23ο ΦΝΘ: "The Sparks Brothers" - Κριτική

Δημοσίευση: 6 Ιουλίου 2021, 12:32
Συντάκτης:

Oι “Sparks” είναι ένα art pop μουσικό δίδυμο, άγνωστο στους περισσότερους από μας, αλλά ουσιαστικά επιδραστικό σε ένα ευρύ σύνολο μουσικών ειδών και εκφραστών τους. Παράξενοι, πρωτοπόροι, μυστηριώδεις, ενεργητικοί, τρομερά δημιουργικοί και ουσιαστικά αστείοι, τα αδέρφια Ron και Russell Mael ξεκίνησαν λίγο πριν το 1970 μια ιδιαίτερη και εντυπωσιακή πορεία, με ποικίλες αλλαγές, μεγάλες επιτυχίες και ακόμα μεγαλύτερες αποτυχίες.

<a href="/festival-thessalonikis/26o-festival-ntokimanter-thessalonikis-ayxisi-rekor-se-theates/69664">26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές</a>ΣΧΕΤΙΚΑ26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές

Και ποιος καλύτερος να μας ξεναγήσει σε αυτές από τον μουσικόφιλο, ευφάνταστο και διασκεδαστικό Edgar Wright;

Ο σκηνοθέτης των “Shaun of the Dead”, “Scott Pilgrim vs. the World” & "Βaby Driver" διανύει με το γνωστό ευφάνταστο κινηματογραφικό στυλ του πέντε ιδιόρρυθμες μουσικές δεκαετίες, αποτίνοντας φόρο τιμής στην συναρπαστική κληρονομιά και το ταλέντο των  “Sparks”. Συνδυάζοντας αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις, δισδιάστατα κινούμενα σχέδια και ένα σύνολο διαφορετικών γραφικών και οπτικών στοιχείων, ο Wright αγκαλιάζει ως γνήσιο fanboy με μια σπαρταριστή πληρότητα την ιδιοσυγκρασιακή παρουσία της «καλύτερης βρετανικής μπάντας που έβγαλε ποτέ η Αμερική».

 Στα χορταστικά και πολύ ζωντανά 140 λεπτά του “The Sparks Brothers” ακολουθούμε πιστά την γεμάτη ιστορία των 25 μουσικών δίσκων που παρήγαγαν από την αρχή της καριέρας τους, κατανοώντας παράλληλα το τι έκανε την συγκεκριμένη μπάντα τόσο μοναδική και σπουδαία (πέρα από το μουστάκι του Ron). Σ’ αυτό μας βοηθά ένα πλήθος ανθρώπων της μουσικής και όχι μόνο, μεταξύ των οποίων οι Björk, Beck, ‘Weird Al’ Yankovic, Thurston Moore, Stephen Morris και Gillian Gilbert,  Flea, Alex Kapranos, Neil Gaiman, Giorgio Moroder.

 Παράλληλα, μαθαίνουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Οι αδερφοί Mael δεν είναι Βρετανοί, παρά την απογοήτευση των φαν και τον αρχικό τους ήχο. Στην διάρκεια της καριέρας τους, γνώρισαν πολύ μεγαλύτερη επιτυχία στην Ευρώπη (ιδιαίτερα στην Γαλλία) απ’ ότι στην πατρίδα τους. Η προσπάθειά τους να βρεθούν στο πεδίο του κινηματογράφου απέτυχε δις: μία με τον Jacques Tati και μία με τον Tim Burton. Στο μουσικό βίντεο κλιπ “Coming Up”,ο Paul McCartney απέτισε φόρο τιμής στο χαρακτηριστικό στυλ του Ron. Κάποια στιγμή αποφάσισαν να δώσουν 21 συνεχόμενες συναυλίες, παίζοντας έναν δίσκο τους κάθε μέρα, προβάροντας μαζί δηλαδή σχεδόν 400 τραγούδια.

Το αστείρευτο χιούμορ, η συνεχής εφευρετικότητα, η συνεργατική φύση, η τόλμη και η ανθεκτικότητα αυτού του διδύμου είναι στοιχεία που τους επέτρεψαν να είναι παρόντες και ενεργητικοί μέχρι σήμερα. Στα 75 τους χρόνια, ζουν με μικρή απόσταση μεταξύ τους στο Los Angeles, διατηρώντας την αγαπημένη τους ρουτίνα και την αστείρευτη ιδιαιτερότητά τους. Παραμένουν επιπλέον αξιοζήλευτα δημιουργικοί, ετοιμάζοντας τον επόμενο τους δίσκο και την ταινία τους (ναι, τα κατάφεραν τελικά) με τον Leos Carax, την πολυαναμενόμενη “Annette” που θα κάνει την πρεμιέρα της στο επερχόμενο Φεστιβάλ των Καννών.

Στο “The Sparks Brothers”, η συναρπαστική ιστορία της «αγαπημένης μπάντας της αγαπημένης σου μπάντας» βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο για να την αφηγηθεί.  Το αποτέλεσμα είναι απλά απολαυστικό.

To ΜΟVE IT είδε Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από κοντά

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos