνικών Επιστημών. Το Ladies in Wai,ng βασίζεται στην προσωπική της εμπειρία και όλα όσα παρατήρησε τα χρόνια που εργάστηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, όπως επίσης και στις αναμνήσεις των ανθρώπων που γνώρισε εκεί αλλά και τις σχέσεις που ανέπτυξε με τους ψυχικά ασθενείς. Σχετικά με τον τίτλο της ταινίας – Ladies In WaiHng: «Η μετάφραση στα ελληνικά είναι “Κυρίες της Αυλής”, ή “Κυρίες επί των Τιμών”. Ήταν οι γυναίκες που βρίσκονταν γύρω από τη βασίλισσα για να την υπηρετούν. Στην ταινία μπορείς να πεις ότι ο θεραπευτής είναι μόνιμα σε αναμονή για να βοηθά τον θεραπευόμενο. Μπορείς να πεις και το αντίθετο: ότι ο θεραπευόμενος ενισχύει μονίμως τον θεραπευτή και τον υπηρετεί. Προσωπικά, επειδή η ταινία διαδραματίζεται συμβολικά στην αυλή του ψυχιατρείου, θεωρώ ότι και οι δύο ομάδες υπακούουν στις εντολές της ‘Βασίλισσας Τρέλας’. Εκεί νομίζω ότι υποκλινόμαστε όλοι - και αυτοί που έχουμε δουλέψει και αυτοί που έχουν βρεθεί εκεί υπό από άλλες συνθήκες»

Σκηνοθεσία & Διεύθυνση Φωτογραφίας Ιωάννα Τσουκαλά

Σενάριο Αυρήλιος Καρακώστας & Ιωάννα Τσουκαλά

Παραγωγοί Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη & Ιωάννα Τσουκαλά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos