Αλλού, παντού

Αλλού, παντού - κριτική ταινίας

Η ταινία Αλλού, Παντού αφηγείται την ιστορία του Σαχίν, ενός 20χρονου πρόσφυγα από το Ιράν που έχει εγκαταλείψει τη χώρα του αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Η ταινία αποτελεί ένα οπτικοακουστικό κολαζ που παράγεται αποκλειστικά από εικόνες από κάμερες παρακολούθησης και webcams ενώ η αφήγηση “συνομιλεί” με γραπτά μηνύματα, συζητήσεις και τηλεφωνήματα.

Το Αλλού, Παντού είναι ένα πειραματικό ντοκιμαντέρ που ξεπερνάει τα όρια του κινηματογραφικού αυτού είδους ενώ συγχρόνως επαναπροσδιορίζει την κινηματογραφική φόρμα των ταινιών με θέμα τη μετανάστευση. Στην παράδοση της Chantal Akerman και άλλων δημιουργών που διεύρυναν τα όρια του κινηματογράφου του πραγματικού, το Αλλού, Παντού, «καταλήγει, χωρίς να χρησιμοποιεί ποτέ την συμπόνια για να τραβήξει την προσοχή, στην απεικόνιση ενός κόσμου: του δικού μας κόσμου, που ενώ λιμνάζει στους φόβους, στα δίκτυα, στα ελαττώματα και στα σφάλματα του, μπορεί να διασταυρωθεί – σε τυχαίες συνοριακές ζώνες και προσφυγικούς καταυλισμούς – με διάττοντες αστέρες ελευθερίας και επιθυμίας» όπως αναφέρει ο Vincent Dieutre.

Πάνω από όλα όμως, η ιστορία του Σαχίν, όπως έχουν επιλέξει να την αφηγηθούν οι σκηνοθέτιδες, μας υπενθυμίζει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης κατάστασης. Μέσα σε έναν κόσμο διαποτισμένο από εικόνες υψηλής ανάλυσης, φίλτρα και στυλιζαρισμένα στιγμιότυπα στα social media, η ταινία κάνει ορατές τις αθέατες οπτικές αφηγήσεις που καταγράφονται από τα συστήματα επιτήρησης - τόσο αόρατες αλλά και τόσο πραγματικές.'

Προηγείται της προβολής η μικρού μήκους ταινία Safar (Journey, 2019) των Alexander Barquero, Kyra Sacks, Natascha Erfanipour.
 

Πρώτη δημοσίευση: 9 Δεκ. 2021, 01:39
Ενημέρωση: 16 Δεκ. 2021, 01:41
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Αλλού, παντού (Ailleurs, partout)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
62
Εταιρία διανομής: 
Release: 
9 Δεκεμβρίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο