ΣΕΙΡΕΣ

"The chair" season 1: Σάτιρα με ουσία

Δημοσίευση: 28 Aug 2021, 17:20
Συντάκτης:

Σύνοψη: Σε ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο, η πρώτη Ασιάτισσα γυναίκα πρόεδρος προσπαθεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ενός τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας που αντιμετωπίζει προβλήματα.

<a href="/home-cinema-streaming/night-kings/66872">Night of the Kings</a>ΣΧΕΤΙΚΑNight of the Kings

Άποψη: Οι δημιουργοί του Game of Thrones, David Benioff και D. B. Weiss, επιστρέφουν τηλεοπτικά για πρώτη φορά μετά την επιτυχημένη σειρά, αυτή την φορά ως παραγωγοί μιας μίνι σειράς του Netflix, το The Chair, πίσω από το οποίο κρύβεται η Αμερικανίδα ηθοποιός Amanda Peet και η Annie Julia Wyman.

Στα έξι ημίωρα επεισόδια πρωταγωνιστεί η σπουδαία ηθοποιός Sandra Oh, που την ξαναβλέπουμε τηλεοπτικά έπειτα από το Killing Eve, σε μια διαφορετικού τύπου κωμική-σατιρική σειρά. Πλάι της ένα ταλαντούχο καστ ηθοποιών, όπως οι Jay Duplass, Bob Balaban, Holland Taylor.

Θέμα της το μη υπαρκτό πανεπιστήμιο Pembroke, όπου στο τμήμα της αγγλικής φιλολογίας για πρώτη φορά βλέπουμε γυναίκα πρόεδρο και μάλιστα μη λευκή, κάτι που φέρνει τα πάνω-κάτω. Από την μία αυξάνει τις προσδοκίες των νεαρών σπουδαστών, που στο πρόσωπο της βλέπουν την αλλαγή να συντελείται και μένει να δουν αν θα τους επιβεβαιώσει ή όχι και από την άλλη οι προστριβές και οι διαμάχες άλλων καθηγητών, κυρίως παλαιότερων, που βλέπουν η δική τους εποχή και η δική τους μέθοδος διδασκαλίας να ξεπερνιέται και να μπαίνει στην άκρη, με κάποιους να κινδυνεύουν με απομάκρυνση καθώς κανείς δεν επιλέγει τα μαθήματά τους.

Η σειρά διαθέτει δύο βασικές θεματικές, ακολουθεί δύο δρόμους που ανά σημεία τέμνονται και συνδέονται. Έχουμε κατ΄αρχάς την προσπάθεια διακωμώδησης της εσωτερικής δομής των πανεπιστημίων και των σχέσεων που δημιουργούνται μεταξύ καθηγητών ή μεταξύ καθηγητών και φοιτητών αλλά και ένα εύστοχο σχόλιο για την κοινωνική αλλαγή που περιμένουμε στις μέρες μας. Αυτό που μας λέει το Chair μέσα από το στόμα των ηρώων του είναι ότι δεν αρκεί να μπει σε μια υψηλή θέση μια γυναίκα ή ένας άνθρωπος άλλου χρώματος για να δείξουμε ότι αλλάζει το τοπίο, αν ο άνθρωπος αυτός δεν είναι πράγματι πρόθυμος να έρθει σε σύγκρουση με το παρελθόν. Η πρόεδρος Ji-Yoon Kim αμφιταλαντεύεται συνεχώς ανάμεσα στο ποια είναι και τι περιμένουν να κάνει.

Ταυτόχρονα, η σειρά μας αφηγείται και μια άλλη ιστορία, του καθηγητή και πολύ κοντινού προσώπου της προέδρου, Bill Dobson, ενός διάσημου καθηγητή-συγγραφέα που εκτιμούν οι φοιτητές, παρά το παρατημένο look του και το ότι είναι στον κόσμο του που δεν αρέσει στο πανεπιστήμιο. Μέχρι την στιγμή που θα στραβώσει το κλίμα και μια κίνησή του που θα ερμηνευτεί διαφορετικά, θα τον φέρει σε αντιπαράθεση με τους φοιτητές που θα απαιτήσουν την απομάκρυνσή του.

Η δεύτερη θεματική αφορά όχι μόνο ή όχι τόσο τον κόσμο του πανεπιστημίου, αλλά είναι και ένα σχόλιο για τον κόσμο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, όπου όλοι πλέον περιμένουν με το «όπλο» στο χέρι τον κάθε διάσημο, μην τυχόν κάνει κάποιο στραβοπάτημα, κάποια λάθος δήλωση ή χρησιμοποιήσει κάποια λάθος λέξη και απαιτούν έπειτα την απόλυσή του από την εκάστοτε ταινία/σειρά.

Έτσι μετατρέπεται σε κάτι ευρύτερο από μια κωμωδία κλεισμένη μόνο μέσα στους τοίχους ενός πανεπιστημίου. Πολύ δυνατή στιγμή η guest εμφάνιση του David Duchovny ως ο εαυτός του, για την οποία δεν θα σας πούμε τίποτα άλλο, παρά μόνο δείτε την!

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 28 Aug 2021, 17:20
Ενημέρωση: 28 Aug 2021, 17:20
Συντάκτης:
Πλατφόρμα Streaming: 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Night of the Kings

Night of the Kings

Θα το βρείτε: Cinobo

Σύνοψη: Ένας νεαρός άνδρας στέλνεται στη “La Maca”, μια φυλακή χτισμένη μέσα στο δάσος...
4 ώρες