Sundance: η βίβλος των indies

Δημοσίευση: 24 Ιαν. 2011, 03:44

Indie βίβλος

Το Sundance είναι άνευ συναγωνισμού το διασημότερο Φεστιβάλ ανεξάρτητων ταινιών του κόσμου και κάθε χρόνο παραδοσιακά ξεπετάγονται από εκεί πολλά διαμαντάκια που κυριαρχούν στις κινηματογραφικές αίθουσες την επόμενη χρονιά.

Φέτος διεξάγεται στη Γιούτα των ΗΠΑ και ολοκληρώνεται στις 30 Ιανουαρίου, για πρώτη φορά στην ιστορία και με ελληνική συμμετοχή, το «Attenberg» (φωτό) της Αθηνάς Τσαγγάρη, στην ενότητα Spotlight. Όποια ταινία ξεχωρίσει και συζητηθεί, θα σας την αναφέρουμε εδώ στο www.moveitmag.gr , ενώ είναι πολύ πιθανό και στο επόμενο Move It που θα διανεμηθεί στις 10 Φεβρουαρίου, να υπάρχει ένα αφιέρωμα στο σημαντικότατο αυτό φεστιβάλ, ανάλογα φυσικά με την ποιότητα της διανομής… Συνολικά θα παιχθούν 115 ταινίες, ενώ με μια πρώτη ματιά είναι ορισμένες που προκαλούν το ενδιαφέρον:

 

Επίσημο διαγωνιστικό ΗΠΑ

Θα συμμετάσχουν 16 ταινίες. Το ενδιαφέρον μας κίνησαν:

Το «Here» του Μπράντεν Κινγκ με τον Μπεν Φόστερ στον ρόλο γεωγράφου που χαρτογραφεί μέρος της Αρμενίας για τον δορυφόρο, αλλά μπλέκει σε παράξενες καταστάσεις.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Βέρα Φαρμίγκα «Higher Ground» με την ίδια στον ρόλο μια νεαρής μητέρας που αναζητά απαντήσεις σε δογματικές θρησκευτικές οργανώσεις.

Το «Like Crazy» του Ντρέικ Ντορέμους με Αμερικανό και Αγγλίδα φοιτήτρια να ερωτεύονται, αλλά να χωρίζουν επειδή η δεύτερη δεν μπορεί να παραμείνει στις ΗΠΑ. Με Άντον Γιέλτσιν και Τζένιφερ Λόρενς (του Winter’s bone).

Tην κομεντί «Another happy day» του Σαμ Λέβινσον με τους Ντέμι Μουρ, Κέιτ Μπότσγουορθ, Έλεν Μπάρκιν, Έλεν Μπέρνστιν, Τόμας Χέιντεν Τσερτς.

Τέλος, το «Take Shelter» (φωτό) του Τζεφ Νίκολς με τον Μάικλ Σάνον στον ρόλο ενός πατέρα που βλέπει εφιάλτες με το τέλος του κόσμου και προσπαθεί να αποδείξει αν είναι όντως σημάδια για το μέλλον…

Επίσημο διαγωνιστικό ξενόγλωσσο

Επιλέχθηκαν 14 ταινίες.

Ξεχωρίσαμε το ιρλανδικό «The Guard» του Τζον Μάικλ ΜακΝτόναγκι με τον Ντον Τσιντλ και τον Μπρένταν Γκλίζον στον ρόλο ενός πράκτορα του FBI και ενός αστυνομικού με ανορθόδοξες μεθόδους που αναγκάζονται να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν μια συμμορία ναρκωτικών. Παίζει και ο Μαρκ Στρονγκ.

Επίσης, το νορβηγικό «Happy, Happy» της Ανν Σεβίτσκι, όπου στερημένη σεξουαλικά νοικοκυρά με το ζόρι κρατιέται όταν στο διπλανό σπίτι μετακομίζουν ορισμένοι ιδιαίτερα εμφανίσιμοι γείτονες…

Ακόμα και το ντεμπούτο του Πάντι Κονσαντάιν, «Tyrannosaur» (φωτό), με τον Πίτερ Μουλάν στον ρόλο ενός αυτοκαταστροφικού άντρα που ψάχνει την εξιλέωση σε μια υπάλληλο γραφείου που όμως έχει και η ίδια το μεγάλο της μυστικό

Spotlight

To τμήμα στα πλαίσια του οποίου θα προβληθεί το «Attenberg», σε μια κατηγορία με αρκετές αναμενόμενες ταινίες, όπως:

Το Νο 2 του εξαιρετικού βραζιλιάνικου «Tropa de Elite» με τον ίδιο σκηνοθέτη και θέμα ξανά τις επίλεκτες δυνάμεις της Βραζιλίας.

Το κορεάτικο «I Saw the Devil» (φωτό) του Κιμ Γιε Γουν (θυμάστε το προπέρσινο χαβαλεδιάρικο γουέστερν «The Good, thw Bad and th Weird»;).

Το πρόσφατα βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα ξενόγλωσσου «In a Better World» της Σουζάνε Μπίερ.

Το εξαιρετικό καναδικό «Incendies» του Ντενί Βιλνέβ που έκλεψε την παράσταση στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Το «Meek's Cutoff» της Κέλι Ράινχαρντ (του εντελώς υποτιμημένου «Wendy & Lucy») με τους Μισέλ Ουίλλιαμς, Πολ Ντάνο, Μπρους Γκρίνγουντ που αναφέρεται σε ιστορία επιβίωσης του 1854…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos