Νύχτες 14: 10 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε!

Δημοσίευση: 17 Σεπτεμβρίου 2014, 17:50

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχετε διαβάσει δεξιά και αριστερά, αφιερώματα, θέματα, προτάσεις για το κινηματογραφικό φεστιβάλ "Νύχτες Πρεμιέρας", η επετειακή 20η διοργάνωση του οποίου ξεκινά ουσιαστικά αύριο.

Όπως κάθε χρόνο λοιπόν, ξεχωρίσαμε 10 φιλμ που δεν πρέπει να χάσετε, τα οποία μετουσιώνουν τον ορισμό φεστιβαλική ταινία: μακριά από γνωστές πρεμιέρες ταινιών που θα βρουν διανομή λίγο αργότερα (άρα έχουν κρθεί θετικά) και αφιερώματα παλαιότερων δημιουργών, με την εγγύηση πιστοποιημένη. Για παράδειγμα, σίγουρα θα υπήρχαν στη λίστα τα Relatos salvajes, Grand seduction, Le meraviglie, Blast, I origins.

Εδώ μιλάμε για ενδεχόμενα κρυμμένα διαμαντάκια, πιθανούς ανεξερεύνητους θησαυρούς που δεν αποκλείεται φυσικά να κρύβουν και το ενδεχόμενο της μούφας. Προσπαθήσαμε πάντως να ελαχιστοποιήσουμε το τελευταίο ενδεχόμενο και ελπίζουμε να τα καταφέραμε. Πριν σας τις απαριθμήσουμε, να υπενθυμίσουμε ότι στο σχετικό section του MOVE IT μπορείτε να τσεκάρετε καθημερινά κριτικές, θέματα, συνεντεύξεις, εντυπώσεις από την σπουδαία διοργάνωση, ενώ μην ξεχνάτε τους διαγωνισμούς μας με τις διπλές προκλήσεις! Πάμε:

Starred up (Αγγλία, 2013, 106')

Πέμπτη 18/9, Δαναός, 20.00

Κάτι σαν την απάντηση της Αγγλίας στον «Προφήτη» του Ζακ Οντιάρ, το «Starred Up» μας βυθίζει στον εφιαλτικό κόσμο μιας βρετανικής φυλακής, εκεί όπου η επιβίωση είναι θέμα λεπτών ισορροπιών και η κοινωνική ανάκαμψη χλωμή ελπίδα. Εκεί μεταφέρεται ο εξαιρετικά επιθετικός Ερικ και συναντά τον για χρόνια απόντα πατέρα του, αλλά και έναν σύμβουλο ο οποίος θα προσπαθήσει να αναστρέψει την καταστροφική του πορεία.

Kάπου μεταξύ "Προφήτη" & "Bronson". Ο ΜακΚένζι και διανομή να βρει, θα είναι πάντα φεστιβαλικός.

Dead snow 2 (Νορβηγία/Ισλανδία, 2014, 100')

Παρασκευή 19/9, Ιντεάλ, 23.45

Η περίπτωση του Μάρτιν χρήζει της προσοχής μας. Μέσα σε μια μέρα έχει σκοτώσει κατά λάθος τη φίλη του με τσεκούρι, έχει ξεριζώσει το ίδιο του το χέρι με αλυσοπρίονο και έχει παρακολουθήσει ένα τάγμα από ναζί ζόμπι να ξεκοιλιάζει τους καλύτερους φίλους του. Την επόμενη μέρα, το χιόνι ξαναβάφεται κόκκινο, καθώς οι απέθαντοι στρατιώτες του Χίτλερ αποφασίζουν να επιτεθούν σε μια κοντινή νορβηγική πόλη. Μια παρέα σπασικλάκια από την Αμερική που ειδικεύονται στην εξολόθρευση ζόμπι καταφθάνει στη Νορβηγία για να τον βοηθήσει, αλλά, παρ' όλα αυτά, οι δυνάμεις των ναζί παραμένουν υπεράριθμες. Ετσι, το μόνο που μένει στον Μάρτιν είναι να επισκεφθεί το κοντινό νεκροταφείο πεσόντων του Κόκκινου Στρατού και να προσπαθήσει να τους φέρει πίσω στη ζωή για μια τελευταία μάχη.

Δώσε πόνο Τόμι!

'71 (Αγγλία, 2014, 99')

Δευτέρα 21/9, Ιντεάλ, 20.00

Μπέλφαστ, 1971. Μια ομάδα Βρετανών στρατιωτών καταφθάνει στην πόλη, που φλέγεται από την εμφύλια σύγκρουση Καθολικών και Προτεσταντών. Ολοι γνωρίζουν πως η κατάσταση μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Καθώς ξεσπούν αιματηρά επεισόδια, ένας στρατιώτης αποκόπτεται από τους δικούς του και βρίσκεται στο έλεος των παραστρατιωτικών ομάδων που δρουν ανεξέλεγκτα. Πλέον, η νύχτα που ακολουθεί θα είναι γι' αυτόν ένας ασταμάτητος εφιάλτης, σε μία πόλη-πεδίο μάχης όπου είναι αδύνατο να διακρίνεις συμμάχους από εχθρούς. Πραγματοποιώντας ένα από τα πλέον ηχηρά ντεμπούτα των τελευταίων ετών, ο Γαλλοαλγερινός Γιαν Ντεμάνζ καθηλώνει με τη σχεδόν εξωπραγματική ετοιμότητά του να διαχειριστεί τόσο το ακανθώδες ζήτημα ενός οδυνηρού εμφύλιου σπαραγμού, όσο και τις απαιτήσεις μιας παραγωγής που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια ακριβή χολιγουντιανή περιπέτεια.

Μαλλον η καλύτερη ταινία της φετινής Berlinale

20.000 days on earth (Aγγλία, 2014, 97')

Δευτέρα 21/9, Ιντεάλ, 22.15

Έπειτα από μια ολιγόλεπτη εισαγωγή, κατά τη διάρκεια της οποίας ένα φρενήρες μοντάζ προσπαθεί να συνοψίσει τη μέχρι τώρα ζωή (ή τις 19.999 συνολικά μέρες στη Γη!) του Νικ Κέιβ μέσα από πλάνα αρχείου και φωτογραφίες, η ταινία πετυχαίνει τον δημοφιλή μουσικό να ξυπνά στην κρεβατοκάμαρά του με τη γυναίκα του κοιμισμένη ακόμη δίπλα του. Αυτό που ακολουθεί είναι ένα σχεδόν συνειρμικό και σταθερά αιφνίδιο πανόραμα ενός πολυπρόσωπου καλλιτέχνη, δοσμένο μέσα από την απροσδόκητα εξομολογητική διάθεση του ιδίου και χάρη σε έναν δεξιοτεχνικό συνδυασμό ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας που κατορθώνουν να ξεδιπλώσουν τον Κέιβ ως μια πολυσχιδή περίπτωση ανθρώπου πίσω από τον δημόσιο μύθο.

Εκπληκτικό. Μέγας είσαι Νικόλα! 

When animals dream (Δανία, 2014, 84')

Δευτέρα 21/9, Όπερα 1, 22.30

Όλοι στην παραθαλάσσια πόλη διατηρούν αποστάσεις από τη νεαρή Μαρί. Η φοβική αντιμετώπιση των άλλων, ωστόσο, δεν είναι η σημαντικότερη έγνοια της, ούτε καν η καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι μητέρα της, που πάσχει από μία μυστηριώδη ασθένεια. Είναι το σώμα της που αρχίζει να αλλάζει ξαφνικά, καθώς τρίχες φυτρώνουν στο στήθος και στην πλάτη της, κάτι που την αναστατώνει, οδηγώντας τη να ψάξει στο σκιώδες οικογενειακό παρελθόν της τα αίτια αυτής της μεταμόρφωσης. Φυσικά, κάτι τέτοιο έχει σοβαρές συνέπειες για την ίδια και τους γύρω της. Το ντεμπούτο του Γιόνας Αλεξάντερ Αρνμπι δεν είναι ακόμα ένα φιλμ για λυκανθρώπους, ούτε μία ιστορία που εναποθέτει τη δυναμική της στη σχεδόν νομοτελειακή κλιμάκωση των παραδοσιακών ταινιών τρόμου.

Άσε το... κακό να μπει. Η αναγκαία πινελιά τρόμου.

Whiplash (HΠΑ, 2014, 106')

Τρίτη 22/9, Δαναός 1, 19.45

Τα όρια ανάμεσα στην αφοσίωση και την αυτοκαταστροφική εμμονή στην αναζήτηση της τελειότητας επαναπροσδιορίζονται στο καταπληκτικό ντεμπούτο του Ντέμιεν Σαζέλ, το οποίο έφυγε από το Σάντανς με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και το βραβείο Κοινού. Ο φιλόδοξος ντράμερ Αντριου μπαίνει στην ορχήστρα του διαβόητου Τέρενς Φλέτσερ, οι μέθοδοι του οποίου περιλαμβάνουν αμείλικτη ψυχολογική χειραγώγηση. Μαγεμένος από την υπόσχεση μιας σπουδαίας καριέρας, ο Αντριου υπoμένει την απάνθρωπη πίεση, ιδρώνοντας και ματώνοντας πάνω από τα ντραμς και φτάνοντας στο χείλος του γκρεμού.

Ενέσεις αδρεναλίνης.

Coherence (HΠΑ, 2013, 89')

Παρασκευή 26/9, Δαναός 1, 23.45

Όπως τα καλύτερα επεισόδια της «Ζώνης του Λυκόφωτος» σκαρφίζονταν για το κοινό τους τις πιο απίθανες σεναριακές πλοκές, ενσωματώνοντάς τες σε αξέχαστες ιστορίες του φανταστικού και του παράδοξου, έτσι και ο Τζέιμς Γουόρντ Μπίρκιτ καταφέρνει στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του να αναπαράγει κάτι από τη μαγεία της θρυλικής εκείνης τηλεοπτικής σειράς. Η ταινία του τοποθετείται εξ ολοκλήρου στη διάρκεια μιας νύχτας όπου το πέρασμα ενός κομήτη από την ατμόσφαιρα της γης προμηνύει ανεξήγητα αστρολογικά φαινόμενα και φέρνει μια παρέα τριαντάχρονων φίλων αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο η γύρω της χωροχρονική πραγματικότητα να έχει διαταραχτεί για πάντα. Τις εκπλήξεις αυτού του γοητευτικού φιλμικού γρίφου είναι προτιμότερο καθένας θεατής να τις εξερευνήσει από μόνος του.

Μικρό sci-fi κομψοτέχνημα.

The infinite man (Αυστραλία, 2014, 85')

Παρασκευή 26/9, Ιντεάλ, 20.30

O Ντιν και η Λάνα θέλουν να γιορτάσουν την επέτειό τους αναβιώνοντας και στην παραμικρή λεπτομέρεια το προηγούμενο, υπέροχο ταξίδι τους. Μόνο που όταν επιστρέφουν σε εκείνο το μοτέλ που κάποτε έσφυζε από ζωή, διαπιστώνουν πως βρίσκονται πλέον σε μια πόλη φάντασμα. Εκεί, ο νευρικός εφευρέτης Ντιν προσπαθεί να βάλει σε λειτουργία μια μηχανή που καταγράφει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και αποθηκεύει τα ευχάριστα συναισθήματα, αλλά τα σχέδια του καταρρέουν όταν εμφανίζεται ο πρώην της Λάνα και την πείθει να φύγει μαζί του. Ένα χρόνο αργότερα, ο Ντιν βρίσκεται ακόμη στο μοτέλ και τηλεφωνεί στη Λάνα, ζητώντας της να τον επισκεφτεί για να της δείξει τη νέα του ανακάλυψη: μια συσκευή που θα τους γυρίσει στην τελευταία τους συνάντηση προκειμένου να κατασκοπεύσουν τους εαυτούς τους και να αποτρέψουν τα λάθη τους.

Αυστραλιανή sci-fi σπαζοκεφαλιά...

What we do in the shadows (Νέα Ζηλανδία, 2014, 86')

Παρασκευή 26/9, Όπερα 1, 23.00

Aν νομίζετε ότι ξέρετε τα πάντα για τα βαμπίρ ή έχετε δει και βαρεθεί τα πάντα, κάνετε λάθος. Γιατί στη Νέα Ζηλανδία το κάνουν αλλιώς και ενίοτε ως reality. Ένα συνεργείο αποφασίζει να καταγράψει την καθημερινότητα μιας ιδιαίτερης ομάδας συγκατοίκων. Ιδιαίτεροι αφού πρόκειται για πανάρχαια βαμπίρ. Τα οποία αντιμετωπίζουν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο τα προβλήματα κάθε σύγχρονου ανθρώπου. Πώς πληρώνεις το νοίκι όταν δεν έχεις λεφτά; Πώς ετοιμάζεσαι να περάσεις την πόρτα ενός κλαμπ χωρίς να έχεις φτιαχτεί, εφ' όσον δεν έχεις αντανάκλαση στον καθρέφτη; Ποιος θα αναλάβει να καθαρίσει το γεμάτο αίματα δωμάτιο μετά το δείπνο; Και τι συμβαίνει όταν εκ των πραγμάτων διαφορετικές προσωπικότητες που συγκατοικούν, έρχονται σε σύγκρουση; Με τη διαφορά του ότι διαθέτουν υπερφυσικές δυνάμεις και μπορούν να μεταμορφωθούν σε νυχτερίδες;

Σας έχουμε γράψει τα καλύτερα από το Βερολίνο και μετά. Τρελό φαν.

Life after Beth (ΗΠΑ, 2014, 89')

Σάββατο, Ιντεάλ, 23.45

Μετά τον θάνατο της Μπεθ από τσίμπημα φιδιού, ο Ζακ περνά αρκετές ώρες με τους γονείς της αδικοχαμένης κοπέλας του προκειμένου να ξεπεράσει το σοκ. Μια μέρα, περνώντας έξω από το σπίτι τους, παρατηρεί φευγαλέα από το παράθυρο την Μπεθ να περπατάει στον διάδρομο και ορμάει στο εσωτερικό για να μάθει τι συμβαίνει. Μήπως η Μπεθ σκηνοθέτησε τον θάνατό της για να τον χωρίσει; Κανείς δεν του απαντά, μέχρι που η τραγική αλήθεια ξεδιπλώνεται μπροστά του: Η Μπεθ είναι πλέον απέθαντη και έχει γυρίσει κατευθείαν από τους νεκρούς, έχοντας για παρέα τους υπόλοιπους θαμώνες του νεκροταφείου της πόλης.

Η πιο βιτριολική ζόμπι κωμωδία της χρονιάς, με την μεγάλη μας συμπάθεια, Όμπρεϊ Πλάζα...

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos