ΣΕΙΡΕΣ

Είδαμε την πρώτη σεζόν του "13 reasons why"

Published: 2 Dec 2017, 17:59
Συντάκτης:

Η υπόθεση του "13 reasons why" μιλά για τη Χάνα Μπέικερ (Κάθριν Λάνγκφορντ), μία έφηβη μαθήτρια λυκείου, που αυτοκτονεί. Μερικές εβδομάδες αργότερα, ένας άλλος μαθητής του ίδιου λυκείου, ο Κλέι Τζένσεν (Ντύλαν Μινέτ), βρίσκει έξω από το σπίτι του ένα πακέτο στο όνομά του, το οποίο περιέχει 7 κασέτες, με ηχογραφήσεις από τη Χάνα. Με το που βάζει να ακούσει την πρώτη κασέτα, η φωνή της Χάνα του ανακοινώνει πως ως αποδέκτης αυτού του πακέτου, αποτελεί κι έναν από τους 13 λόγους που την οδήγησαν στην απόφασή της. Ο Κλέι πρέπει να ακούσει όλες τις κασέτες, για να μάθει το γιατί, και μετά να δώσει το πακέτο στον επόμενο στη σειρά. Έτσι, ο Κλέι περνά τις επόμενες μέρες ακολουθώντας την ιστορία της Χάνα, συνειδητοποιώντας τι αντίκτυπο μπορεί να έχει ένα γεγονός σε κάποιον, όσο μικρό κι ασήμαντο μπορεί να το θεωρήσουμε καμιά φορά.

Η σειρά είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Τζέη Άσερ, που έκανε μεγάλη αίσθηση. Αρχικά, προοριζόταν να παίξει τον ρόλο της Χάνα η Σελίνα Γκόμεζ, αλλά τελικά, η ίδια κατέληξε να είναι εκτελεστική παραγωγός. Η σειρά απευθύνεται τόσο σε εφήβους όσο και σε γονείς, νεαρούς αλλά και μεγαλύτερους, που πρέπει να τη δουν και να συναισθανθούν κάποιες καταστάσεις. Μόνο κατανοώντας τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός, τι είναι η σεξουαλική παρενόχληση, και τι σκέψεις περνούν από το μυαλό ενός εφήβου, ή πόσο ευαίσθητοι και εύθραυστοι στην πραγματικότητα είναι, θα γίνει δυνατή η πρόληψη τέτοιων καταστάσεων.

Οι νεαροί ηθοποιοί μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη με μεγάλη επιτυχία τους ήρωες που έχουν να υποδυθούν. Βέβαια, η ροή των επεισοδίων συχνά δεν κυλά με ιδιαίτερη άνεση, όπως θα περίμενε κανείς. Γενικότερα τα εφηβικά δράματα τέτοιου τύπου πάντοτε δημιουργούν έναν σκεπτικισμό στον όποιο θεατή σκέφτεται να τα ξεκινήσει. Δεν είναι λίγες οι φορές που καταλήγουν να γίνουν γραφικά και υπερβολικά συναισθηματικά χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Όμως το 13 reasons why καταφέρνει να αποφύγει τέτοια λάθη στην ουσία του. Είναι όσο σκληρό και ταυτόχρονα αληθινό χρειάζεται, άλλες φορές ακόμα και αστείο, και πάντα τρυφερό. Σταδιακά χτίζει μία συναισθηματική φόρτιση που φτάνει ως το τελευταίο επεισόδιο κι όταν αποφορτίζεται, το κάνει με εξαιρετικό τρόπο. Η αυτοκτονία δεν παρουσιάζεται ούτε ως κάτι εξιδανικευμένο, ούτε ως δικαιολογία, αλλά με έναν σκληρό τρόπο, κυρίως οπτικά. Γι’ αυτό, αξίζει να του αφιερωθεί χρόνος, και να παραμεριστούν κάποιες κατά τα άλλα περιττές επιλογές, αφού καταφέρνει με μαεστρία να σταθεί επάξια στον λόγο δημιουργίας του: να πληροφορήσει για ένα δύσκολο θέμα, που αφορά γονείς, δασκάλους και παιδιά.

Το Netflix έχει αποδείξει πολλές φορές με τις επιλογές του πως θέλει να αποτελεί όχι μόνο μία πλατφόρμα διασκέδασης αλλά και επιμόρφωσης, μέσω τον σειρών που φιλοξενεί και αναλαμβάνει. Και το 13 reasons why είναι μία από αυτές τις επιλογές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos