To κλασσικό φιλμ αντέχει ακόμα

Published: 2 Mar 2020, 15:59
Συντάκτης:

Πολλοί σκηνοθέτες μάχονται για να διατηρηθεί το φιλμ και το μέλλον του μοιάζει προς το παρόν ευοίωνο. Δημιουργοί όπως ο Christopher Nolan ή ο Quentin Tarantino που το υπερασπίζονται ή η Kodak που υπέγραψε πρόσφατα με την Disney, την Paramount, την Sony, την Warner Bros. και την NBCUniversal για συνεργασία μακροπρόθεσμης βάσης. Το 2019 ήταν μια καλή χρονιά για ταινίες σε 35 mm, αν  θυμηθούμε ότι τέσσερις κατάφεραν να προταθούν για Όσκαρ καλύτερης ταινίας όπως το Once Upon a Time in Hollywood, Little Women, Marriage Story και ο υβριδικός Irishman σε συνδυασμό με ψηφιακή κάμερα. Δεν υπήρχαν ωστόσο αξιοσημείωτες ταινίες σε 70 mm.

Μέσα στο 2020 θα κυκλοφορήσουν τέσσερις πολυαναμενόμενες ταινίες που θα αποδείξουν ότι υπάρχει ακόμα χώρος για αυτόν τον τρόπο κινηματογράφησης με πρώτο την νέα ταινία του franchise του James Bond, που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο, τελευταία ταινία με τον Daniel Craig και πρώτη σε σκηνοθεσία του Cary Fukunaga το οποίο είναι γυρισμένο σε 65 mm αλλά και σε IMAX από τον βραβευμένο με Όσκαρ για το La La Land Linus Sandgren. Το καλοκαίρι θα έρθει το Tenet, η νέα ταινία του Christopher Nolan με τον John David Washington και τον Robert Pattinson και διευθυντή φωτογραφίας τον Hoyte van Hoytema (Dunkirk, Interstellar). Επίσης το καλοκαίρι θα βγει στις αίθουσες το Wonder Woman 1984 της Patty Jenkins γυρισμένο από τον Matthew Jensen σε διάφορες μορφές φιλμ. Τέλος, τον Οκτώβριο περιμένουμε το Death on the Nile, την νέα μεταφορά της γνωστής περιπέτειας της Αγκάθα Κρίστι με τον Ηρακλή Πουαρό, με τον Kenneth Branagh να επιστρέφει ως δαιμόνιος Βέλγος ντετέκτιβ, γυρισμένη στην Αίγυπτο με φωτογράφο τον Haris Zambarloukos.

H Kodak πάντως παρατηρεί αύξηση στο φιλμ σε οποιοδήποτε φορμάτ, είτε 8 mm, είτε 16, 35 ή 65 είτε σε ασπρόμαυρο φιλμ. «Τα δύο σπουδαιότερα της χρονιάς είναι ότι πουλήσαμε το περισσότερο 65 mm φιλμ από οποιαδήποτε άλλη χρονιά στην ιστορία του σινεμά αλλά και μια μαζική μεταφορά στο 8 mm και 16 mm φιλμ από την επόμενη γενιά των auteur. Επίσης βλέπουμε και σειρές να στρέφονται σε φιλμ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Steve Bellamy, ο πρόεδρος της Kodak. Πράγματι σειρές όπως το Westworld και το Succession του HBO ή το επερχόμενο Showtime του Adam McKay είναι γυρισμένες σε φιλμ.

Όσον αφορά τις ταινίες σε 35 mm που θα δούμε φέτος είναι μεταξύ άλλων το A Quiet Place II του John Krasinki που θα βγει τον Μάρτιο, μια ακόμα ταινία του Brannagh με τον Zambarloukos, το Artemis Fowl τον Μάιο, το The King of Staten Island του Judd Apatow που περιμένουμε τον Ιούνιο με διευθυντή φωτογραφίας τον βραβευμένο με Όσκαρ για το There Will Be Blood, Robert Elswit, το French Dispatch του Wes Anderson με τον Robert Yeoman φωτογράφο που ίσως το δούμε στις Κάννες πρώτα πριν κυκλοφορήσει τον Ιούνιο, αλλά και το νέο West Side Story δια χειρός Steven Spielberg στα τέλη της χρονιάς, τον Δεκέμβριο του 2020 με φωτογράφο τον Janusz Kaminski. Φυσικά και πολλές ακόμα ταινίες θα είναι γυρισμένες με αυτόν τον τρόπο όπως το Never Rarely Sometimes Always που είδαμε στην Μπερλινάλε, η νέα ταινία της Sofia Coppola, On The Rocks. Πολλές ταινίες βέβαια είναι σε παραγωγή ταυτόχρονα IMAX και 65 mm όπως το Tenet and No Time to Die. «Η ομορφιά και η αξία του φιλμ είναι ασύγκριτη» αναφέρει ο Bellamy και πράγματι είναι αλήθεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos