«Ο Χρυσοθήρας» του Τσάρλι Τσάπλιν με ζωντανή μουσική

Δημοσίευση: 27 Φεβ. 2018, 21:02
Συντάκτης:

Περίπου έναν αιώνα μετά την πρώτη του προβολή, «Ο Χρυσοθήρας»/1924 του Τσάρλι Τσάπλιν, εξακολουθεί να συγκινεί τις νεότερες γενιές με την αμεσότητα, την ανθρωπιά και την πικρή κοινωνική του σάτιρα. Ο Τσάπλιν το επανέκδωσε το 1942, επενδύοντάς το μουσικά ο ίδιος. Το 2007, ο Τίμοθυ Μπροκ δίνει νέα διάσταση στην παρτιτούρα του Τσάπλιν και των συνεργατών του προτείνοντας τη δική του ενορχήστρωση. Αυτήν ακριβώς την εκδοχή θα ακούσουμε την Παρασκευή 2 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία θα συνοδεύσει ζωντανά την προβολή της θρυλικής ταινίας στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μέγαρου Μουσικής Αθηνών.

Η ιστορία: Τυχοδιώκτες από όλες τις γωνιές της υφηλίου συρρέουν στην παγωμένη Αλάσκα, όπου επικρατεί ο «πυρετός του χρυσού». Ανάμεσά τους κι ένας αλητάκος, ο Τσάρλι, που ψάχνει κι αυτός για χρυσάφι. Θα ζήσει πολλές απογοητεύσεις, θα ρισκάρει τη ζωή του, θα στερηθεί σχεδόν τα πάντα, θα συγκρουστεί με τους σκληροτράχηλους και άξεστους χρυσοθήρες της περιοχής, αλλά στο τέλος οι προσπάθειές του να αποκτήσει πλούτη και ευτυχία θα ευοδωθούν.

Δύο σκηνές από τον «Χρυσοθήρα» παραμένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη των κινηματογραφόφιλων: το εορταστικό δείπνο με βραστό μποτάκι και η έξοχη χορογραφία με τα καρφωμένα ψωμάκια σε δύο πιρούνια (γνωστή ως «Oceana Roll Dance»). Σχολιαστές της εποχής αναφέρουν ότι, στην πρεμιέρα της ταινίας στο Βερολίνο, το κοινό, ασυγκράτητο, χειροκροτούσε φρενιασμένα, αναγκάζοντας τον μηχανικό προβολής να σταματήσει το φιλμ, να ξανατυλίξει την μπομπίνα και να ξαναπαίξει τη σκηνή του χορού!   

Με ελληνικούς υπέρτιτλους. Παρασκευή 2 Μαρτίου│20:30. Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Eισιτήρια: 10-15-20-25-30-35 ευρώ. ​Φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι: 7,5 ευρώ. Τηλ. 210 7282333.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos