Νύχτες 17: "Frank Serpico" - Κριτική

frank serpico
Published: 1 Oct 2017, 13:48

Σύνοψη: Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του αστυνομικού Φρανκ Σέρπικο. Την δεκαετία του ’60, υπηρετώντας στην Νέα Υόρκη, έγινε μάρτυρας της εκτεταμένης διαφθοράς που επικρατούσε στο σώμα. Αφού αρνήθηκε να γίνει μέρος της, προσπάθησε επανειλημένα να την ξεσκεπάσει. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει μισητός σε όλους τους συναδέλφους του.

Άποψη: Ο Φρανκ Σέρπικο έγινε γνωστός σε όλον τον κόσμο όταν ο Σίντνεϊ Λουμέτ γύρισε το Serpico με τον Αλ Πατσίνο, το 1973. Σήμερα ο Αντονίνο Ντ’Αμπρόσιο (Johnny Cash’s Bitter Tears Revisited) μας παρουσιάζει τον ογδοντάχρονο πρώην αστυνομικό σε ένα ειλικρινές και άμεσο πορτραίτο του. Το μεγαλύτερο προσόν του ντοκιμαντέρ είναι ο ίδιος ο πρωταγωνιστής του. Μια γοητευτική προσωπικότητα, ένας ζωντανός άνθρωπος που σε κερδίζει αμέσως με την παρουσία του.

Ο Σέρπικο περιγράφει την ζωή του, από τότε που μικρό παιδί ήθελε να γίνει αστυνομικός με σκοπό να προσφέρει στην κοινωνία. Από την αρχή στο σώμα, τον υποδέχτηκαν ως παρία, με την «κουλτουριάρικια» προσωπικότητα του και το χίπικο παρουσιαστικό του. Τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα, όταν αρνήθηκε να πάρει μέρος στο μοίρασμα της μίζας, και όταν έφτασε να μιλάει ανοιχτά για την διαφθορά σε όλα τα επίπεδα της αστυνομίας της Ν.Υ., τον πυροβόλησαν στο κεφάλι, πιθανότατα συνάδελφοι του. Ο Σέρπικο επέζησε, έγινε αφορμή να δημιουργηθεί εξεταστική επιτροπή που καθάρισε τα τμήματα, έφυγε από το σώμα και από την χώρα και από τότε μιλά συχνά σε συνέδρια και πανεπιστήμια για τις εμπειρίες του και τον ρόλο που πρέπει να έχει η αστυνομία σε μία ανοιχτή δημοκρατία.

Ο Ντ’Αμπρόσιο κάνει ένα τίμιο πορτρέτο, βάζοντας πολλούς ανθρώπους να μιλήσουν, οι περισσότεροι από αυτούς άμεσα εμπλεκόμενοι με την ιστορία, και παρότι δείχνει θαυμασμό για τον πρωταγωνιστή του, ευτυχώς δεν μετατρέπεται  σε θαυμαστή του. Ο ρυθμός είναι καλός γενικά, αν και κάποια θέματα επαναλαμβάνονται παρά την μικρή διάρκεια. Μεγάλη έλλειψη το ότι δεν μας δείχνει ποια ακριβώς ήταν η κατάσταση στο αστυνομικό σώμα εκείνη την εποχή, αλλά και κατ επέκταση η έκταση της εγκληματικότητας στην Νέα Υόρκη πριν 50 χρόνια.

Αυτό που δείχνει καλά, είναι οι απόψεις του Σέρπικο για το ποια πρέπει να είναι η αστυνομία: Ανοιχτή στην εξέλιξη, ανοιχτή στον έλεγχο, οι άτιμοι να φοβούνται τους τίμιους εντός της –και όχι το αντίθετο. Και να μπορεί να ανοίγει τα μυαλά της, έτσι ώστε να μπορούν να υπηρετούν σε αυτήν άνθρωποι σαν τον Φρανκ Σέρπικο.

7/10

Βασίλης Παπαστεργίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο