H ελληνική τηλεοπτική μυθοπλασία βρίσκει την θέση της στην παγκόσμια αγορά

Published: 10 Nov 2022, 13:40
Συντάκτης:

Ο Σιωπηλός Δρόμος, ένα ελληνικό θρίλερ απαγωγής που γράφτηκε από τη Μελίνα Τσαμπάνη και τον Πέτρο Καλκόβαλη και προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, κυκλοφόρησε το πρώτο του επεισόδιο στον κορυφαίο σταθμό Canale 5 της Mediaset Italia αυτό το καλοκαίρι. 1,4 εκατομμύρια θεατές συντονίστηκαν, καθιστώντας το τη δεύτερη εκπομπή με την υψηλότερη βαθμολογία, όπως μάλιστα αναφέρεται στο Variety.

Η σειρά, η οποία ακολουθεί μια εύπορη αθηναϊκή οικογένεια μετά την ομηρεία ενός σχολικού λεωφορείου που μετέφερε τα παιδιά τους, θέτει ένα νέο σημείο αναφοράς για την ελληνική τηλεοπτική βιομηχανία, η οποία άργησε να περάσει τα σύνορα, λόγω αφενός της γλώσσας που δεν μιλιέται σε άλλες χώρες, αλλά ίσως και της εγχώριας αδιαφορίας για εξαγωγή τηλεοπτικών προϊόντων. Σε σκηνοθεσία Βαρδή Μαρινάκη και παραγωγή της Filmiki με έδρα την Αθήνα, ο Σιωπηλός Δρόμος διανέμεται διεθνώς από την Beta Film, η οποία υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική πλατφόρμα Topic για τη διανομή της σειράς στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Σας είχαμε γράψει περισσότερα σχετικά πριν αρκετούς μήνες

Η Τσαμπάνη και ο Καλκόβαλης, δημιουργοί της σειράς, αναγνωρίζουν ότι ο κλάδος εξακολουθεί να «κάνει μικρά βήματα». «Η ελληνική μυθοπλασία πρέπει να βρει τη θέση της σε μια τεράστια παγκόσμια αγορά και για να γίνει αυτό πρέπει να επενδύσουμε σε premium σειρές», λέει το δίδυμο στο Variety.

Ωστόσο, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι μια αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη. Ενισχύθηκε από την αυξανόμενη ζήτηση για περιεχόμενο μεταξύ των πλατφορμών και των ραδιοτηλεοπτικών φορέων και αυτό ίσως οδηγήσει την ελληνική τηλεόραση στο κατώφλι της δικής της χρυσής εποχής.

Όλο αυτό μάλιστα έρχεται σε μια περίοδο που το Maestro, ένα ρομαντικό δράμα, επίσης του Mega, σε σκηνοθεσία, σενάριο και με πρωταγωνιστή τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη αγοράστηκε από το Netflix στο οποίο θα προβληθεί από την νέα χρονιά παγκοσμίως και το Milky Way, ένα εφηβικό δράμα με επίκεντρο μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σε μια επαρχιακή ελληνική πόλη, σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα μικρού μήκους Βασίλη Κεκάτου, που το αναμένουμε με ανυπομονησία, ελπίζοντας για κάτι διαφορετικό για τα δεδομένα του ελληνικού τηλεοπτικού θεάματος.

Ο πήχης ανεβαίνει σταθερά. «Υπάρχει μια ορισμένη έλξη [στη βιομηχανία], ειδικά μετά τον Σιωπηλό Δρόμο», λέει ο Ορέστης Πλακιάς, της  εταιρείας Foss Productions, η οποία παράγει και το «Maestro» και το «Milky Way» και βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Beta, Wild Bunch. και το Netflix, μεταξύ άλλων παγκόσμιων παικτών.

H άποψη του MOVE IT για την σειρά "Σιωπηλός δρόμος"

Εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι η βιομηχανία βρίσκεται σε αχαρτογράφητη περιοχή. Για πρώτη φορά, οι Έλληνες ραδιοτηλεοπτικοί φορείς άρχισαν να επιδεικνύουν προθυμία να αφήσουν τους δημιουργούς να διατηρήσουν τα δικαιώματα, προσφέροντας ένα κίνητρο σε ανεξάρτητους παραγωγούς να αναπτύξουν σειρές τις οποίες στη συνέχεια μπορούν να πουλήσουν στην διεθνή αγορά.

Ένα σημείο εκκίνησης για αυτό το ταξίδι θα μπορούσε να είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει προσφέρει ιστορικά μια βάση για έργα μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Φέτος, η Θεσσαλονίκη εισάγει το πιλοτικό πρόγραμμα για ένα ειδικό τηλεοπτικό σκέλος μέσω του κλάδου της, Agora, παρουσιάζοντας μια μονοήμερη εκδήλωση εργαστηρίων και συζητήσεων με μια σειρά από Έλληνες και διεθνείς επαγγελματίες της τηλεόρασης.

«Αποφασίσαμε ότι ήρθε η ώρα να ενταχθούμε και… να αρχίσουμε να υποστηρίζουμε τους δημιουργούς περιεχομένου τηλεοπτικών σειρών και να προσπαθήσουμε να τους φέρουμε παγκόσμιο κοινό», λέει η Αγγελική Βέργου, επικεφαλής της Αγοράς.

 «Το μόνο που έχει σημασία είναι η ιστορία που θέλεις να πεις», αναφέρουν στο Variety οι Τσαμπάνη και Καλκόβαλης. «Και αν το κάνετε σωστά, τότε όλοι μπορούν να ταυτιστούν με τους χαρακτήρες σας και να το παρακολουθήσουν χωρίς άλλους περιορισμούς».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos