Ταινιάρες στο Ταινιόραμα! - Εβδομάδα 5η

Δημοσίευση: 15 Ιουνίου 2012, 22:23

Το "Ταινιόραμα 2012 - Οι Αναμνήσεις ενός Κινηματογραφιστή" θα σας ταξιδέψει στα μυστικά κινηματογραφικών διαμαντιών που αγνοούσατε την ύπαρξή τους, ή τα ψάχνατε απεγνωσμένα, ή είχατε ξεχάσει και θέλετε να ξαναθυμηθείτε, ή έχετε λατρέψει και θέλετε να ξαναδείτε. Για όλους σας έχει το πρόγραμμα και το μόνο σίγουρο είναι ότι Ταινιόραμα και αδερφοί Στεργιάκη στον κινηματογράφο Άστυ, σημαίνει μεράκι, αγάπη και συνεπώς εγγύηση για καλό κινηματογράφο. Το Ταινιόραμα γιορτάζει τα 21 χρόνια της AMA Films με προβολές 126 ταινιών που εντάσσονται σε 42 ενότητες. Έως 27 Ιουνίου.

Το MOVE IT (όπως και πέρυσι) θα σας έχει κάθε Πέμπτη αναλυτικό πρόγραμμα προβολών ταινιών της εβδομάδας, θα υπάρξουν κάποια έκτακτα reviews από συνεργάτες μας, ενώ μείνετε συντονισμένοι διότι ετοιμάζουμε διαγωνισμούς με δώρα διπλές προσκλήσεις, ενώ στο μπαρ του κινηματογράφου -αν είστε τυχεροί- μπορείτε να προμηθευτείτε ελεύθερα παλαιότερα συλλεκτικά τεύχη του μοναδικού μηνιαίου αμιγώς κινηματογραφικού free press της Ελλάδας!

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ανασφάλειες Καλλιτεχνών

Πόλοκ, ο ασυμβίβαστος (Pollock, 2000, 122΄)

Η ζωή και η καριέρα του Αμερικανού ζωγράφου Τζάκσον Πόλοκ. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού Εντ Χάρις, που λάτρεψε το κοινό. Με την δυναμική ερμηνεία του ίδιου. Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου, επίσης, στην Μαρσία Γκέι-Χάρντεν.

Αγάπη είναι Διάβολος (Love Is the Devil, 1998, 90΄)

Η βιογραφία του Βρετανού ζωγράφου Φράνσις Μπέϊκον και η ερωτική του σχέση με τον Τζωρτζ Ντάϊερ, έναν ασήμαντο πρώην μικροαπατεώνα. Με τους Ντάνιελ Κρεγκ και Τίλντα Σουΐντον. Σε σκηνοθεσία Τζων Μέιμπουρι. Δυο βραβεία στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου.

Moulin Rouge (1952, 119΄)

Τέλη του 19ου αιώνα, στο Παρίσι του Ιμπρεσιονισμού. Ο εκκεντρικός ζωγράφος Τουλούζ Λωτρέκ πίνει για να ξεχάσει και χάνεται στην ομορφιά των κοριτσιών του Μουλέν Ρουζ. Επιστρέφοντας ένα βράδυ σπίτι του θα γνωρίσει την Μαίρη, η οποία ζητάει τη βοήθειά του. Την ερωτεύεται, αλλά εκείνη, σύντομα, θα τον πληγώσει. Συντετριμμένος αποφασίζει να συνεχίσει μόνος του την ήδη διαλυμένη ζωή του. Σκηνοθετημένη από τον Τζων Χιούστον, κέρδισε Όσκαρ και Χρυσές Σφαίρες.


 

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ

Χρυσές Αρκούδες

Σεράγεβο σ’ αγαπώ (Grbavica: The Land of My Dreams, 2006, 107΄)

Μια γυναίκα με τη 12χρονη κόρη της προσπαθούν να επιβιώσουν στην αιματοκυλισμένη χώρα τους, μετά το φρικτό εμφύλιο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Χρυσή Αρκούδα στο Φεστιβάλ Βερολίνου και διακρίσεις στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, γι’ αυτή τη βαθιά ουμανιστική ταινία από τη Σερβία, σε σκηνοθεσία Γιασμίλα Σμπάνιτς. Εξαιρετική η ερμηνεία τις Μιριάνα Καράνοβιτς.

Μέλι (Honey, 2010, 103΄)

Ο Γιουσούφ είναι μοναχοπαίδι και ζει με τους γονείς του σε μια απομονωμένη ορεινή περιοχή. Για το νεαρό αγόρι, το γειτονικό δάσος είναι μέρος μυστηρίου και περιπέτειας όπως το ζει ενώ συνοδεύει τον πατέρα του στη δουλειά καθημερινώς. Ο πατέρας του ο Γιακούπ, είναι μελισσοκόμος και τοποθετεί τις κυψέλες του στις κορυφές των πιο ψηλών δέντρων του δάσους. Χρυσή Αρκούδα στο Φεστιβάλ Βερολίνου γι’ αυτή την ποιητική αλληγορία του Τούρκου σκηνοθέτη Σεμίχ Καπλάνογλου.

Ένας Χωρισμός (Α Separation, 2011, 123’)

Αριστουργηματικό σύγχρονο ιρανικό δράμα, δια χειρός Ασγκάρ Φαρχαντί, στο οποίο ο Ναντέρ και η Σιμίν διαφωνούν για το αν πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους στο Ιράν και σκέφτονται να χωρίσουν. Αναγκασμένος να βρει μια γυναίκα ώστε να προσέχει τον πατέρα του που πάσχει από Αλτσχάιμερ, ο Ναντέρ θα βρεθεί ξαφνικά μπλεγμένος σε μια μοιραία παρεξήγηση. Η ταινία της χρονιάς που έφτασε από τη Χρυσή Αρκούδα της Μπερλινάλε στο Όσκαρ και τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας.


 

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ψαγμένο Κορεάτικο Σινεμά

Μεθυσμένος με Γυναίκες και Ζωγραφική (Drunk on Women and Poetry, 2002, 120΄)

Σε περίοδο πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής στην Κορέα του 19ου αιώνα, ένας αυτοδίδακτος ζωγράφος προσπαθεί να επιβιώσει και να δημιουργήσει με αυτά που έχει στο μέσα του. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών γι’ αυτή την κορεατική ελεγεία. Σε σκηνοθεσία Κουόν Ταέκ Ιμ.

Το Κορίτσι με το Αγγελικό Πρόσωπο (Samaritan Girl, 2004, 95΄)

Μια νεαρή πόρνη που πασχίζει για την επιβίωση της ενώ ο καλύτερος της φίλος τη φροντίζει και της οργανώνει τα ραντεβού της, ερωτεύεται παράφορα έναν από τους πελάτες της. Αργυρή Άρκτος Σκηνοθεσίας στη Μπερλινάλε για τον πλέον ανατρεπτικό σκηνοθέτη της Ασίας, τον Κιμ Κι-Ντουκ.

Η Eκδίκηση μιας Kυρίας (Lady Vengeance, 2005, 112΄)

Έπειτα από 13,5 χρόνια στη φυλακή για την απαγωγή και τη δολοφονία του μικρού αγοριού του Παρκ, η Λι αποφυλακίζεται και προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή της από την αρχή. Βραβείο Κοινού και ακόμη ένα βραβείο για τον Τσαν Γουκ Παρκ, στο Φεστιβάλ της Βενετίας.


 

ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ

Βρετανικό Free Cinema

Σάββατο βράδυ Κυριακή πρωί (Saturday night and Sunday morning, 1960, 89΄)

Αντιδραστικός, ιδιαιτέρως σκληρός εργάτης εργοστασίου συνάπτει σχέση με δυο γυναίκες, η μια εκ των οποίων είναι παντρεμένη αλλά και έγκυος στο δικό του παιδί. Τρυφερή δραμεντί-ορόσημο του βρετανικού free cinema, που κέρδισε τρία βραβεία BAFTA, μεταξύ των οποίων και της καλύτερης βρετανικής ταινίας της χρονιάς. Σε σκηνοθεσία Κάρελ Ράιζ.

Darling (1965, 128’)

Αυτή τη φορά, ο Τζων Σλέσινγκερ κινηματογραφεί την υπέροχη και πανέμορφη Τζούλι Κρίστι να ταλαιπωρεί τους άντρες, να γεύεται μια εξαίσια ζωή, και στο τέλος να ταλαιπωρείται και η ίδια. Συμπρωταγωνιστής της ο Ντερκ Μπογκάρντε. Τρία Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας, και μπόλικα βραβεία BAFTA.

Μόργκαν, ο Τρελός Εραστής (Morgan: A Suitable Case for Treatment, 1966, 97΄)

Υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσές Σφαίρες ήταν αυτή η ταινία του Κάρελ Ράιζ, με την Βανέσα Ρεντγκρέιβ πρωταγωνίστρια (και με βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών). Ο Μόργκαν έχει εμμονή με τον Μαρξ και τους γορίλες. Επίσης προσπαθεί να πείσει την πρώην γυναίκα του να μην παντρευτεί έναν έμπορο έργων τέχνης.


 

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ

Εφηβικά Όνειρα

Κορίτσια Καριέρας (Career Girls, 1997, 87΄)

Δυο νέες γυναίκες ξανασυναντιούνται από την αποφοίτηση τους στο κολλέγιο, έξι χρόνια πριν. Μια φιλία αναζωπυρώνεται, μια καινούρια ζωή ξεκινάει. Εξαιρετικό το δράμα χαρακτήρων του Μάικ Λι, που τον καθιέρωσε και με τη βούλα στο παγκόσμιο σινεμά.

Φαντάσματα Eφηβείας (Ghost world, 111΄, 2001)

Η Ένιντ και η Ρεμπέκα είναι δυο κοινωνικά αποξενωμένα κορίτσια, που μετά την αποφοίτησή τους από το λύκειο, θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους περισσότερο έντονα. Με την Σκάρλετ Γιόχανσον σε έναν από τους πρώτους ρόλους της καριέρας της, και τον Στηβ Μπουσέμι. Υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσές Σφαίρες. Σε σκηνοθεσία Τέρι Ζουΐγκοφ.

Ο Αταίριαστος (Rumble Fish, 1983, 94΄)

Ο Ράστι Τζέιμς είναι ένας αλητάκος του δρόμου, που προσπαθεί να σταθεί αντάξιος της φήμης του “θρυλικού” αδελφού του και της συμμορίας του. Αυτή η “βρώμικη” ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα έκανε αίσθηση. Με τους Ματ Ντίλον, Μίκι Ρουρκ, Ντένις Χόπερ, Νίκολας Κέιτζ, Ντάιαν Λέιν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos