Ταινιάρες στο Ταινιόραμα! - Εβδομάδα 2η

Δημοσίευση: 24 Μαΐου 2012, 15:25

Το "Ταινιόραμα 2012 - Οι Αναμνήσεις ενός Κινηματογραφιστή" θα σας ταξιδέψει στα μυστικά κινηματογραφικών διαμαντιών που αγνοούσατε την ύπαρξή τους, ή τα ψάχνατε απεγνωσμένα, ή είχατε ξεχάσει και θέλετε να ξαναθυμηθείτε, ή έχετε λατρέψει και θέλετε να ξαναδείτε. Για όλους σας έχει το πρόγραμμα και το μόνο σίγουρο είναι ότι Ταινιόραμα και αδερφοί Στεργιάκη στον κινηματογράφο Άστυ, σημαίνει μεράκι, αγάπη και συνεπώς εγγύηση για καλό κινηματογράφο. Το Ταινιόραμα γιορτάζει τα 21 χρόνια της AMA Films με προβολές 126 ταινιών που εντάσσονται σε 42 ενότητες. Έως 27 Ιουνίου.

Το MOVE IT (όπως και πέρυσι) θα σας έχει κάθε Πέμπτη αναλυτικό πρόγραμμα προβολών ταινιών της εβδομάδας, θα υπάρξουν κάποια έκτακτα reviews από συνεργάτες μας, ενώ μείνετε συντονισμένοι διότι ετοιμάζουμε διαγωνισμούς με δώρα διπλές προσκλήσεις, ενώ στο μπαρ του κινηματογράφου -αν είστε τυχεροί- μπορείτε να προμηθευτείτε ελεύθερα παλαιότερα συλλεκτικά τεύχη του μοναδικού μηνιαίου αμιγώς κινηματογραφικού free press της Ελλάδας!

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ

Βραδιά Ζαν-Λυκ Γκοντάρ

Αλφαβίλ (Alphaville, 1965, 99΄) 18.00

Τη Χρυσή Αρκούδα στο Φεστιβάλ Βερολίνου κέρδισε ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ για αυτή την κινηματογραφική μείξη sci-fi και νουάρ, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Έντι Κονσταντάιν, Άννα Καρίνα και Ακίμ Ταμίροφ. Στον μακρινό πλανήτη Αλφαβίλ, ο πληθυσμός δυναστεύεται από σατανικό ηλεκτρονικό υπολογιστή και ο μυστικός πράκτορας Λέμι Κώσιον αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το μυστήριο.

Αρσενικό θηλυκό (Masculin Féminin, 1966, 110΄) 20.10

Ο Πωλ είναι ένας νέος, πρόσφατα απολυμένος από το στρατό, απ’ τον οποίο δεν έχει και τις καλύτερες μνήμες. Απ’ την άλλη μεριά, δεν νιώθει και καλά με την κοπέλα του, που προσπαθεί να γίνει ποπ τραγουδίστρια. Ο εγκλωβισμένος Πωλ σκέφτεται τι να κάνει... Δοκιμιακή προσέγγιση των νεανικών ανησυχιών από τον Ζαν Λυκ Γκοντάρ. Αργυρή Αρκούδα και ακόμη δυο βραβεία στη Μπερλινάλε.

Socialism (Film Socialisme, 2010, 75΄) 22.20

O Γκοντάρ, γι’ ακόμη μια φορά, δεν κάνει μια κινηματογραφική ταινία για τους πολλούς, μα μια κινηματογραφική-φιλοσοφική-πολιτική-κοινωνιολογική πραγματεία, στην οποία ένα voice off σου εξηγεί το τί και το πώς, ενώ ένα πλοίο διασχίζει τη Μεσόγειο, περνώντας από χώρες που “πονάνε” (μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα), έχοντας για επιβάτες του “όλες τις φυλές του Ισραήλ”, κι όλες τις τάξεις. Για μια σύγχρονη Κιβωτό του Νώε πρόκειται, εν προκειμένω.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΜΑΪΟΥ

Στο Βωμό της Ιδεολογίας

Μέρες Θυμού (Flame and Citron, 2008, 130΄) 18.00

Αυτή η ταινία του Όλε Κρίστιαν Μάντσεν σε μεταφέρει πίσω στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη δανέζικη αντίσταση κατά των Ναζί. Σε μια χώρα που έχει κατηγορηθεί πολλάκις για τη συνεργασία της με το ναζιστικό καθεστώς, έρχεται αυτή η ιστορία δύο θυμωμένων νέων, που πιάνουν τα όπλα και καθαρίζουν κόσμο. Κυριολεκτικά, σκληρά, απάνθρωπα. Εντυπωσιακή σκηνογραφία, φωτογραφία. Καλές ερμηνείες.

Λοχαγός Κόναν: Το Πρόσωπο του Πολέμου (Captain Conan, 1996, 129΄) 20.20

Στη Βουλγαρία, στα τέλη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Κόναν ηγείται μιας ομάδας 50 “άγριων” Γάλλων στρατιωτών, που λατρεύουν να πολεμούν σώμα με σώμα. Από τις πλέον δυνατές ταινίες του Μπερτράν Ταβερνιέ, που κέρδισε τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν.

Κάτω από τον αστερισμό του Σκορπιού (Sotto il Segno dello Scorpione, 1969, 100΄) 22.30

Οι αδελφοί Ταβιάνι, στην πρώτη σκηνοθετική δεκαετία τους, κινηματογραφούν αυτή τη “περίεργη” ιστορία που εκτυλίσσεται σε απροσδιόριστο χρόνο, κατά την οποία μία ομάδα αντρών -επιζήσαντες από ισχυρό σεισμό στο νησί τους, καταφθάνει σ’ ένα άλλο νησί, εξίσου σεισμογενές, και προσπαθεί να πείσει τους κατοίκους του να την ακολουθήσουν στην ενδοχώρα προκειμένου να οικοδομήσουν μια νέα και πιο ασφαλή κοινωνία. Τζιαν Μαρία Βολοντέ και Τζιούλιο Μπρόγκι στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΜΑΪΟΥ

Αμφισεξουαλική Βραδιά

Καταραμένη Σχέση (Total Eclipse, 1995, 111΄) 18.00

Η αυτοκαταστροφική σχέση του νεαρού Γάλλου ποιητή Αρθούρου Ρεμπώ με τον μέντορα του Πωλ Βερλαίν, πίσω στον 19ο αιώνα. Πρωταγωνιστεί ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο στην αρχή της λαμπερής καριέρας του. Σε σενάριο του πολυβραβευμένου Κρίστοφερ Χάμπτον (“Επικίνδυνες σχέσεις”, “Εξιλέωση’) και σε σκηνοθεσία της Ανιέσκα Χόλαντ.

Η Ταραγμένη Ζωή του Όσκαρ Γουάϊλντ (Wilde, 1997, 110΄) 20.10

Η ζωή της καλλιτεχνικής μεγαλοφυΐας του Όσκαρ Γουάιλντ, ποιητή, θεατρικού συγγραφέα, και εν γένει σημαντικού ανθρώπου των γραμμάτων, του οποίου η κρυφή ομοφυλοφιλία του και ο διαλυμένος γάμος του τον σημάδεψαν καταστροφικά. Υποψήφια ταινία για Χρυσή Σφαίρα, με τους Στέφεν Φράι, Τζουντ Λο, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Γκέμα Τζόουνς, Τομ Γουίλκινσον. Σε σκηνοθεσία Μπράιαν Γκίλμπερτ.

Velvet Goldmine (1998, 124΄) 22.20

Την παθιασμένη ζωή και την ταραγμένη καριέρα του σταρ του glam rock των ‘70s Μπράϊαν Σλέιντ ερευνά ο Βρετανός δημοσιογράφος Άρθουρ Στιούαρτ για την εφημερίδα του. Ταινία-ύμνος και ταυτόχρονα αποθέωσης του πλέον παρεξηγημένου μουσικού είδους. Γεμάτη μελωδίες και όμορφα κουστούμια, για τα οποία προτάθηκε στα Όσκαρ, αυτή η παραγωγή του Τόντ Χέινς που κατάφερε να έχει τις εξαιρετικές ερμηνείες των Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Τζόναθαν Ρις Μέγιερς, Κρίστιαν Μπέιλ και Τόνι Κολέτ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΪΟΥ

Έντονα Πάθη Εποχής

Εκλεκτικές Συγγένειες (Elective Affinities, 1996, 98΄) 18.00

Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Έντουαρντ και η Καρλότα ξαναβρίσκονται μετά από είκοσι χρόνια, ερωτεύονται ο ένας τον άλλον, και εντέλει παντρεύονται. Όμως, η επίσκεψη του Ότο στο σπίτι τους στην Τοσκάνη, θα φέρει ανατροπές. Οι αδελφοί Ταβιάνι μεταφέρουν Γκαίτε στη μεγάλη οθόνη. Με την Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Senso (1954, 118΄) 20.10

Μπερδεμένη και νευρωτική Ιταλίδα κοντέσα προδίδει ολόκληρη τη χώρα της για έναν αυτοκαταστροφικό δεσμό με Αυστριακό αξιωματικό. Δράμα εποχής, ιστορικής σημασίας, με την Αλίντα Βάλι στον πρωταγωνιστικό ρόλο, και τον Λουκίνο Βισκόντι στην καρέκλα του σκηνοθέτη.

Όλα τα Πρωινά του Κόσμου (Tous le Matins du Monde, 1991, 115΄) 22.20

Στα τέλη του 17ου αιώνα, ο διάσημος βιολιστής Κολόμπ θρηνεί το θάνατο της γυναίκας του. Γι’ αυτό και απομονώνεται σε σπίτι στην εξοχή, έχοντας μόνο τη μουσική και τις δυο κόρες του. Εξαιρετική ατμοσφαιρική ταινία εποχής, ένα δράμα με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ που άρεσε. Σε σκηνοθεσία του Αλέν Κορνώ. Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΜΑΪΟΥ

Ελληνικό Cult Σινεμά

Η Νύχτα με τη Σιλένα (1986, 80΄) 18.00

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος υποδύεται τον Χρήστο, ο οποίος έχει ερωτευτεί τη γειτόνισσα του που μένει στην απέναντι πολυκατοικία. Ούτε τη γνωρίζει ούτε της έχει μιλήσει, παρά μόνο την παρακολουθεί από το παράθυρο του. Όταν η γειτόνισσα, ύστερα από καιρό, μετακομίζει, ο Χρήστος πηγαίνει απογοητευμένος σ’ ένα μπαρ όπου θα συναντήσει τη Σιλένα, μια κοπέλα με καταπληκτική ομοιότητα με την πρώην γειτόνισσα του. Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παναγιωτάτου.

Singapore Sling (1990, 120΄) 20.30

Οι Μέρεντιθ Χέρολντ και Μισέλ Βάλεϊ υποδύονται δύο γυναίκες, μητέρα και κόρη, που θα κρατήσουν δεμένο απόκληρο ιδιωτικό ντετέκτιβ, ο οποίος φτάνει στη βίλα τους μεθυσμένος και τραυματισμένος. Ολόκληρη τη νύχτα τον βασανίζουν για να βεβαιωθούν τι στοιχεία ακριβώς έχει ανακαλύψει για το ένοχο παρελθόν τους. Αθάνατη καλτ ταινία του συγχωρεμένου Νίκου Νικολαΐδη.

Ο Δράκουλας των Εξαρχείων (1983, 87΄) 22.30

Η καλτ μυθολογία του Νίκου Ζερβού στηρίζεται σε αυτό το διαμαντάκι των ‘80s, στο οποίο οι Κωνσταντίνος Τζούμας, Τζίμης Πανούσης, Τζώνυ Βαβούρας, Δημήτρης Πουλικάκος, Αντώνης Καφετζόπουλος, Σάκης Μπουλάς, Ισαβέλλα Μαυράκη, Νικόλας Άσιμος, Βαγγέλης Κοτρώνης (μπλέχτηκε και στο σενάριο), μέχρι και ο Γιώργος Μαργαρίτης, συνασπίζονται για την πλέον δημιουργική τρέλα του ελληνικού σινεμά. Στην οποία, ο τρελός ορθοπεδικός από τα Καρπάθια Όρη, Βίκτορας Παπαδόπουλος, εγκαθίσταται στα Εξάρχεια μαζί με την κόρη του και τους δύο βοηθούς του, με σκοπό να δημιουργήσουν το καλύτερο ροκ συγκρότημα κλέβοντας μέλη από νεκρούς μουσικούς. Όμως, εκείνοι ξυπνούν και αντιδρούν…

Συζήτηση | Άστυ | 20.00 Ομιλητές: Νίκος Ζερβός, Δημήτρης Παναγιωτάτος, μέλος της οικογένειας Νικολαΐδη Συντονιστής: Νίνος Φένεκ Μικελίδης (κριτικός κινηματογράφου)

ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ

Η Βία φέρνει τη Βία

Μόνος εναντίον Όλων (Seul Contre Tous, 1998, 93΄) 18.00

Μια καινούρια ζωή θέλει να ξεκινήσει ένας κρεοπώλης, μετά την έξοδο του από τη φυλακή, όπου μπήκε γιατί ξυλοκόπησε έναν εργάτη. Σινεμά στα όρια, αυτή η σκληρή ταινία του μετρ του είδους Γκασπάρ Νοέ.

Zift (2008, 92΄) 20.10

Ο Mοθ βγαίνει από τη φυλακή έπειτα από πολλά χρόνια και αντικρίζει μια τελείως διαφορετική Σόφια απ’ αυτή που είχε αφήσει. Η επιβίωση του σε αυτό το νέο σκηνικό είναι δύσκολη. Υποβλητική, ζοφερή ταινία, με ασπρόμαυρη φωτογραφία. Σε σκηνοθεσία Γιαβόρ Γκάρντεφ. Πρόταση της Βουλγαρίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας.

Old Boy (2003, 120΄) 22.20

Ένας άντρας απαγάγεται και φυλακίζεται για δεκαπέντε χρόνια. Μετά την απελευθέρωση του ψάχνει για εξηγήσεις όπως και τον ίδιο τον απαγωγέα του, ώστε να πάρει την εκδίκησή του μέσα σε πέντε μέρες. Αυτή η συγκλονιστική ταινία για την ωμότητα, τη βία αλλά και την… ανθρωπιά της, αγαπήθηκε όσο καμία άλλη τη χρονιά εκείνη, ενώ έκανε γνωστό τον Τσαν-Γουκ Παρκ παγκοσμίως. Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΪΟΥ

Ραντεβού με τον Τρόμο

Τρόμος στην Όπερα (Opera, 1987, 107΄) 18.00

Σκιά μια νεαρής πλην φιλόδοξης σοπράνο έχει γίνει φανατικός θαυμαστής της, ο οποίος δολοφονεί τους γύρω της ώστε και το δρόμο για την κορυφή να της ανοίξει και δικιά του να γίνει αποκλειστικά. Χαρακτηριστικό θρίλερ του μετρ του είδους Ντάριο Αρτζέντο, που έχει γίνει φυσικά καλτ.

Τα Σημάδια του Δράκουλα (Scars of Dracula, 1970, 96΄) 20.10

Από τα κλασικά βρετανικά θρίλερ της περιβόητης Hammer. Ένας νεαρός ταξιδεύει, όμως αναγκάζεται να περάσει τη νύχτα του στο κάστρο του Κόμη Δράκουλα. Όταν σκοτώνεται, ο αδελφός του θα αποφασίσει να ψάξει τα ίχνη του. Σε σκηνοθεσία Ρόι Γουόρντ Μπέικερ, φυσικά με τον Κρίστοφερ Λι.

Εγκλήματα της οδού Μοργκ (Murders in the rue Morgue, 1971, 87΄) 22.20

Ο Γερμανός σκηνοθέτης Γκόρντον Χέσλερ, μετρ των ταινιών τρόμου και των b movies στις δεκαετίες 1970 και 1980, μεταφέρει το γνωστό διήγημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε σε αυτή την αμερικανική παραγωγή, όπου πρωταγωνιστούν οι Τζέισον Ρόμπαρντς, Χέρμπερτ Λομ, Κριστίν Κάουφμαν και Αντόλφο Τσέλι. Πληροφορίες: Άστυ (Πλ. Κοράη 4, Μετρό Πανεπιστήμιο, Τηλ. 2103833118) / Εισιτήριο: 6 ευρώ και για τις τρεις προβολές / Κάρτα Διαρκείας: 30 ευρώ για όλες τις προβολές.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos