Δύο βραβεία για ελληνικές ταινίες στο Φεστιβάλ Κλερμόν Φεράν

Published: 5 Feb 2023, 13:09
Συντάκτης:

Με δύο βραβεία στις αποσκευές της επιστρέφει η ελληνική αποστολή από το Φεστιβάλ Κλερμόν Φεράν στην Γαλλία, ένας θεσμός με τεράστια σημασία για τις ταινίες μικρού μήκους παγκοσμίως.

Το «Nothing Holier Than A Dolphin» της Ισαβέλας Μαργαρά απέσπασε το Βραβείο Κοινού, ως η ταινίας που άρεσε πιο πολύ στους θεατές, από όσες μετείχαν στο διαγωνιστικό τμήμα.

Στην ταινία της Ελληνίδας δημιουργού, ένας αρχαίος μύθος ξαναζωντανεύει αναπάντεχα όταν δύο ψαράδες σ’ένα μικρό χωριό στη Μεσόγειο βρίσκουν ένα δελφίνι να πνίγεται στα δίχτυα τους. Το φιλμ της αντλεί πληροφορίες και ύφος κατασκευής από τη λαϊκή παράδοση της Σάμου αλλά κι από έναν μύθο του Αρκτικού Κύκλου, μια περιβαλλοντολογική αλληγορία.

Ηθοποιοί: Δημήτρης Καταλειφός, Γιώργος Συμεωνίδης, Φλομαρία Παπαδάκη, Σαμουήλ Ακίνολα, Χρήστος Καραβέβας, Μιχαήλ Γιαννικάκης, Γιώργος Κασαπάκης

Μετά από συνεχόμενες παρουσίες (και κάποιες βραβεύσεις) σε σπουδαία φεστιβάλ του εξωτερικού, όπως Λοκάρνο, Τορόντο, Sundance, η μικρού μήκους του Θανάση Νεοφώτιστου με τίτλο «Airhostess-737» μετείχε και στο Κλερμόν Φεράν, με την πρωταγωνίστριά του, Λένα Παπαληγούρα, να τιμάται με το βραβείο γυναικείας ερμηνείας.

Στο «Airhostess-737» παρακολουθούμε μια 39χρονη αεροσυνοδό, τη Βανίνα που κάνει την πτήση Αθήνα προς Καβάλα με το Boeing-737. Με αφορμή τα σιδεράκια που πρόσφατα έβαλε, σε μια καθυστερημένη προσπάθεια για ένα τέλειο χαμόγελο, θα κληθεί να αναμετρηθεί με την, από πάντα, απούσα μητέρα της, το πτώμα της οποίας βρίσκεται στο αμπάρι του αεροπλάνου._

Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Λένα Παπαληγούρα και σε έναν συμβολικό ρόλο, ως μητέρα της (η φωνή της), συμμετέχει η Χάρις Αλεξίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos