"Είμαστε όλοι από την Αθήνα!"

"Είμαστε όλοι από την Αθήνα!"
Δημοσίευση: 13 Σεπτεμβρίου 2010, 01:47
Συντάκτης:

Move It: Είστε ένας καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης θεατρικών έργων. Πως αποφασίσατε να σκηνοθετήσετε την πρώτη σας ταινία;

«Πιστεύω ότι ηθοποιοί, σκηνογράφοι, συγγραφείς, ποιητές, χορογράφοι και σκηνοθέτες παίζουν στον ίδιο κήπο. «Δεν είμαστε πολλοί, αλλά είμαστε όλοι από την Αθήνα» είχε πει κάποτε ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι! Για να πας από τη μια μεριά του κήπου στην άλλη, είναι απλά ζήτημα χρόνου και τύχης. Εγώ αισθάνθηκα την ανάγκη να αφηγηθώ αυτήν την πραγματική ιστορία. Είχα αναφέρει την ιστορία σε πολλούς σκηνοθέτες, αλλά κατέληξα να γυρίσω την ταινία εγώ».

Move It: Η βασική σκηνή της ταινίας, που είναι και ο τίτλος του έργου, είναι μεταφορική. Αντιπροσωπεύει την Ρουμανία υπό τον ζυγό του κομμουνισμού;

«Όχι, η Ρουμανία δεν υποχρεώθηκε ποτέ να μείνει σιωπηλή. Το δικαίωμα να μιλάει κανείς δυνατά και ξεκάθαρα ήταν υπό απαγόρευση. Ο λαός της Ρουμανίας όμως υπέφερε, αλλά πάντα διατηρούσε το χιούμορ του. Παραδόξως, όσο πιο πολύ καταπιεζόταν η χώρα αυτή, άλλο τόσο μας έβγαινε στην επιφάνεια ένα μαζοχιστικό χιούμορ». 

Move It: Τι στυλ θέλατε να δώσετε στην ταινία σας;

«Ποτέ δεν έχω πέσει θύμα κάποιου συγκεκριμένου στυλ, τάσης ή δόγματος. Η φόρμα του έργου βγαίνει από την ουσία του και η κάθε ιστορία βρίσκει την δική της απόχρωση. Ή μάλλον αποχρώσεις, γιατί η ζωή δεν είναι μονόχρωμη και πάντα απαιτεί πολλαπλές αλλαγές παλέτας. Η ταινία στρέφεται εναλλακτικά από την τραγωδία στην παρωδία και από την πραγματικότητα στην φαντασία». Οι ταινίες του Εξπρεσιονισμού μου κινούν το ενδιαφέρον ή μπορεί και να έχει να κάνει με αυτόν τον «φανταστικό ρεαλισμό» με την έννοια που περιγράφει τον εαυτό του ο συγγραφέας Γκάμπριελ Γκαρθία Μάρκεθ ως «ρεαλιστικός!»

Move It: Πώς ακριβώς έχει επηρεάσει η διεθνής επιτυχία αυτού του «Ρουμανικού Νέου Κύματος» τον Ρουμανικό κινηματογράφο;

«Οι ταινίες του Mungiu (4 μήνες, 3 εβδομάδες, 2 ημέρες) ή Puiu (Ο θάνατος του κ. Λαζαρέσκου) είναι μινιμαλιστικές. Αυτές οι ταινίες είναι το αποτέλεσμα ενός δυναμικού κινηματογραφικού παρελθόντος που είχε εκμηδενιστεί από την πολιτική κατάσταση της Ρουμανίας, ενώ σημαντικό ρόλο στην αισθητική τους έπαιξε και το οικονομικό πρόβλημα»

Δημοσίευση: 13 Σεπτεμβρίου 2010, 01:47
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ