Far from the madding crowd

far from the madding crowd - κριτική ταινίας

Τι δουλειά έχει ο Σκανδιναβός Τόμας Βίντερμπεργκ στο τιμόνι της διασκευής ενός μελοδράματος εποχής της αγγλικής επαρχίας; Έχει και πολύ σημαντική, μάλιστα.

Ο αγαπημένος Δανός δημιουργός καταπιάνεται με ένα σπουδαίο κείμενο, το ομώνυμο κλασσικό μυθιστόρημα του Τόμας Χάρντι από το 1874, έχει αντιληφθεί την σαρωτική δύναμη του κειμένου και την εφαρμογή του στις σημερινές κοινωνικές δομές και νόρμες και δεν διστάζει να το απλώσει κινηματογραφικά με την μοναδική του μαεστρία. 

Αδιαφορεί για την μεταφορά του Τζον Σλέσινγκερ το 1967 με Τζούλι Κρίστι, Άλαν Μπέιτς, Πίτερ Φιντς και Τέρενς Σταμπ και στήνει ένα κινηματογραφικό σύμπαν απόλυτα συμβατό με το δικό του στυλ, αλλά παράλληλα που σέβεται σε υπερθετικό βαθμό το κείμενο, ενώ την ίδια στιγμή φροντίζει να καδράρει σχεδόν ασφυκτικά τους ηθοποιούς του, ώστε να συγχρονιστούν σε αυτό το παραλήρημα πάθους που σαν ορμητική θάλασσα απειλεί να διαλύσει τις καλοστημένες αντοχές τους. 

Μπορεί μεν να ατυχεί με την πρωταγωνίστρια (η άχρωμη και άοσμη Κάρεϊ Μάλιγκαν δεν πείθει σχεδόν σε καμία στιγμή ότι σαγηνεύει οποιοδήποτε αρσενικό την συναντά, ενώ παράλληλα δίνει τρομερή μάχη για να βρει την επαγγελματική της θέση και να υπερασπιστεί τα συναισθηματικά της πιστεύω σε ένα απόλυτα ανδροκατούμενο σύμπαν), αλλά οι υπόλοιποι τρεις κεντάνε. Ιδιαίτερα ο Ματίας Σόνερτς που αποδίδει με αυτόν τον ξεχωριστό μαγνητισμό του και με σωματικό εκτόπισμα τον σταθερό σαν βράχο και διορατικό (μα διστακτικό) αγρότη (και ναι, θυμίζει ξανά Μάρλον Μπράντο) και ειδικότερα ο Μάικλ Σιν, σχεδόν συγκλονιστικός στις σκηνές στις οποίες λυγίζει από το βάρος του συναισθηματισμού και του τραγικού ανολοκλήρωτου έωτα που βιώνει και που τον καταρρακώνει.

Ο Βίντερμπεργκ παραμένει με περισσότερο από όσο απαιτείται, καθαρό βλέμμα απέναντι στα τεκταινόμενα, αποφεύγοντας να καταφύγει στις ευκολίες του μελοδραματισμού αφηγηματικού οχήματος με μια φαινομενική (και μόνο) ελαφρότητα, δεν κρίνει, ούτε κατακρίνει, όμως τελικά με έναν αδιόρατα βασανιστικό τρόπο σε κρατά καθηλωμένο στο κάθισμά σου μέχρι την τελική σκηνή.

Υπόθεση:
Βασισμένο στο κλασικό μυθιστόρημα του Τόμας Χάρντι, το «Μακριά από το Πλήθος» είναι η ιστορία της Μπάθσιμπα Έβερντιν (Κάρεϊ Μάλιγκαν), μιας ανεξάρτητης και δυναμικής νεαρής γυναίκας που κληρονομεί τη φάρμα του θείου της. Οικονομικά αυτόνομη (κάτι το σπάνιο στη βικτωριανή εποχή), όμορφη και πεισματάρα, η Μπάθσιμπα προσελκύει τρεις πολύ διαφορετικούς αλλά αποφασισμένους μνηστήρες: τον Γκάμπριελ Όουκ (Ματίας Σένερτς), έναν βοσκό μαγεμένο από την ισχυρογνωμοσύνη της, τον Φρανκ Τρόι (Τομ Στέριτζ), έναν όμορφο και απερίσκεπτο λοχία, και τον Ουίλιαμ Μπόλντγουντ (Μάικλ Σιν), έναν ευκατάστατο και ώριμο εργένη. Όσο η Μπάθσιμπα περιτριγυρίζεται από τους τρεις άνδρες και πορεύεται ανάμεσα στα δεσμά του πάθους, της εμμονής και της προδοσίας, πρέπει να βρει τον δικό της δρόμο προς την ευτυχία και όλα όσα επιθυμεί. Η διαχρονική αυτή ιστορία των επιλογών και του πάθους της διερευνά την φύση των σχέσεων και της αγάπης – καθώς και της ανθρώπινης ικανότητας να ξεπερνά τις δυσκολίες χάρη στην προσαρμοστικότητα και την αποφασιστικότητα.  

 

Πρώτη δημοσίευση: 25 Ιουνίου 2015, 22:05
Ενημέρωση: 13 Ιουλίου 2015, 19:10
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Far from the madding crowd (Μακριά από το πλήθος)
Έτος: 
Διάρκεια: 
119
Εταιρία διανομής: 
Release: 
25 Ιουνίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos