Πέθανε ο Αντρέι Ζουλάφσκι

Δημοσίευση: 18 Φεβ. 2016, 11:17
Συντάκτης:

Ο Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι πέθανε σε ηλικία 75 ετών από καρκίνο. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πολωνούς σκηνοθέτες, με ταινίες του να έχουν πέσει θύμα λογοκρισίας, κυρίως από τις πολωνικές Αρχές. Ανάμεσα στα γνωστά του αριστουργήματα είναι το «Σημασία Έχει Ν' Αγαπάς» και «Το Τρίτο Μέρος της Νύχτας».

Μάλιστα, μόλις πέρυσι σκηνοθέτησε την τελευταία του ταινία, «Cosmos», έπειτα από απουσία 15 ετών.

Ο Αντρέι Ζουλάφσκι γεννήθηκε στο Λ'βοβ της Πολωνίας (σημερινή Ουκρανία) το 1940. Εγκατέλειψε την Πολωνία σε ηλικία πέντε ετών και πήγε στο Παρίσι, όπου σπούδασε στη Σορβόνη.

Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ταινίες του Αντρέι Βάιντα πριν αρχίσει να γυρίζει τις δικές του ταινίες.

PossessionPossession

Προκάλεσε αίσθηση ήδη με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, «Το Τρίτο Μέρος της Νύχτας», εμπνευσμένο από τα πειράματα που γίνονταν στον πατέρα του από τους Γερμανούς. Ο ήρωας της ταινίας, κυνηγημένος από τις ενοχές για τον θάνατο της γυναίκας του και του γιου τους, συμμετέχει σε ιατρικά πειράματα και οδηγείται σε έναν εφιάλτη.

Η επόμενη ταινία του «Ο Διάβολος» (1972) συνάντησε την έντονη αντίσταση του πολωνικού καθεστώτος. Αφηγείται την ιστορία ενός ευγενή που στη διάρκεια της εισβολής των πρωσικών στρατευμάτων στην Πολωνία το 1790 επιστρέφει στο σπίτι του και βρίσκει την οικογένειά του να έχει παραδοθεί στη διαφθορά. Η ταινία είχε απαγορευτεί στην Πολωνία για περισσότερα από 15 χρόνια.

La femme publiqueLa femme publique

Σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας, ο Ζουλάφσκι γύρισε πολλές από τις ταινίες του στη Γαλλία, μεταξύ των οποίων τα «Σημασία έχει ν' αγαπάς» (1975), «Μια γυναίκα δαιμονισμένη» (1981), «Ερωτική τρέλα» (1985), με κύριο χαρακτηριστικό του την παθιασμένη αγάπη, την ένταση στην ερωτική τρέλα...

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos