Aφιέρωμα: Σκηνοθέτες σε ταινίες άλλων σκηνοθετών

Δημοσίευση: 8 Ιουλίου 2020, 17:30
Συντάκτης:

Βλέποντας την ταινία Περιφρόνηση του Jean-Luc Godard στα θερινά σινεμά που κυκλοφόρησε και εξακολουθεί να παίζεται με επιτυχία, έρχεσαι αντιμέτωπος όχι μόνο με μία από τις ωραιότερες ταινίες του Πάπα της Nouvelle Vague, ή και εν γένει του γαλλικού σινεμά των 60s, αλλά και με μια εξαιρετική συνθήκη. Ένας σπουδαίος σκηνοθέτης, ο Fritz Lang, υποδύεται τον εαυτό του σε ταινία του Godard. Αυτή η συνύπαρξη των δύο σκηνοθετών είναι κάτι που σίγουρα εξάπτει το ενδιαφέρον των απανταχού σινεφίλ. Και δεν έχει γίνει λίγες φορές. Θα θυμηθούμε μερικές εξ αυτών, πάντα αναφερόμενοι σε σκηνοθέτες που είναι κατά βάση σκηνοθέτες και όχι ηθοποιοί, επομένως δεν θα αναφερθούν οι Orson Welles, Woody Allen, Clint Eastwood, Robert Redford και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

1. Fritz Lang-Jean Luc Godard

Στην ταινία Le Mempris ο Michel Picoli με την σύζυγό του Brigitte Bardot έχουν πάει στην Ιταλία καθώς θα γυριστεί η Οδύσσεια του Ομήρου από τον Lang και ο Picoli έχει αναλάβει την διασκευή του σεναρίου. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις τον ίδιο τον Lang, έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του γερμανικού εξπρεσιονισμού των 20s και 30s που έπειτα από την άνοδο του Χίτλερ εγκαθίσταται μόνιμα στις ΗΠΑ, μεταπηδώντας στην μετεξέλιξη του εξπρεσιονιστικού κινηματογράφου, στο film noir, να υποδύονται έναν από τους βασικούς ρόλους σε μια ταινία πολύ διαφορετικού ύφους από εκείνες που τον καθιέρωσαν.

2. Victor Sjostrom-Ingmar Bergman

Μια ιστορική στιγμή για τον κινηματογράφο αποτελεί η συνύπαρξη δύο σπουδαίων σουηδών σκηνοθετών στις Άγριες Φράουλες (1957), ένα από τα πρώιμα αριστουργήματα του Bergman. Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχε σκεφτεί μόνο έναν, τον Sjostrom, που αν δεν τον ξέρετε, είναι ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σκανδιναβικού κινηματογράφου, ένα από τα είδωλα του Bergman, που του άσκησε τεράστια επιρροή με ταινίες του όπως το The Phantom Carriage (1921). Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του βωβού κινηματογράφου, ενώ ο Bergman εξακολουθεί να θεωρείται ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών.

3. John Huston-Otto Preminger

O Huston είναι αναμφίβολα ένα από τα πολύ σημαντικά κεφάλαια αυτού που ονομάζουμε κλασικό Χόλιγουντ. Πατέρας της ηθοποιού Anjelica Huston, ο John έχει υπογράψει μερικά σπουδαία γουέστερν και όχι μόνο. Έχει καταπιαστεί με film noir, με δράμα, με περιπέτειες. Η πρώτη εμφάνιση ως ηθοποιού σε ταινία άλλου σκηνοθέτη έγινε το 1963 στο The Cardinal του Preminger. Για την ερμηνεία του μάλιστα προτάθηκε για Όσκαρ Β΄Ανδρικού Ρόλου.

4. John Huston-Roman Polanski

Έπειτα από την προηγούμενη εμπειρία του, έπαιξε ξανά σε ταινία το 1974 στην θρυλική Chinatown του Roman Polanski. Στην ταινία βέβαια πρωταγωνιστούσε ο γαμπρός του, ο Jack Nicholson, σύντροφος της Anjelica Huston εκείνη την περίοδο. Μια ταινία που έμεινε κοντά στο στιλ του Huston, διαφοροποιούμενη ταυτόχρονα καθώς ακολουθούσε τα βήματα του νέου αμερικάνικου σινεμά των 70s. Μετά από αυτήν την ταινία, έπαιξε και σε μία του Orson Welles, το The Other Side of the Wind, που μέχρι πρόσφατα ήταν ανολοκλήρωτη. Αποκαταστάθηκε από το Netflix που την πρόβαλε, αν και πάλι είναι μια ημιτελής ταινία που συχνά δεν βγάζει νόημα.

5. John Cassavetes-Roman Polanski

Σε ταινία του Polanski έχουμε δει έναν ακόμα σπουδαίο σκηνοθέτη, τον πατέρα του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά, τον John Cassavetes. Ο Cassavetes είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως ηθοποιός, αλλά έμεινε γνωστός ως σκηνοθέτης. Στο Rosemary's Baby (1968), μια κλασική ταινία του είδους, ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης διατηρούσε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, πλάι στην Mia Farrow.

6. Roman Polanski-Giuseppe Tornatore

Με την σειρά του ο Roman Polanski έχει εμφανιστεί σε μικρούς ρόλους τόσο δικών του ταινιών, όσο και άλλων Πολωνών στην αρχή της καριέρας του, όπως του Andrzej Wajda. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο όμως τον έχουμε δει το 1994 στο Una Pura Formalita του Giuseppe Tornatore, πλάι στον Gerard Depardieu. Μια ταινία δωματίου, στην οποία παίζουν σχεδόν μόνο οι δυο τους, ένα θρίλερ που εντυπωσιάζει και εκπλήσσει με το τέλος του, μια από τις σπουδαιότερες στιγμές στην φιλμογραφία του Tornatore.

7. Francois Truffaut-Steven Spielberg

Μερικές συνεργασίες σίγουρα εκπλήσσουν, καθώς ποιος θα περίμενε να δει τον Truffaut, έναν από τους πρωτεργάτες της Nouvelle Vague σε ταινία του Spielberg και μάλιστα στο Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου (1977). Και όμως ο γάλλος σκηνοθέτης κρατά έναν από τους βασικούς ρόλους, αυτόν του γάλλου επιστήμονα που αναζητά τα UFO στις ΗΠΑ. Ένας ρόλος για τον οποίον συζήτησαν οι γάλλοι ηθοποιοί Gerard Depardieu, Philippe Noiret, Jean-Louis Trintignant αλλά και ο Ιταλός Lino Ventura. Τελικά επελέγη ο γάλλος σκηνοθέτης στον μόνο ρόλο που υποδύθηκε σε ταινία άλλου σκηνοθέτη. Μάλιστα κατά την διάρκεια των γυρισμάτων έγραφε το σενάριο για την δική του ταινία The Man Who Loved Women (1977), ενώ ξεκίνησε να γράφει και ένα μυθιστόρημα με τίτλο The Acror, το οποίο εν τέλει εγκατέλειψε.

8. Martin Scorsese-Akira Kurosawa

Μια εξίσου απρόσμενη συνεργασία, αυτή του αμερικανού σκηνοθέτη Scorsese με τον Ιάπωνα Kurosawa. Στην ταινία Dreams του δεύτερου, το 1990, ο Scorsese όχι απλώς έπαιξε αλλά υποδύθηκε τον ολλανδό ζωγράφο του 19ου αιώνα, Vincent van Gogh. Η ταινία αποτελούταν από οκτώ βινιέτες, στην μία εκ των οποίων, με τον τίτλο Crows, πρωταγωνιστούσε ο αμερικανός δημιουργός. Όλες οι βινιέτες θα λέγαμε ότι διακατέχονταν από ένα πνεύμα μαγικού ρεαλισμού, καθώς στην βινιέτα με τον Van Gogh, ένας σπουδαστής τέχνης μπαίνει στον κόσμο του Van Gogh και συνομιλεί μαζί του.

9. Werner Herzog-Christopher McQuarrie

Αυτή δεν είναι η μόνη συνεργασία που έχει κάνει ως ηθοποιός, αφού έχει εμφανιστεί και άλλες φορές, συνήθως σε μικρούς ρόλους. Είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή, μαζί με τον ρόλο που έκανε στην σειρά της Disney από τον κόσμο του Star Wars, The Mandalorian. Στο Jack Reacher (2012) του McQuarrie με τον Tom Cruise, ίσως ξαφνιάζει να βλέπεις τον Herzog, έναν από τους τρεις θεμελιωτές του νέου γερμανικού σινεμά των 70s-80s, μαζί με τον Wenders και τον Fassbinder.

10. Sydney Pollack-Stanley Kubrick

Και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε ταινία ή σειρά άλλου σκηνοθέτη, αλλά είναι μια φοβερή συνεργασία, καθώς ο Pollack, σκηνοθέτης του Out of Africa, που του έδωσε το Όσκαρ, του Tootsie, εμφανίζεται ως ηθοποιός στο κύκνειο άσμα του σπουδαιότερου αμερικανού σκηνοθέτη όλων των εποχών, του Staney Kubrick. Για την ταινία του, Eyes Wide Shut (1999) τα έχουμε συζητήσει σε προηγούμενη ανάρτηση.

11. Spike Jonze-David O. Russell

Δύο ταλαντούχοι και πολύ διαφορετικοί σκηνοθέτες του νεότερου αμερικανικού κινηματογράφου, ο Jonze (Being Jonh Malkovich, Adaptation, Her) συναντά τον Russell (The Fighter, Οδηγός Αισιοδοξίας, Joy) στην ταινία Three Kings (1999). Πρωταγωνιστούν τέσσερις άνδρες, ο George Clooney, o Ice Kube, o Mark Walhberg και ο Spike Jonze ως τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες που κυνηγούν χρυσό το 1991 κατά την διάρκεια των συρράξεων στο Ιράκ εναντίον του Σαντάμ Χουσείν. Ο Jonze δεν είχε ξαναπαίξει μέχρι τότε, παρόλα αυτά ο Russell ήθελε εκείνον για τον ρόλο και κατάφερε να πείσει τους παραγωγούς να τον προσλάβουν.

12. Sofia Coppola-Francis Ford Coppola

Ίσως η πιο προφανής συνεργασία, όταν η σκηνοθέτρια Sofia Coppola, χρόνια πριν αφοσιωθεί στην σκηνοθεσία, έπαιξε σε ταινίες του πατέρα της, Francis Ford Coppola, όπως στον Νονό (και στα τρία, αν και μόνο στον τρίτο είχε μεγάλο ρόλο), καθώς επίσης και στα Outsiders, Rumble Fish, The Cotton Club, Peggy Sue Got Married. Εκτός του πατέρα της, την έχουμε δει και σε ένα Star Wars του George Lucas, συγκεκριμένα στο Episode I: The Phantom Menace (1999).

13. Quentin Tarantino-Robert Rodriguez

Τον Tarantino τον έχουμε δει αρκετές φορές σε δικές του ταινίες, έχει όμως εμφανιστεί και σε ταινίες του φίλου του, του τεξανού Robert Rodriguez. Τον έχουμε δει στο Desperado (1995) με τον Antonio Banderas, στο From Dusk till Dawn σε σκηνοθεσία Rodriguez και σενάριο δικό του αλλά και σε cameo στο Planet Terror (2007) αλλά και σε cameo ενός άλλου σινεφίλ σκηνοθέτη, του Peter Bogdanovich, στο She's Funny That Way (2014). Μικρό ρόλο έχει κρατήσει και σε ένα western του ιάπωνα σκηνοθέτη Takashi Miike, στο Sukiyaki Western Django (2007), που είχε βασιστεί στο Django του Sergio Corbucci (1966), από το οποίο επηρεάστηκε και ο ίδιος για τον δικό του Django το 2012.

Περισσότερα κινηματογραφικά θέματα σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον blogspot.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 8 Ιουλίου 2020, 17:30
Ενημέρωση: 8 Ιουλίου 2020, 17:38
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Prey

Prey

Θα το βρείτε: Disney+

Το στερνοπαίδι του Predator στριμάρει Disney Plus και εννοείται θερίζει χωρίς να παίρνει αιχμαλώτους.
1 ημέρα