ΣΕΙΡΕΣ

"Fiasco": Εντελώς meta, με σινεφίλ γέλια

Δημοσίευση: 22 Μαΐου 2024, 20:07
Συντάκτης:

Σύνοψη: Όταν ξεσπά η καταστροφή στο σετ της πρώτης ταινίας ενός σκηνοθέτη, το συνεργείο του απαθανατίζει τις αναποδιές, τους εκβιασμούς και το σαμποτάζ που ακολουθούν.

<a href="/nea/money-and-blood-neyro-roi-ermineies/70010">"Of money and blood": Nεύρο, ροή, ερμηνείες</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Of money and blood": Nεύρο, ροή, ερμηνείες

Άποψη: Από το θεατρικό έργο Noises off του Michael Frayn που έχει ανέβει αρκετές φορές και στην Ελλάδα (πιο πρόσφατα ως Το Σώσε) μέχρι ταινίες των Κοέν και του Hazanavicius, έχουμε βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωποι με το ανέβασμα/γύρισμα ή το χάος του ανεβάσματος/γυρίσματος μιας θεατρικής παράστασης ή κινηματογραφικής ταινίας.

Το γαλλικό Φιάσκο του Igor Gotesman με συνδημιουργό τον δημοφιλή γάλλο ηθοποιό Pierre Niney (Yves Saint Laurent, Frantz, The Book of Solutions) που πρωταγωνιστεί, επιχειρεί να δείξει τι μπορεί να πάει στραβά στο σετ της πρώτης ταινίας ενός φέρελπι δημιουργού.

Μπορεί να μην καταλήγει σε φιάσκο, χωρίς να είναι όμως ούτε κάτι τρομερό, είναι μια ευχάριστη προσθήκη στον ωκεανό περιεχομένου του Netflix που προκαλεί σινεφίλ γέλια μέσα από τον κυκεώνα στραβοπατημάτων στα οποία οδηγούνται οι συντελεστές.

Το Φιάσκο είναι τελείως meta καθώς δεν είναι μόνο μια σειρά που δείχνει τα γυρίσματα μιας υποτιθέμενης ταινίας, αλλά ταυτόχρονα είναι και το ντοκιμαντέρ στο οποίο διηγούνται οι χαρακτήρες το γιατί πήγε στραβά η ταινία.

Από την μία δηλαδή μια κωμωδία καταστάσεων όπου όλα πάνε λάθος και από την άλλη ένα ψευδοντοκιμαντέρ με τους ήρωες να μιλάνε απευθείας στον φακό για τις μεταξύ τους σχέσεις.

Μιας και βρισκόμαστε στην σημερινή εποχή, η ταινία αποτυγχάνει για διάφορους λόγους. Όχι μόνο επειδή δεν τα βρίσκουν οι συντελεστές μεταξύ τους ή υπάρχουν προβλήματα παραγωγής ή επειδή ο νεαρός σκηνοθέτης δεν έχει ένα συγκροτημένο όραμα αλλά και επειδή στα πλαίσια της political correct εποχής μας, ο σκηνοθέτης βιντεοσκοπείται να κάνει μια σεξιστική αναφορά για το στήθος μιας ηθοποιού, κάτι που ειπώθηκε σε άλλο context και χωρίς να το εννοεί, μόνο που αυτό γιγαντώθηκε μέσα από το βίντεο και την αναπαραγωγή του και έτσι τρέχει να προλάβει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Ο Pierre Niney είναι πολύ καλός στον ρόλο ενός χαμένου μέσα στον κόσμο του, άπειρου και τρελαμένου να συγκεντρώσει τα πάντα σκηνοθέτη, φανερώνοντας την τρομερά απαιτητική δουλειά που έχει ένας δημιουργός κατά την διάρκεια των γυρισμάτων.

Αστείο και γρήγορο, που βέβαια εξαντλεί τον εαυτό του στα πρώτα δύο-τρία επεισόδια και μετά μηρυκάζει τα αστεία του σε μια προσπάθεια τα ευτράπελα να δίνουν την θέση τους το ένα στο άλλο, με τους ήρωες να υποβαθμίζονται προς όφελος του gag ή της αποδιοργανωμένης κατάστασης.

Πρώτη δημοσίευση: 22 Μαΐου 2024, 20:07
Ενημέρωση: 22 Μαΐου 2024, 20:07
Συντάκτης:
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
15986
Feelgood
10531
Feelgood
5930
Feelgood
2620
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos