9 σκηνοθέτες που μπορούν να πουλήσουν μια ταινία μόνο με το όνομά τους

Δημοσίευση: 11 Ιαν. 2023, 19:34
Συντάκτης:

Μερικοί σκηνοθέτες είναι από μόνοι τους ένα brand name και είναι ικανοί να πουλήσουν μια ταινία με την απλή αναφορά των ονομάτων τους. Ονόματα φορτωμένα με προσδοκίες, που έχουν κατακτήσει ένα συγκεκριμένο είδος κινηματογραφικής δημιουργίας ή έχουν υπάρξει τόσο επαναστατικά στις δημιουργίες τους που κάθε ταινία τους καταναλώνεται άμεσα από όποιον επιθυμεί να συμβαδίζει με την τελευταία κινηματογραφική τάση.

<a href="/afieromata/afieroma-skinothetes-poy-ekanan-remake-ston-eayto-toys/69666">Αφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους</a>ΣΧΕΤΙΚΑΑφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους

Αυτό ίσχυε σίγουρα για τους Άλφρεντ Χίτσκοκ, Φράνσις Φορντ Κόπολα και Στάνλεϊ Κιούμπρικ, που δημιούργησαν σταθερά μερικές από τις καλύτερες ταινίες του 20ού αιώνα. Αγοράζοντας ένα εισιτήριο για να δουν τη δουλειά τους, οι θεατές αγόραζαν το στυλ και τη μορφή αφήγησής τους, ενώ σπάνια απογοητεύονταν από τις ταινίες τους.

Μελετώντας το περιβάλλον των σύγχρονων κινηματογραφιστών, έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με εννιά σκηνοθέτες που μπορούν να πουλήσουν τις ταινίες τους μόνο με το όνομά τους. Ακολουθούν τα ονόματα εκείνων που αποτελούν το big thing στις αφίσες των ταινιών, πάνω από τους αστέρες του κινηματογράφου και τα πολύχρωμα γραφικά:

Πολ Τόμας Άντερσον

Έχοντας καθιερώσει την κομψή προσέγγισή του στη δημιουργία ταινιών εδώ και αρκετά χρόνια, ο Αμερικανός σκηνοθέτης Πολ Τόμας Άντερσον έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους εργαζόμενους κινηματογραφιστές, λειτουργώντας σε σταθερά υψηλό επίπεδο. Παρόμοια με τις ταινίες του Κουέντιν Ταραντίνο, ο Άντερσον μπορεί να προσελκύσει το καλύτερο υποκριτικό ταλέντο του σύγχρονου κινηματογράφου, όπως συνέβη με την πιο πρόσφατη ταινία του, “Licorice Pizza”.

Κάθε νέα του κυκλοφορία μπαίνει σχεδόν αμέσως στα βιβλία ιστορίας της κινηματογραφικής τέχνης, για να αγαπηθεί για πολλά χρόνια.

Τζέιμς Κάμερον

Στη δεκαετία του 1980, λίγοι σκηνοθέτες μπορούσαν να φτάσουν το μεγαλείο του Τζέιμς Κάμερον, του σκηνοθέτη που δημιούργησε κλασικές ταινίες όπως τα “The Terminator”, “True Lies”, “Titanic” and “Avatar”. Γνωστός για τα πανίσχυρα κινηματογραφικά του επιτεύγματα, ο Κάμερον κατέχει δύο θέσεις στις τρεις πρώτες ταινίες με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών.

Με το “Avatar: The Way of Water” επιβεβαιώθηκε ο ισχυρισμός. Η εντυπωσακή του ταινία ξεπέρασε ήδη το 1 δις εισπράξεις παγκοσμίως... 

Μπονγκ Τζουν-Xο

Η απαράμιλλη επιτυχία του νικητή της Καλύτερης Ταινίας στα Όσκαρ και του Χρυσού Φοίνικα 2019, Bong Joon-ho, για το “Parasite”, έχει κάνει τον σκηνοθέτη ένα καυτό όνομα στον χώρο. Πειραματιζόμενος με το είδος, το χιούμορ και τις σουρεαλιστικές απόψεις για κοινωνικά ζητήματα, ο Τζουν-χο είναι ένας υπέροχος δημιουργός, με σχολαστική ματιά στη λεπτομέρεια και έμφυτη αγάπη για την τέχνη.

Ενώ το Parasite είναι σίγουρα η πιο διάσημη ταινία του, οι προηγούμενες, συμπεριλαμβανομένων των “Memories of Murder”, “The Host” και “Okja”, αξίζουν παρόμοιου επιπέδου έπαινο και την αναγνώριση πως o σκηνοθέτης δεν κάνει ποτέ κάτι ίδιο δύο φορές.

Ντέιβιντ Λιντς

Υπάρχουν λίγα στυλ στον κινηματογράφο που παραμένουν τόσο ξεχωριστά όσο του Ντέιβιντ Λιντς. Σκοτεινές, κυκλοθυμικές και εντελώς πειραματικές, οι ταινίες του Λιντς αφορούν τον ασυνείδητο ονειρικό κόσμο, με τους θαυμαστές του έργου του να είναι φανατικοί σε κάθε νέα κυκλοφορία του. Όσοι τον αγαπούν τον αγαπούν πραγματικά, με το όνομά του σε μια ταινία να είναι αρκετό για να αγοράσει κάποιος ένα εισιτήριο.

Αν και ο Λιντς είναι εκτός του κινηματογραφικού παιχνιδιού εδώ και αρκετό καιρό, υπάρχουν πολλοί που αν επέστρεφε θα τον υποδέχονταν με ανοιχτές αγκάλες.

Κρίστοφερ Νόλαν

Ο Βρετανός σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν, που θεωρείται κάτι σαν ένας σύγχρονος Τζέιμς Κάμερον, απολαμβάνει να παίζει με τις τεχνικές λεπτομέρειες σαν να ήταν απλά παιχνίδια η κινηματογράφηση, το μοντάζ και ο σχεδιασμός παραγωγής. Αυτό αποδείχθηκε στην κυκλοφορία του “Inception” το 2010, με τον σκηνοθέτη να χρησιμοποιεί αρκετά εντυπωσιακά τεχνικά στοιχεία για να ζωντανέψει την ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Από τότε, η επωνυμία του Νόλαν γίνεται όλο και ισχυρότερη, με ταινίες όπως το “Interstellar”, το “Dunkirk” και το “Tenet”, καθεμία από τις οποίες αποτελεί μια κινηματογραφική εμπειρία που προκαλεί δέος.

Τζόρνταν Πιλ

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Τζόρνταν Πιλ έχει γυρίσει μόνο τρεις μεγάλου μήκους ταινίες, ωστόσο, παραμένει μια από τις πιο σημαντικές μορφές στον σύγχρονο κινηματογράφο. Το brand name του δημιουργήθηκε με την κυκλοφορία της ταινίας “Get Out” το 2017, που άλλαξε το perception του κόσμου για τις ταινίες τρόμου, σπάζοντας το φράγμα μεταξύ του mainstream και του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Πλέον, κάθε κυκλοφορία του παρακολουθείται στενά, με το κοινό να ανυπομονεί να δει κάθε νέα του πρωτότυπη δημιουργίσ.

Πιο πρόσφατα, το sci-fi “Nope” του 2022 βγήκε με τρέιλερ που χρησιμοποιούσε το “Jordan Peele” με έντονα γράμματα στην αρχή της πρώτης σεκάνς.

Μάρτιν Σκορσέζε

Υπάρχει ένα ισχυρό σύνολο κλασικών σκηνοθετών που πουλούν εισιτήρια με την απλή αναφορά του ονόματός τους, και ο Μάρτιν Σκορσέζε είναι ένας από αυτούς. Έχοντας σκηνοθετήσει ταινίες όπως τα “Goodfellas”, “Taxi Driver” και “Raging Bull” πιο παλιά, ο Αμερικανός σκηνοθέτης έχει κερδίσει αρκετά εύσημα από τους κριτικούς και το κοινό.

Με ένα ιδιαίτερο στυλ, ο Σκορσέζε παραμένει ένας από τους σημαντικότερους κινηματογραφιστές του σύγχρονου σινεμά. Η ταινία του 2023 “Killers of the Flower Moon” θα είναι σίγουρα ένα ακόμα έργο του που θα γίνει κλασικό.

Κουεντίν Ταραντίνο

Με μια ισχυρή ομάδα θαυμαστών σε όλο τον κόσμο, ο Κουέντιν Ταραντίνο έχει ένα όνομα που υπογράφει την επιτυχία . Λειτουργώντας συνεχώς στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης κουλτούρας, η πιο πρόσφατη ταινία του Tarantino φιλοξένησε μερικούς από τους πιο καταξιωμένους αστέρες του χώρου, καθώς και μερικούς ανερχόμενους, όπως οι Margot Robbie, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Margaret Qualley, Austin Butler, Maya Hawke, Victoria. Pedretti και Sydney Sweeney.

Ανεξάρτητα από το έργο στο οποίο ο Tarantino βάζει το όνομά του, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οι θαυμαστές του θα βγουν από την αίθουσα ενθουσιασμένοι. Γουέστερν, πολεμικό δράμα, έπος 3 ωρών, ό,τι και να είναι, το κοινό θα έρθει.

Ντενί Βιλνέβ

Μετά την αξιοσημείωτη παγκόσμια επιτυχία του “Dune”, ο Ντενί Βιλνέβ έγινε ένας από τους πιο διάσημους κινηματογραφιστές. Μετά τα επιτυχημένα “Arrival” και “Blade Runner 2049” ο λάτρης των μεγάλων ιστοριών επιστημονικής φαντασίας, Βιλνέβ, είναι ο τέλειος σκηνοθέτης για μια σύγχρονη βιομηχανία που λαχταρά τόσο τα θεάματα.

Επόμενη ταινία του θα είναι το “Dune: Part II”, μια ταινία που αναμένεται ήδη με ενθουσιασμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos